fbpx
 

Kaip lieknėti nesikankinant, o su džiaugsmu

15 kovo, 2017by Ieva0

Daug kam pažįstama situacija: vis ruošiesi ir pagaliau prisiruoši lieknėti / keisti savo mitybos įpročius / gyventi sveikiau. Panaršai internete apie veiksmingiausius būdus kaip tai padaryti, randi draudžiamų ir leidžiamų produktų sąrašus, išmeti tai, kas draudžiama , prisiperki to, kas leidžiama ir padedi kelionę link sveikesnės ir lieknesnės savęs. Pirmomis dienomis dar jauti entuziazmą, kuris kasdien vis labiau blėsta. Gamintis atskirai pradeda varginti, vis labiau gundo iš šeimos narių lėkščių sklindantys kvapai ir vaizdai, o vakarėliuose su daug maisto net nesinori lankytis. Galiausiai, neatlaikai įtampos ir viską meti: „ai ir taip visai neblogai atrodau / jaučiuosi“. Tavo gerus norus tarsi nubraukė neteisingai pasirinkta strategija: koncentruotis į tai, ko negalima ir rinktis draudimais paremtą mitybos būdą.

Nustok tai daryti. Kol taip bus, nuolat pradėjusi vis mesi. Verčiau koncentruokis ne į tai, kokį „nesveiką“ maistą iš savo lėkštės šalinti, o kokio sveiko maisto į ją įdėti. Jei jau taip mėgsti tinkamų ir netinkamų produktų sąrašus, pasilik tik tą, kuriame surašyti rekomenduojami produktai.

Jame turbūt atsidurs:

– Daržovės. Ypač šviežios, žalios spalvos.

– Vaisiai. Visada stenkis, kad daržovių suvartotum daugiau nei vaisių.

– Vertingieji riebalai. Mokslininkai jau seniai nustojo demonizuoti riebalus ir netgi teigia, kad jie padeda lieknėti. Vertingieji riebalai gaunami iš avokadų, riešutų, riebių žuvų, šalto spaudimo aliejų.

– Sveikieji baltymai. Tai liesa, be papildomų riebalų gaminta mėsa, žuvys, ankštinės kultūros.

– Naudingieji sudėtiniai angliavandeniai. Į šią kategoriją patenka pilno grūdo miltų gaminiai, įvairios kruopos, grūdai.

Kaip matai, nei žodelio apie tai, ko negalima. Ar nejauti palengvėjimo nematydama draudžiamų produktų sąrašo, kurie keltų tik įtampą? Man tai tikrai palengvėjo kai prieš keletą metų nustojau sukti galvą dėl to, ką sau uždrausti ir pradėjau telkti dėmesį į tai, kad kuo daugiau vertingų produktų suvartočiau.

Kaip ši strategija padeda maitintis sveikiau?

Įsivaizduok, kad turi lėkštę, į kurią sudėtas tam tikras nelabai vertingas maistas. Sakykime, kad tai riebaluose kepti kotletai su bulvėmis. Lėkštė, kaip ir skrandis turi ribas, todėl nusprendusi papildyti valgiaraštį vertingesniu maistu, natūraliai turėsi kažką iš lėkštės išimti, kad tai pakeisti sveikesniais produktais. Gal iš pradžių vietoj dviejų kotletų ir trijų bulvių, liks tik vienas su dviem bulvėmis, o atsilaisvinusią vietą užims šviežios daržovės. Gal vėliau kotletą pakeis be riebalų gaminta žuvis ar mėsa. Žiūrėk net nepajusi, kaip bulvių liks dar mažiau, o daržovių daugiau. Manau supranti link ko lenkiu. Tu visiškai nieko neatsisakai, tik stengiesi įtraukti į valgiaraštį sveikesnį maistą ir net nepajunti, kaip be streso ir įtampos, pamažu, be spaudimo, Tavo mityba tampa sveikesnė, Tu jautiesi, geriau, pradedi lieknėti. Teigiami pokyčiai dar labiau įkvepia, Tu įtrauki vis daugiau naudingų produktų, fizinės veiklos ir kitų dalykų, kurie Tau padėtų dar geriau jaustis. Ir taip su džiaugsmu, be įtampos ir streso matai, kad net nepastebėjai, kaip Tavo mityba tapo sveikesnė, gyvenimas aktyvesnis, galva šviesesnė, kūnas lengvesnis.

O tai šitą gi, o kaip dėl posakio „Per kančias į žvaigždes?“– galbūt paklausi. „O kam su kančiom, jei galima be jų?“ – šypsodamasi atsakysiu aš 🙂

Sėkmės, mieloji ir iki kito karto!

Su meile,
Ieva ♥

—————————————————————————————————————————

Nuolat prisivalgai vakarais? Spausk čia, registruokis nemokamai video peržiūrai ir sužinok kaip tai įveikti. 

 

Ieva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *