fbpx
 

Kaip išlaikyti gerą nusiteikimą sėkmingam lieknėjimui?

4 lapkričio, 2011by Ieva
Ar žinojote, kad kuo geriau jaučiatės, tuo lengviau lieknėjate? Drįstu teigti, kad bene svarbiausia sąlyga sėkmingam lieknėjimui – gera savijauta. Kuo geriau jaučiamės, tuo labiau motyvuoti esame, tuo mažesnė tikimybė pasiduoti emociniam valgymui, kuris būdingas norint „suvalgyti” blogą nuotaiką. Kaip taisyklė blogą nuotaiką „taisome” maistu, kuris padėtį tik dar labiau pablogina ir situacija pradeda atrodyti beviltiška. Apie geros savijautos svarbą rašau kaip tik dabar ne šiaip sau. Daugelį atėjus tamsiajam metų laikui vis dažniau aplanko niūrios mintys, kažkur dingsta noras ir motyvacija imtis gyvenimą keičiančių veiksmų. Toks nusiteikimas ne tik, kad nepadeda lieknėti, bet dar ir skatina svorio augimą.
Yra daugybė būdų geriau pasijusti, tačiau šį kartą norėčiau pakalbėti apie bene patį netikėčiausią – mūsų valgomą maistą.
Anksčiau niekada nebūčiau pagalvojus, kad maistas gali tiesiogiai veikti mano nuotaiką. Tačiau pradėjus rimčiau domėtis sveika mityba, pradėjau atsekti tam tikrus dėsningumus. Domėdamasi ryšiu tarp valgomo maisto ir nuotaikos, radau daug informacijos moksliškai patvirtinančios šį ryšį.
Kartais gali jaustis pavargęs, neturėti energijos ar būti susierzinęs ir net neįtartum, kad tai įtakojo tai, kas pateko į skrandį. Buvo įrodyta, kad maisto pasikeitimas įtakoja tiek cheminius, tiek psichologinius smegenų struktūros pakitimus ir tai veikia mūsų elgseną. Smegenys nėra atskirtos nuo mūsų kūno. Tai viena visuma, todėl visiškai natūralu, kad tai, ką mes valgome jas tiesiogiai veikia, kaip beje ir visą likusį organizmą.
Ieškodama medžiagos šia tema aptikau daug įdomios informacijos. Pasirodo netgi depresija yra gydoma pakeičiant sergančiojo dietą. Radau įdomų reportažą su moterimi, kuri ne vieną dešimtį metų kentė nuo stiprios depresijos prasidėjusios po dukros gimimo. Po daugelio nesėkmingų bandymų įveikti šią baisią ligą, ji ryžosi paklausyti mitybos specialistės ir išbandyti naują mitybos režimą. Jau po poros savaičių moters savijauta pranoko visus lūkesčius. Ji pasijuto visai kitu žmogumi. Tokia, kokia buvo prieš gimstant dukrai. Tai bent! Ir tokių atvejų vis daugiau.

Kaip jūs galėtumėte pakeisti savo dietą, kad ne tik lieknėtumėte, bet ir trykšte trykštumėte gera nuotaika? Pasirodo viskas gana paprasta. Maistas ir taip tradiciškai laikomas sveiku, taip pat yra ir geros nuotaikos maistas. Ir atvirkšiai, tradiciškai laikomas nesveiku, maistas lemia blogą savijautą, energijos stygių, depresyvią nuotaiką. Iš to, kokią informaciją pavyko surinkti, galėčiau išskirti šiuos patarimus:
  1. Nesižavėkite baltymine dieta. Angliavandenių trūkumas neigiamai veikia nuotaiką. Tai viena iš priežasčių, kodėl nereikėtų laikytis dietų, kur būtina atsisakyti vienos kurios nors rūšies produktų. Tačiau labai svarbu kokios rūšies angliavandenius renkatės. Reikėtų teikti pirmenybę pilno grūdo angliavandeniams, vaisiams ir daržovėms. Būtent švieži vaisiai ir daržovės sudarė didelę dalį depresija sirgusios moters naujojo raciono. Juose gausu vitaminų ir mineralų, kurie padeda smegenims gaminti nuotaiką keliančius neuronus. Tyrimais įrodyta, kad dietos, kai reikia atsisakyti angliavandenių, mus verčia jausti nuovargį bei, dėl energijos trūkumo, atima norą aktyviau judėti. O sprortas kaip tik yra dar vienas būdas gaminti geros nuotaikos hormoną ir lieknėti.

  2. Pamėkite riebią žuvį. Riebioje žuvyje gausu Omega 3 riebiųjų rūgščių, kurios, pasak pastaraisiais metais atliktų mokslinių tyrimų, gali apsaugoti nuo depresijos. Riebi žuvis vaidina esminį vaidmenį formuojant smegenų neuronus, kurie atlieka lemiamą rolę mūsų gerai savijautai. Žuvies riebalai verčia smegenis gaminti laimės chemikalus. Žuvies reikėtų stengtis suvalgyti bent porą kartų per savaitę. Jeigu domina augaliniai Omega 3 riebiųjų rūgščių šaltiniai, rinkitės linų sėklas ir graikinius riešutus. Blogiausiu atveju vartokite žuvų taukų papildus.

  3. Mėgaukitės sveikais pusryčiais. Tie, kurie kasdien valgo sveikus pusryčius, ne tik džiaugiasi geresne nuotaika. Jie turi daugiau energijos, pasižymi geresne atmintimi, ramiau reaguoja į dienos bėgyje iškilusius sunkumus. Ir atvirkščiai, pusryčių praleidimas, vers jausti nuovargį ir didesnį susierzinimą. Iki pietų jūsų cukraus lygis kraujyje drastiškai nukris ir tai neigiamai veiks jūsų nuotaiką, bei norėsis užkąsti ko nors nesveiko. Kas yra sveiki pusryčiai? Idealūs pusryčiai susideda iš vaisių ar daržovių, suderintų su liesais baltyminiais produktais ir pilno grūdo angliavandeniais.
Koks maistas blogai veikia mūsų nuotaiką? Tai vadinamasis greitas maistas. Toks maistas beveik neturi jokių naudingų medžiagų ir yra kimšte prikimštas įvairių kenksmingų priedų. Būtent todėl nuo tokio maisto mums ir prastėja nuotaika. Smegenims pradeda trūkti naudingųjų medžiagų, jos negauna reikiamų medžiagų gaminti laimės hormonams. Taip pat vengti reikėtų baltų miltų kepinių ir saldumynų, bei įvairių riebių užkandžių, tokių kaip bulvių traškučiai. Šie produktai blogai veikia mūsų nuotaiką dėl jų savybės daryti drastišką įtaką cukraus lygiui mūsų kraujyje. Kuo drastiškesni cukraus lygio svyravimai kraujyje, tuo labiau svyruoja mūsų nuotaika, tuo blogiau jaučiamės.

Reziumuojant reikėtų pasakyti, kad norint ne tik lieknėti, bet ir džiaugtis puikia nuotaika tereikia vadovautis elementariomis sveikos mitybos taisyklėmis. Paprasta? Bet argi ne šaunu tai žinoti? Tas žinojimas atveria visiškai naują perspektyvą sulieknėjimui. Kaip ir minėjau, gera savijauta lemia sėkmingą lieknėjimą. Rinkdamiesi „geros nuotaikos“ maistą patenkame į uždarą ratą. Tačiau šį kartą šis ratas pozityvus. Ne toks, į kurį įsuka bandymai praskaidrinti blogą nuotaiką vadinamuoju „blogos nuotaikos” maistu. „Geros nuotaikos” maistas mus įsuka į sėkmės ratą. Kuo geriau jaučiamės, tuo labiau motyvuoti esame ir toliau lieknėti. Kai matome rezultatus, jaučiamės dar geriau ir taip be galo. Ir atvirkščiai – kuo blogiau jaučiamės, tuo mažiau norisi stengtis. O ir “rezultatai” visai nedžiugina. Taip grimztame vis giliau.
Ar jau pastebėjote, kaip maistas veikia jūsų nuotaiką? Gal esate atradę kokie dar mitybos pakeitimai verčia geriau jaustis? Manau, kad ne tik man, bet ir kitiems būtų įdomu tai išgirsti.




Tinklaraščio įrašai ir video patarimai yra informacinio pobūdžio. Kiekvienu konkrečiu atveju prieš vykdant rekomendacijas atsakingai įvertinkite savo galimybes. Jeigu skundžiatės kokiais nors sveikatos sutrikimais, prieš pradėdami bet kokią lieknėjimo programą, pasitarkite su savo šeimos gydytoju. Jūs suprantate ir sutinkate, kad visa tinklaraščio medžiaga yra informacinio pobūdžio ir tik jūs atsakote už įgytus rezultatus.

Ieva