fbpx
 

Nuo šių trijų elementų priklauso Tavo lieknėjimo sėkmė

3 gegužės, 2017by Ieva0

Mieloji, jei esi skaičiusi mano knygą „Lieknėju paskutinį kartą“ ir jau ne pirmi metai esi šio tinklaraščio skaitytoja, greičiausiai žinai apie tris esminius sėkmingą lieknėjimą lemiančius elementus. Kadangi per paskutinius mėnesius skaitytojų skaičius pagausėjo, manau, kad ir vėl reikėtų paliesti šią svarbią temą. Tikiu, kad straipsnis bus vertingas ne tik naujoms skaitytojoms, bet ir bus puikus priminimas toms, kurios šiuos patarimus jau yra girdėjusios, bet gal kiek primiršo.

Taigi, mano nuomone, trys svarbiausi sėkmingo lieknėjimo elementai yra šie:

1. Mityba

Čia, žinoma, nepasakysiu nieko naujo. Mityba, ko gero, yra pirmasis dalykas, kurį imamės keisti nusprendusios atsikratyti nereikalingų kilogramų. Turbūt dar niekada anksčiau nebuvo tiek daug informacijos apie maistą ir sveiką mitybą. Šiais laikais bene populiariausias visų rūpestis – ką valgyti? Informacijos yra tiek daug ir tokios įvairios, kad paprastam žmogui labai lengva joje pasiklysti. Labiausiai klaidina tai, kad ta informacija viena kitai prieštarauja. Vieni teigia, kad sveikiausia maitintis atsižvelgiant į savo kraujo grupę, kiti – kad sveikas yra tik žalias ir termiškai neapdorotas maistas. Treti propaguoja vegetarizmo idėjas, ketvirti valgo tik tam tikru paros metu.

Mitybos reikšmė lieknėjimui yra labai svarbi. Kažkada, kai paauglystėje lankiau savo pirmąjį gyvenime sporto klubą, iš trenerio išgirdau: lieknėjimui sportas padeda tik 20%, mityba – 80%. Norint sėkmingai sulieknėti, svarbu tiek tinkamai maitintis, tiek sportuoti. Tačiau mitybos reikšmė stipriai nusveria sportą. Tuo ne kartą teko įsitikinti ir man pačiai. Mano gyvenime yra buvę periodų, kai tikrai daug sportavau, bet rezultatų nebuvo. Tiesą sakant, aš vis stambėjau, nes valgiau viską iš eilės ir nė kiek savęs neribojau.

Taigi, norint sėkmingai sulieknėti, labai svarbu koreguoti savo mitybą. Tik, kaip jau daug kartų esu minėjusi, svarbu nedaryti nieko drastiško ir pokyčius įvesti pamažu. Per daug savęs nespausti ir lieknėjimo nepaversti savęs kankinimo įrankiu.

2. Fizinė veikla

Tai antrasis elementas sėkmingo lieknėjimo formulėje. Gali kilti klausimas, kam reikalinga fizinė veikla, jeigu lemiamą reikšmę turi mityba? Sportas bus bejėgis, jeigu maitinsimės bet kaip, tačiau, tai be galo svarbus pagalbininkas lieknėjant.

Dažnai mes mėgstame prisigalvoti daugybę priežasčių, kad tik nereikėtų makštintis. Viena iš populiariausių „neturiu laiko”. Tačiau taip paprasčiausiai ieškoma preteksto, kad išvengti fizinės veiklos. Tikslas – aktyviai pajudėti 1 valandą 3 kartus per savaitę. Pokyčius, kaip ir mityboje, reikėtų įvesti pamažu, ypač, jei jau seniai aktyviai nejudėjome. Jeigu Tau sportas kelia negiamas asociacijas, pats laikas keisti požiūrį! Tau visai nebūtina plušėti sporto klube ar sukti ratus aplink stadioną. Svarbiausia atrasti veiklą, kuri teiktų malonumo ir priverstų tankiau plakti širdį. Tai gali būti ir paprasčiausias spartus vaikščiojimas ar šokiai namuose pagal mėgstamą muziką. Norint sulieknėti, svarbiausia reguliariai judėti, nes:

  • Judėdami deginame papildomas kalorijas, o tai padeda greičiau lieknėti. Kitu atveju, papildomos kalorijos nusėstų į riebalų atsargas.

  • Fizinė veikla greitina medžiagų apykaitą. Svarbiausia, kad medžiagų apykaita lieka pagreitėjusi dar kelias valandas po treniruotės.

  • Sportuojant stiprėja raumeninis audinys. Kuo daugiau kūne liesosios masės (t.y. raumens), tuo greitesne medžiagų apykaita galime džiaugtis.

  • Kai lieknėjama sportuojant, gali džiaugtis daug tvirtesniu ir gražesniu kūnu bei stangria oda.

  • Reguliariai judančiam žmogui daug lengviau išlaikyti motyvaciją sveikai ir saikingai maitintis.

Tavo lieknėjimo tikslas turėtų būti, kad kuo didesnis procentas prarasto svorio būtų riebalai. Jei vengsi sporto, tai padaryti bus beveik neįmanoma. Reguliarios mankštos dėka stiprinsi savo raumeninį audinį, tuo pačiu tirpindama riebalinį.

3. Mąstymo koregavimas

Mano patirtis rodo, kad didžiausią reikšmę sėkmingam lieknėjimui turi mūsų mąstymas. Tai galim vadinti psichologija ar kaip kitaip, tačiau esmė ta, kad didžiausią reikšmę turi ne tai, ką mes darome, o tai, kas dedasi mūsų galvose. Aš visada kartoju, kad lieknėjimas prasideda galvoje. Jau minėjau, kad mityba palyginus su sportu lemia net 80% lieknėjimo sėkmės. Tuo tarpu atsiradus trečiajam lieknėjimo komponentui – mąstymui, mityba ir sportas pasidalija tik 20%, o likę 80% atitenka būtent mąstymui. Man teko dirbti su profesionalia sportininke, kurios visas gyvenimas – sportas. Net ji, kasdien treniruodamasi, negalėjo pasiekti norimo svorio. Pertvarkius mąstymą, pašalinus pagrindinius vidinius trukdžius, jos svoris kuo gražiausiai pajudėjo žemyn. Visos kliūtys tebuvo galvoje. Tai, kas dedasi mūsų galvoje turi tiesioginę ir lemiamą reikšmę tam, ar mes sulieknėsime ir ar sulieknėję išlaikysime pasiektą svorį. Norint džiaugtis ilgalaikiais lieknėjimo rezultatais, yra labai svarbu keisti savo požiūrį į maistą, į save ir valgymą apskritai. Labai svarbu atsikratyti varžančių įsitikinimų, kurie trukdo lieknėti. Taip pat būtina šalinti priežastis, skatinančias persivalgymą, bei atrasti stiprią motyvaciją, kuri padėtų sąžiningai laikytis pasirinkto lieknėjimo plano.
Jei kiti pirmieji lieknėjimo elementai atrodo akivaizdūs ir savaime suprantami, šis, trečiasis, daugelio yra pamirštamas.
Neretai vien „susitvarkyti
galvą“ nepakanka. Svarbūs ir daug gilesni, sielos, dvasiniai dalykai. Tad neignoruok ir jų. Jei iki šiol neįsivaizdavai, kad lieknėjimo sėkmė gali turėti ką nors bendro su tuo, kas dedasi galvoje ir sielojo, tačiau nepajėgi laikytis jokių mitybos ar sporto planų ir vis esi nepatenkinta savimi, būtent į juos turėtum kreipti didžiausią savo dėmėsį. Kaip jau minėjau, jie lemia 80% Tavo lieknėjimo sėkmės. Tad nustok juos ignoruoti.

Šiam kartui tiek. Šiuo straipsniu norėjau priminti, kad siekdama sulieknėti visam laikui, privalai atkreipti dėmesį į visus tris, o ypatingai į trečiąjį, dažnai pamirštamą, lieknėjimo elementą.

Tikiuosi, kad straipsnis buvo naudingas. Jei taip, būsiu dėkinga už pasidalijimus. Gal jis yra kaip tik tai, ko reikia Tavo vis nesulieknėjančiai draugei.

Ačiū ir iki kito karto!

Su meile,
Ieva ♥

SVARBIOS ŽINIOS! Jau rytoj, po ilgos pertraukos, vėl bus galima registruotis asmeninėms konsultacijoms. Jei jauti, kad jos būtų reikalingos Tau, būtinai sek naujienas. 

—————————————————————————————————————————-

Nuolat prisivalgai vakarais? Spausk čia, registruokis nemokamai video peržiūrai ir sužinok kaip tai įveikti


Ieva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *