Tikslų svarba lieknėjant

10 rugpjūčio, 2011by Ieva

Sveiki, mielieji! Nė nepastebėjau kaip prabėgo savaitė. Manau pats laikas atnaujinti blogą.
Šį kartą norėčiau parašyti apie tikslus. Sėkmės mokytojai kaip susitarę pabrėžia jų svarbą norint pasiekti sėkmę įvairiose gyvenimo srityse. Lieknėjimas nėra išimtis.
Kartą perskaičiau man giliai įstrigusią frazę: „Jeigu mes neaiškiai nusakome ko norime, neturime jokios teisės skųstis tuo, kur atsidūrėme“. Tikriausiai jau daug metų norite sulieknėti, tačiau kažkodėl vis dar to nepadarėte. Labai gali būti, kad dar nežinote, kaip svarbu išsikelti tinkamą tikslą. Neužtenka tiesiog kažko labai norėti. Įvardydami norus, turite būti labai tikslūs, tačiau žiūrėti į tai realistiškai. Labai svarbu, kad tikslas jus įkvėptų veikti, o ne atvirkšiai – atimtų visą motyvaciją. Tad koks gi iš tiesų turi būti tikslas?
Kai keliate sau su lieknėjimu susijusius tikslus, atsižvelkite į šiuos kriterijus:
  • Tikslas turi būti vertas jūsų pastangų, tačiau labai svarbu, kad jis būtų realus. Tikslo paskirtis – motyvuoti jus imtis veiksmų, o ne atvirkšiai, atimti bet kokį norą veikti. Labai pagirtinos pastangos siekti, kuo geresnių rezultatų. Tačiau, jeigu išsikelsite tikslą, atsikratyti 10kg per mėnesį, vargu ar tai įgyvendinsite, nes tai tikrai nėra realu, be to, besistengdami tai įgyvendinti, tik kenksite sau ir savo sveikatai. Kita vertus, nerealus tikslas visiškai praranda savo galią ir prasmę. Jei jis bus per mažas, kažin ar varginsitės bent pirštelį dėl jo pajudinti. Kad nekentumėte savo sveikatai ir lieknėtumėte riebalų sąskaita (o juk toks ir yra lieknėjimo tikslas), priklausomai nuo jūsų dabartinio svorio, turėtumėte sulienėti ne daugiau nei 2-4kg per mėnesį. Atsižvelgdami į šias rekomendacijas ir kelkite sau tikslus. Nors pora kilogramų per mėnesį gali atrodyti visai nedaug, per 6mėnesius tai bus net 12kg prarastų riebalų! Mes dažnai pervertiname tai, ką galime pasiekti per mėnesį, bet neįvertiname to, ką galime pasiekti per metus.
  • Išsikelkite ilgalaikius, trumpalaikius ir tarpinius tikslus. Jei jums reikia atsikratyti gana nemažai viršsvorio, geriau tikslą suskirstyti etapais. Kitu atveju galite prarasti motyvaciją, nes tikslo pasiekimas atrodys labai toli. Įsivaizduokite, kad nusprendėte parašyti šimto puslapių knygą. Iš pradžių, tai gali atrodyti neįveikiama užduotis, kuriai reikia labai daug laiko. Tačiau jei nuspręsite kasdien parašyti po vieną vienintelį puslapį, vos per šimtą dienų turėsite knygą! Tai, kas iš pirmo žvilgsnio atrodė kaip nereali užduotis, suskirsčius į mažus žingsnius, pasirodė visai lengvai įvykdomas darbas. Toks pat principas veikia ir jūsų lieknėjimo tikslams pasiekti. Nors jūsų galutinis tikslas atrodo dar toli, visada galite išsikelti trumpalaikius tikslus ir į juos koncentruotis. Tik pasiekus šį tikslą, išsikelkite kitą trumpalaikį tikslą ir susitelkite į jį. Taip jūs palengva judėsite link savo galutinio tikslo, kol nė nepajusite, kaip jį pasieksite.
  • Tikslas turi būti konkretus ir aiškiai išmatuojamas. Suprantu jūsų norą buti lieknesniu, bet kiek lieknesniu? Vienu kilogramu? Dešimt kilogramų? Negana tiesiog norėti būti lieknesniu, turite būti labai konkretus ir aiškiai apibrėžti, kiek norite sulieknėti. Labai svarbu nuspręsti kokiu būdu savo tikslą matuosite. Tai galėtų būti konkretus drabužių dydis, skaičius ant svarstyklių ar drabužis, kuriuo būtinai norite pasipuošti. Kuo labiau konkretizuosite savo tikslą, tuo labiau tikėtina, kad jį pasieksite. Mūsų protas mėgsta aiškumą. Jam reikia kažko konkretaus į ką galėtų susitelkti. Padėkite savo protui padėti jums, pasiekti tai, ko taip trokštate.
  • Nuspręskite, kaip matuosite savo pažangą. Tai gali būti svarstyklės, centimetrinė juostelė ar tam tikro dydžio drabužiai. Svarbiausia – stebėti ar judate pirmyn. Jeigu naudojatės svartyklėmis arba centimetrine juostele, būtinai sverkitės/matuokitės tuo pat dienos metu ir visada naudokitės tomis pačiomis svarstyklėmis ar juostele. Tačiau nesisverkite ir nesimatuokite per dažnai. Jūsų svoris ir apimtys keičiasi priklausomai nuo daugelio faktorių. Skysčių ir druskos suvartojimo, menstruacijų ciklo ar fizinės veiklos. Jeigu sversitės kasdien, niekada nesužinosit kiek iš tiesų sulieknėjote. Aš nerekomenduoju svertis ar matuotis dažniau nei kas dvi savaites. Beje, man pačiai, svartyklės yra pats nemėgstamiausias būdas sekti savo pažangą. Man daug smagiau stebėti, kaip laisvėja drabužiai ar mažėja apimtys. Lieknėjant būdavo smagu pasivaikščioti po parduotuves ir matuotis vis mažesnio dydžio drabužius. Sverdavausi labai retai ir tik iš smalsumo. Ir dabar nežinau, kiek tiksliai sveriu. Žinau, kad man puikiai tinka 38 (angliškas 10) drabužių dydis ir esu tuo visiškai patenkinta!
  • Vis palyginkite išsikeltus tikslus su jau pasiektais. Visada turėkite galvoj savo galutinį tikslą ir stebėkite ar judate link jo. Prisiminkite, kad nieko baisaus, jei nepasiekėte tikslo iki nusistatytos datos. Tai tikrai nereiškia, kad jus ištiko nesėkmė. Tereikia paanalizuoti kas sutrukdė pasiekti trokštamą tikslą, pakeisti strategiją ir toliau judėti pirmyn.
Lieknėjant labai svarbus lankstumas ir „lengvesnis” požiūris. Kad ir kokius tikslus išsikeltume, kad ir kiek pastangų dėtume, ne visai nuo mūsų priklauso kokiu tempu lieknėsime ir, ar pasieksime trokštamą svorį iki nustatytos datos. Jeigu reikėtų iškasti griovį per savaitę, susiplanuotume kiek metrų iškasim kasdien ir judėtume link tikslo. Net ir tuomet mums galėtų sutrukdyti netikėtai užgriuvusi audra, liūtis ar dar kokia gamtos stichija. Ir tikrai nieko baisaus, jei darbą pabaigtume pora dienų vėliau. Svarbu, kad jį pabaigtume. Juk darėme viską, ką galime, tačiau kartais kliūtys nuo mūsų nepriklauso. Tas pats galioja ir lieknėjant. Juk kalba eina apie mūsų kūną. Tikrai labai sunku nuspręsti kiek ir per kokį laiko tarpą jis atsikratys kilogramų. Svarbiausia, kad judame į priekį. Taip, kaip nieko baisaus, kad tariamą griovį kastume pora dienų ilgiau, taip nieko tokio, kad norimą svorį pasieksime mėnesiu kitu vėliau. Svarbiausia – pasiekti galutinį rezultatą ir džiaugtis juo visą likusį gyvenimą!



Tinklaraščio įrašai ir video patarimai yra informacinio pobūdžio. Kiekvienu konkrečiu atveju prieš vykdant rekomendacijas atsakingai įvertinkite savo galimybes. Jeigu skundžiatės kokiais nors sveikatos sutrikimais, prieš pradėdami bet kokią lieknėjimo programą, pasitarkite su savo šeimos gydytoju. Jūs suprantate ir sutinkate, kad visa tinklaraščio medžiaga yra informacinio pobūdžio ir tik jūs atsakote už įgytus rezultatus.

Ieva


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/ieiene/domains/ievagerciene.lt/public_html/wp-content/themes/celeste/views/prev_next.php on line 10
previous
Griežta dieta ar esminiai gyvenimo būdo pokyčiai?

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/ieiene/domains/ievagerciene.lt/public_html/wp-content/themes/celeste/views/prev_next.php on line 36
next
Aktualus klausimas