fbpx
 

Ghi sviestas. Ar tinkamas sveikai lieknėjant?

16 lapkričio, 2011by Ieva

Nežinau kaip kiti užsienyje gvenantys lietuvaičiai, tačiau aš vis dar kartais gabenuosi kai kurias valgomas gėrybes iš Lietuvos. Prieš keletą dienų pas mane atvažiavo didžiulis siuntinys su įvairiausiomis mamos gamintomis gėrybėmis. Tokio gėrio nerasi jokioje parduotuvėje, o kur dar visa įdėta meilė ir rūpestis! Tarp įvairių stiklainių stiklainėlių sau patogiai įsitaisęs ir ghi sviestas. Ar jums teko apie tokį girdėti ar ragauti? Pirmą kartą apie jį išgirdau ir paragavau kai ilsėjausi Lietuvoje. Pasirodo Lietuvoje jis dabar labai „ant bangos”, kaip kokia namie kepta duona. Visi vartojantys ghi sviestą tik ir kalba apie jo naudą ir gerąsias savybes. Aš turiu tokį nežinau ar gerą bruožą, iššniukštinėti viską apie naujus dalykus, ypač jei dėl jų taip visi pametę galvas. Labai daug informacijos radau anglų kalba, tad dalinuosi ir su jumis.

Kas yra ghi sviestas?
Šis sviestas kilęs iš Indijos ir sakoma, kad jo atsiradimo istorija siekia kelis tūkstančius metų. Ghi buvo vartojamas tiek maisto gaminimui tiek įvairiems ritualams. Ghi – tai gryni sviesto riebalai, kurie lieka kai gamybos metu atsiskiria pieno triščiai ir vanduo. Ghi išvertus iš Hindi kalbos reiškia riebalai. Šis sviestas jau daugiau kaip 2000 metų vartojamas Ajuverdoje gydymui.
Ar tikrai sviestas gali gydyti? Sakoma, kad Indijoje 10 metų išlaikytas ghi turi tokią pat vertę kaip ir auksas. Pasak Ajuverdos specialistų, ghi gali būti vartojamas ne tik maistui, bet ir odai drėkinti, nudegimams gydyti. Šio sviesto gerbėjai tvirtina, kad jis – gerųjų riebalų šaltinis. Norėčiau priminti, kad gerieji riebalai yra ne tik reikalingi mūsų organizmui, bet ir būtini. Ghi tinkamas net ir netoleruojantiems pieno produktų. Jis turtingas antioksidantų ir, kaip ir kiti gerieji riebalai, padeda įsisavinti vitaminus bei mineralus iš kitų produktų ir stiprina imuninę sistemą. Dar vienas ghi sviesto pranašumų yra tai, kad jį galima laikyti kambario temperatūroje ir jis negenda. Sakoma, kad kuo ilgiau ghi laikytas, tuo jis naudingesnis. Ghi, kitaip nei paprastas sviestas, kepant nesvyla, todėl ant jo galima kepti aukšoje temperatūroje.
Žinoma mums aktualiausia ar ghi dera su noru sulieknėti?
Kad ir kaip būtų giedamai ditirambai gerosioms ghi savybėms, tai visgi yra sviestas. Kaip jau minėjau, riebalai būtini mūsų organizmui, tačiau žmogus yra toks sutvėrimas, kad jeigu išgirsta jog kažkas yra gerai, tai reiškia to gėrio galima į save dėti iki negalėjimo. Taip ir vartojant patį sveikiausią maistą gali niekada nepasiekti norimo svorio. Kad nepadauginti net ir gerųjų riebalų, aš laikausi taisyklės apsiriboti vienu arbatiniu šaukšteliu sviesto į košę ar aliejaus į salotas. O kepant, kaip ir aukštos kokybės aliejų, taip ir ghi sviesto, naudingosios medžiagos aukštoje temperatūroje žūva. Nors yra teigiančių kitaip.
Išvados:
Man asmeniškai šis svietas labai skanus ir košei suteikia be galo įdomų prieskonį. Jau kelintą rytą jis yra mano pusryčių košės palydovas. Beje posakis:„Sviestu košės nesugadinsi“ taip pat kilęs iš rytų. Kepiniams ir toliau rinksiuosi įprastą sviestą, bent jau man ghi sviesto tokiam reikalui gaila. Džiaugiuosi atradusi tokią puikią alternatyvą tradiciniam sviestui, nes anksčiau gerai pasvarstydavau ar jo dėti į košę. Sužinojus apie ghi sviesto naudą, vidinių derybų nebeliks.
Kadangi pati šio sviesto negaminau, tai ir nepulsiu dalintis patarimais. Tačiau, kiek supratau, gaminti patiems daug labiau apsimoka ir gana paprasta. Youtube yra tikrai daug filmukų apie tai, kaip jis gaminamas, tačiau tik anglų kalba. Dabar jau žinau, kad kai pabaigsiu šį, atsiųstą mamos, išbandysiu gamybos procesą ir pati. Tada galėsiu visomis subtilybėmis ir su jumis pasidalinti.

Ar Jūs vartojate ghi sviestą? Pasidalinkite savo patirtimi ir įspūdžiais.

Tinklaraščio įrašai ir video patarimai yra informacinio pobūdžio. Kiekvienu konkrečiu atveju prieš vykdant rekomendacijas atsakingai įvertinkite savo galimybes. Jeigu skundžiatės kokiais nors sveikatos sutrikimais, prieš pradėdami bet kokią lieknėjimo programą, pasitarkite su savo šeimos gydytoju. Jūs suprantate ir sutinkate, kad visa tinklaraščio medžiaga yra informacinio pobūdžio ir tik jūs atsakote už įgytus rezultatus.

Ieva