fbpx
 

Tik moterims

8 kovo, 2017by Ieva0

 

Sveika, mieloji!

Artėjant kovo 8 – ajai galvojau kokia tema norėčiau šią dieną parašyti. Juk mano kassavaitinio straipsnio diena kaip tik su ja sutapo.
Įkvėpimu tapo internetinėje erdvėje pasirodę įvairūs sveikinimai moterims, kai kurie net su ilgiausiais sąrašais rekomendacijų, kokia turėtų būti „
tikra” moteris. Tai kokia ji? Miela, jauki, šilta ir pūkuota? Puiki šeimininkė, gera mama, tobula žmona? O kas jei Tu neatitinki standarto? Kas jei Tu nerimastinga keliautoja, net nesvajojanti apie vaikus ir jaukius namus? Kas jei Tu karjeros moteris, nemėgstanti ir nenorinti gaminti? Tai kas Tu tuomet esi? Vyras? Belytė būtybė?

Jau turbūt jauti mano vidinį susierzinimą. Nevyniodama žodžių į vatą, pasakysiu: kaip mane „užknisa“ tas stereotipinis žmonių kimšimas į tam tikras lentynėles!!! Paskutiniu metu moteriškumo tema su draugėmis diskuojam daugiau nei kada nors anksčiau. Esame jau tokio amžiaus, kai kai kurių santuokos griūva ir natūralu, kad nepasisekus santykiams, ieškai atsakymų į klausimą: kodėl nepavyko? Ką aš padariau ne taip? Galbūt net sugalvoji apsilankyti kokiuose nors kursuose apie santykius, kad pasisemti išminties. Tikrai nesu prieš juos, esu tikra, kad kai kurie iš jų duoda žmonėms daug naudos, tad smalsumo vedama, vienos ten besilankiusios draugės paklausiau, ko ten moko. Išgirdau, kad juose kalbama apie moteriškumą ir vyriškumą, kokia turi būti moteris, kad su ja vyrui būtų gera gyventi ir t.t. (Vien nuo pasakymo „tu turi būti kažkokia, kad išlaikytum šalia savęs vyrą“ man norisi bėgt, rėkt ir galiausiai apsivemt, bet gal tiek to, nelieskim šitos temos).

Ir tuomet man draugė pasakoja, kokia, pasak tų kursų, turi būti moteris, kad jos santykiai su vyru būtų laimingi. Pradėjau galvoti apie mano pažįstamas laimingai gyvenančias poras. Vienose iš jų vyrauja tas tradicinis modelis, kur vyras eina medžioti mamuto, o moteris kūrena namų židinį, kitose – vyras dirba ir rūpinasi buitimi, nes žmonai šiuo metu puikiai sekasi jos veikla ir ji nenori praleisti puikių galimybių. Galvosūkis: abiem atvejais šeimos laimingos, kuris šeimos modelis teisingas? Manau, kad nereikia būti Enšteinu, jog suprastum: abu. Arba dar geriau: visi įmanomi. Jei tik jautiesi laimingas.

Tad kokia Tu turi būti moteris? Tokia, kokia tik nori būti! Čia ir yra visa šios dienos esmė. Tu neprivalai atitikti jokio standarto. Ačiū Dievui, kad gyvename tokiais laikais ir tokiose šalyse, kur galima būti tokiomis, kokiomis tik norime būti. Šio įrašo pagrindinis palinkėjimas: BŪK SAVIMI! Nenori auginti vaikų, tačiau esi laimingiausia savanoriaudama ir gelbėdama pasaulį, taip ir daryk! Nori siekti karjeros aukštumų ir nekenti buities, nestabdyk savęs! Tavo svajonė – didelė šeima ir jaukūs namai, prašom! Gyvenk savo gyvenimą! Būk savimi! Būk tokia moterimi, kokia tik nori būti.

Ir, kad neatrodytų, jog nubridau visai į ne savo lankas, trumpai pakalbėsiu apie kūną. Ir kūną Tu turi teisę turėti tokį, kuris neatitinka kažkieno sukurto standarto. Ir, svarbiausia, turi pilną teisę jame jaustis gerai. Jei jautiesi gerai su papildomais 5kg, tebūnie. Neprivalai jų numesti tik tam, kad kažkam įtiktum, nebent Tau pačiai jie trukdo. Išmesk visus žurnalus, kurie propaguoja realybės neatitinkančią „nufotošopintą“ tobulybę ir daugiau niekada jų nepirk. Verčiau daryk viską, kad SAVO kūne jaustumeisi puikiai, komfortiškai, net jei neturi ilgų kojų ir vešlių kaip Barbės plaukų.

Visada prisiminsiu kažkur perskaitytą frazę: būk savimi, visos kitos vietos jau yra užimtos.

Taigi, BŪK SAVIMI, mieloji! Ir, svarbiausia, būk laiminga. Turbūt niekas nedaro žmogaus nelaimingesnio, kaip bandymas gyventi ne savo gyvenimą ir būti tuo, kuo nesi. Su tarptautine moters diena!

Sėkmės ir iki karto!
Su meile,
Ieva

Ieva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *