fbpx
 

Nauji metai – nauja pradžia!

2 sausio, 2012by Ieva
“Su Naujais metais! Su nauja laime!” – frazė iš vieno gražiausių vakystės animacinių filmų. Ar ir jums Naujieji metai simbolizuoja naują pradžią? Mes labai retai Naujuosius pasitinkame triukšmingai. Kartais labai smagu palydėti senuosius draugų būryje, tačiau, mano mėgstamiausias būdas sutikti Naujuosius – ramiai, apmąstyti tai, kas įvyko praėjusiais metais ir suplanuoti ateinančius metus. Nors buvo numatyta kitaip, pasikeitus planui būtent taip, ramiai, ir praleidau paskutinį 2011-uojų vakarą.
Man labai patinka svajoti ir planuoti, ypač kai matau, kad tos svajonės pildosi. Paskutinį gruodžio vakarą prieš pat vidurnaktį peržiūrėjau savo praėjusių metų norų ir planų sąrašą. Įgyvendinau visus pačius svarbiausius metų tikslus. Nuostabus ir keistas jausmas aplanko, kai pamatai, kad tai, kas prieš metus atrodė dar tik noras ir svajonė, šiandien jau realybė. Aš labai tikiu magiška norų galia. Sako, kad užrašytas noras jau nebe svajonė, o tikslas. Jis įgauna daug didesnę galią.
Žinau, kad daugelio naujametinių norų ir planų sąrašo viršūnėje puikuojasi tikslas – sulieknėti. Apie tikslų svarbą lieknėjimui jau rašiau. Aiškiai apibrėžkite kokį konkrečiai lieknėjimo tikslą norite pasiekti. Užrašykite jį juodu ant balto ir pasikabinkite matomoje vietoje, kad nuolat sau priminti apie savo ketinimus. Yra labai lengva paskęsti kasdienybėje ir “užmiršti” apie savo gerus norus. Nuolat sau primindami apie norimą pasiekti tikslą, jūs būsite daug mažiau linkę nukrypti nuo kurso. Taip pat būtinai aiškiai sau apibrėžkite kodėl jums taip svarbu pasiekti norimą svorį. Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl žmonės vis nepasiekia trokštamo svorio – motyvacijos stoka. Kitaip tariant jų „kodėl“ yra labai silpnas. Jūsų noras sulieknėti turi būti toks stiprus, kad deginte degintų iš vidaus. Tiesa, dažnai vien didelio noro neužtenka. Reikia ir specialių žinių. Netinkamai pasirinktas lieknėjimo būdas, taip pat gali užkirsti kelią sėkmingam sulieknėjimui. Taigi labai svarbu žinoti ir kaip teisingai lieknėti. Jeigu turite atsakymus į abu šiuos klausimus, sėkmė beveik garantuota. Ir kas gi jus galėtų sustabdyti, kai jūsų motyvacija geležinė ir aiškiai žinote ką daryti, kad pagaliau pasiekti savo svajonių tkslą.  Ko dar reikia, kad išsikelti tikslai atliktų savo užduotį ir pagaliau sulieknėtumėte kartą ir visam laikui?
Visų pirma, pagrindinis tikslas ir turėtų būti būtent toks: sulieknėti kartą ir visam laikui. Visi mano bandymai atsikratyti nereikalingų kilogramų baigdavosi visišku fiasko. Taip tęsėsi iki tol, kol nustojau lieknėti iki tam tikros progos, atostogų, ar kitos konkrečios datos. Savo sukurtą programą pavadinau “Lieknėju paskutinį kartą” neatsitiktinai. Šią frazę daugybę kartų sau kartojau eidama vingiuotu ir kartais nelabai lengvu savo lieknėjimo keliu. Tas priminimas man padėdavo nemesti visko, kai reikalai klostydavosi ne pagal planą.
Taip pat labai svarbu, kaip formuluojate savo lieknėjimo tikslą. Svarstyklių parodymai labai svarbu, tačiau svarbiausia yra ne tai. Juk kai siekiate uždirbti tam tikrą sumą pinigų, nedarote to tik tam, kad banko ataskaita gražiau atrodytų. Už konkrečios sumos matote visus tuos dalykus, kuriuos galėsite sau leisti. Taip ir su noru pasiekti tam tikrą svorį. Pliki skaičiai nieko verti. Svarbiausia – kas slepiasi už jų. Svarbiausia, kaip jūs jausitės pasiekę savo tikslą – pagaliau sulieknėti. Kaip tai paveiks jus kaip žmogų? Kokios galimybės atsivers? Kaip tai paveiks kitas jūsų gyvenimo sritis? Tas įsivaizdavimas, koks nuostabus turėtų būti jausmas, kai daugiau nebereikia lieknėti, mane stumte stūmė pirmyn. Daugybę kartų jį išgyvenau mintyse. Be galo norėjau tai patirti realybėje. Tas laisvės jausmas, kai nebesi maisto, kilogramų ir savo paties nelaisvėje. Dėl to jausmo aš atkakliai ieškojau atsakymų.
Klysta manantys, kad neįvykdytas lieknėjimo planas neįtakoja kitų gyvenimo sričių. Kiekvieną kartą, kai nesilaikote sau duoto žodžio pagaliau susiimti, jūs blogai jaučiatės. Kuo daugiau tokių kartų, tuo savijauta blogesnė. Kai mes nedarome to, ką žinome, kad turėtume daryti, mus graužia kaltės jausmas. Kaltės jausmas – vienas destryktyviausių jausmų. Jis ne tik trukdo sėkmingai lieknėti, nes atima motyvaciją ir pasiryžimą siekti užsibrėžto tikslo. Kaltės jausmas mus blogai veikia kaip žmones. Gimdo nepasitenkinimą savimi, o tai tieisiogiai veikia ir kitas svarbias mūsų gyvenimo sritis.
Sulieknėti paskutinį kartą ir dėl to išgyventi pačius geriausius jausmus. To nuoširdžiai jums linkiu šiais, Naujaisiais metais. Jeigu antsvoris labai didelis, galbūt tai bus net ne vienerių metų tikslas. Tačiau linkiu, kad būtent šie metai, būtų tos tvirtos pradžios metai. Ne veltui sakoma: “Gera pradžia – pusė darbo”. Su Naujaisiais, mielieji!



Tinklaraščio įrašai ir video patarimai yra informacinio pobūdžio. Kiekvienu konkrečiu atveju prieš vykdant rekomendacijas atsakingai įvertinkite savo galimybes. Jeigu skundžiatės kokiais nors sveikatos sutrikimais, prieš pradėdami bet kokią lieknėjimo programą, pasitarkite su savo šeimos gydytoju. Jūs suprantate ir sutinkate, kad visa tinklaraščio medžiaga yra informacinio pobūdžio ir tik jūs atsakote už įgytus rezultatus.

Ieva