fbpx
 

Mano mylimiausi pigūs būdai sportuoti

9 lapkričio, 2011by Ieva
Turbūt nė nereikia sakyti, kad norint pasiekti norimą kūno svorį svarbu reguliariai judėti. Tiesą sakant šį įrašą sėdau rašyti beveik iš karto po mankštos. Aš pati stengiuosi judėti 3kartus per savaitę po 1valandą. Tomis dienomis kai nesportuoju, stengiuosi neužsisėdėti, kiek galiu vaikščioti pėsčiomis, aktyviai laiką leisti su dukryte. Visada sakau, kad jeigu galiu nevažiuoti, tai ir nevažiuosiu. Turi būti labai labai blogas oras, kad vietoj ėjimo pėsčiomis pasirinkčiau autobusą ar automobilį. Žinoma čia kalba neina apie labai tolimus atstumus.
Sportuoti brangu! Dažnai sako tas, kuris pateisina savo pasirinkimą to nedaryti. Taip, kartais sporto klubo abonementas gali kainuoti tikrai nemažai ir galbūt ne kiekvienas sau tai gali leisti. Tačiau sporto klubas tikrai ne vienintelė vieta, kur galite aktyviai judėti, deginti kalorijas ir gaminti geros nuotaikos hormonus. Aš jau kokius dvejus metus nelankau sporto klubo, bet man tai netrukdo reguliariai pajudėti. Nesakau, kad nenorėčiau lankytis sporto klube. Norėčiau ir net labai. Man patikdavo ta atmosfera, kai aplink matai sportuojančius žmones. Visi tingėjimai iš karto išgaruodavo, juk grupėje ir dar su treneriu sportuoti daug smagiau. Tačiau kartais susiklosto tokios aplinkybės, kai net labai norint neišeina. Mano atveju tai super griežtas laiko planavimas. Šiuo metu tiesiog niekaip negaliu sau leisti gaišti laiko kelionei į sporto klubą ir atgal. Tačiau labai norint visada rasi išeitį. Jeigu jūs, kaip ir aš, dėl kokių nors priežasčių negalite lankytis sporto klube, nenusiminkite. Štai jums trys, mano mėgstamiausi, beveik nieko nekainuojantys būdai reguliariai pajudėti:
  1. Mankšta gryname ore. Viskas ko jums reikia – tai patogi avalynė. Judėdami 3kartus per savaitę tikrai ilgai jos nesunešiosite. Labai norint galima paišlaidauti ir gražiai aprangai, bet taupant užtenka tiesiog paprasčiausių sportinių kelnių ir marškinėlių. Vienas iš paprasčiausių būdų pradėti sportuoti lauke – greitas ėjimas. Kol laukiausi, tai buvo mano mylimiausias ir saugiausias būdas pajudėti. Vėliau vaikščiojimas tapo puikia priemone atgauti formai po gimdymo. Dabar, jei sportuoju lauke, renkuosi bėgimą, nes eiti man jau tiesiog per lengva. Kadangi nemėgstu monotonijos, dažnai kaitalioju bėgimo maršrutą arba paįvairinu treniruotę įvairiais pratimais. Pavyzdžiui per 20minučių nubėgu iki artimiausio parko, 20min. ten padarau įvairių pritūpimų, atsispaudimų, įtupstų ir pan. Ir per likusias 20min. parbėgu namo. Štai jums ir pigiausia valandos trukmės treniruotė! Net negaliu nusakyti to gero jausmo, kai kvėpuoji ryto vėsa, kai parkas dar tuščias ir ramus. Po tokios treniruotės neapsakomai gerai prasivėdina galva, kažkur išgaruoja dienos nuovargis (jei sportuoju vakare), aplanko naujos mintys ir idėjos.
  2. Įsigykite treniruoklį. Tiesa, treniruoklis kainuoja daugiau nei sportiniai bateliai, tačiau gerai paskaičiavus tikrai apsimoka. Dabar treniruoklio neturiu, pardaviau prieš išvykdama iš Lietuvos, tačiau tuomet pirkdama gerai paskaičiavau, kiek man apsimoka jį turėti. Tuometiniais mano paskaičiavimais, jeigu aš sąžiningai „kankinsiu“ treniruoklį, jau po 6mėnesių man jis bus atsipirkęs. Čia skaičiavau, kad tiek, kiek kainuoja treniruoklis, per pusmetį išleisiu sporto klubui. Treniruoklis man sąžiningai tarnavo kelis metus, taip kad atsipirko su kaupu. Tačiau ne tik kaina yra didžiausias treniruoklio privalumas. Sportuojant namuose nereikia rūpintis madinga apranga, labai norint galima sportuoti ir vienais apatiniais :). Kadangi daugelis mėgstame vakarus leisti prie televozoriaus, mano treniruoklis stovėdavo garbingoje vietoje priešais TV ekraną. Vietoj to, kad nuobodžiai minti ištisą valandą, aš savo treniruočių laiką derindavau prie mėgstamos laidos ar filmo laiko. Net nepajusdavau kaip prabėgdavo valanda! Kokį treniruoklį rinktis? Aš nesu didelė treniruoklių žinovė, bet rinkausi elipsinį, nes jis treniruoja visą kūną. Ir šiaip man jį minti smagu būdavo. Esu bandžiusi ir stacionarų dviratį, vadinamąjį stepą ir kitus, bet kažkaip man jie „neprilipo“. Prieš perkant siūlyčiau išbandyti ir tada spręsti.
  3. Makštinkitės pagal DVD arba tiesiog pasinaudokite Youtube. Atšalus orui ar lyjant, tai mano mėgstamiausias sportavimo būdas. Jau sakiau, kad nemėgstu monotonijos, tad Youtube man idealus išsigelbėjimas. Ten begalė treniruočių filmukų, kiekvieno skoniui ir fiziniam pasiruošimui. Kaip ir minant treniruoklį, jums nereikia specialios aprangos. Jūsų pasirinkimas ką norite rinktis – DVD ar Youtube. Aš renkuosi abu, kada kurį priklauso nuo mano nuotaikos. Youtube ypatingai tinka taupanties, nes nieko nekainuoja. Tiesa kompiuterį reikia įsigyti, bet jei skaitote šias eilutes, greičiausiai jį jau turite 🙂
Žinote kuo man dar patinka šie trys mano išvardyti sportavimo būdai? Jie taupo laiką. Šiuo metu man tai svarbiausia. Jeigu sportuoju lauke, mano treniruotė prasideda vos peržengus namų slenkstį. Jeigu sportuoju namie, valandos treniruotė prasideda vos paleidus manštos įrašą ar, kaip seniau, vos užlipus ant treniruoklio.
O kokie jūsų mėgstamiausi ir beveik nieko nekainuojantys būdai judėti? Būtinai pasidalinkite savo pigiomis ir taupančiomis laiką sportavimo idėjomis.

Tinklaraščio įrašai ir video patarimai yra informacinio pobūdžio. Kiekvienu konkrečiu atveju prieš vykdant rekomendacijas atsakingai įvertinkite savo galimybes. Jeigu skundžiatės kokiais nors sveikatos sutrikimais, prieš pradėdami bet kokią lieknėjimo programą, pasitarkite su savo šeimos gydytoju. Jūs suprantate ir sutinkate, kad visa tinklaraščio medžiaga yra informacinio pobūdžio ir tik jūs atsakote už įgytus rezultatus.

Ieva