Daugiau žalio maisto – daugiau tirpstančių kilogramų! Receptas

19 birželio, 2012by Ieva

 

 

 
 

 

Kaip ir žadėjau praėjusį kartą, skubu su nauju įrašu. Šį kartą norėčiau į žaliavalgystę pažvelgti iš kitos pusės ir parodyti, kaip ir kodėl verta įtraukti kuo daugiau žalio maisto į savo kasdienį racioną tam, kad sulieknėti ir puikiai jaustis. Pamatysite, kaip tai paprasta ir lengva!

Žalias karščiu neapdorotas maistas ko gero yra geriausia, ką galite duoti savo kūnui. Vaisiai, daržovės, sėklos, riešutai, įvairūs daigai mums naudingiausi tiesiog žali.

Virtas, keptas ar kitaip karščiu apdorotas maistas yra praradęs dalį savo naudingųjų medžiagų, nes jos paprasčiausiai pražūsta gaminimo procese. Žiūrint iš sveikatos pusės, kuo daugiau valgomas maistas turi naudingų medžiagų, tuo efektyviau mūsų kūnas gali funkcionuoti, mes jaučiame energijos antplūdį, esame atsparūs ligoms. Kalbant apie lieknėjimą, kuo maistingesnis maistas, tuo mažiau jo reikia, kad pasijustume sotūs. Jeigu žiūrėsime į maistą kaip į kurą mūsų kūnui, logiška, kad daugiau suvalgysime beverčio maisto, nes, kad iš jo organizmas gautų nors kokios naudos, turime suvalgyti didelius kiekius. Geras pavyzdys būtų balta ir rupių miltų duona. Žmonės pakeitę baltą duoną ar batoną į rupių miltų, pastebi, kad pastarosios suvalgo mažiau. Norėdami pasisotinti baltos duonos sumuštiniais, galime jų suvalgyti ir keturis, tuo tarpu rupios gali užtekti vos dviejų. Akivaizdus kalorijų sutaupymas! Kalbant apie maisto vertę, pats vertingiausias yra būtent žalias, natūralus, neapdorotas maistas. Toks mus ir greičiau pasotins, ir ląsteles pamaitins, ir sotumo jausmas ilgiau laikysis. Tačiau tikrai nebūtina maitintis vien tokiu maistu, kad pajusti maksimalią jo naudą. Tereikia padidinti jo suvartojamus kiekius santykiu su kitokiu maistu. Net jeigu žalio maisto valgysite 20% daugiau, nei dabar, jūsų kūnas tikrai už tai padėkos. O jeigu pavyktų tą santykį dar padidinti, naudos būtų dar daugiau. Čia labai svarbu kaip ir visur kitur, atsikratyti požiūrio „viskas arba nieko“. Pažįstu žmonių, kurie užsibrėžė griežtai valgyti tik žalią maistą ir nepavykus, grįžo prie buvusios mitybos. Kai būtų buvę daug naudingiau ir paprasčiau tiesiog padidinti suvartojamo žalio maisto kiekį.
Taigi, kaip valgyti daugiau žalio maisto nepuolant į kraštutinumus, nejaučiant, kad save riboji ir neatsisakant mėgstamų patiekalų?
  • Mano metų atradimas – žalieji kokteiliai.
Tai skaniausias ir lengviausias būdas organizmą pamaitinti visa puokšte naudingųjų medžiagų. Pasirodo žalumynai, tokie kaip špinatai, lapiniai kopūstai, dilgėlės, garšvos, petražolės, krapai, salierai, romaninės salotos ir kiti tamsios žalios spalvos lapai, yra naudingesni už daugelį kitų vaisių ir daržovių. Tačiau suvalgyti pakankamą jų kiekį mažai kas sugeba. Čia į pagalbą ateina žaliasis kokteilis. Tereikia į kokteilinę įdėti mėgstamų vaisių ar uogų, pridėti norimų žalumynų, užpilti vandeniu ir viską sumaišyti. Tikras geros savijautos eleksyras! Vieną iš idėjų galite rasti čia.
Jau kurį laiką žaliasis kokteilis yra mano kasrytinis draugas. Jeigu nepavyksta jo išgerti ryte, pasidarau bet kuriuo dienos metu. Vietoje pavakarių ar priešpiečių, ar netgi lengvos vakarienės, jeigu nesijaučiu labai alkana. Man vienas ryškiausių poveikių – stipriai sumažėjęs saldumynų poreikis. Nors jau seniai esu įveikusi maniakišką saldumynų vartojimą, juos vis dar mėgstu. Jeigu visiškai paleisčiau vadeles, turbūt galėčiau valgyti kiekvieną dieną. Pradėjusi kasdien gerti žaliuosius kokteilius pastebėjau, kad man jų norisi daug rečiau! Daugiau pasidomėjusi atradau, kad tokį poveikį jaučia daugelis žaliųjų kokteilių gerbėjų.
Eksperimentuokite, atraskite kokio skonio kokteiliai jums ir jūsų šeimai labiausiai patinka ir įtraukite juos į savo kasdienį racioną. Man jie skaniausi iš pat ryto. Gera žinoti, kad pirmas maistas, kuriuo pamaitinu savo kūną yra sveikas ir maistingas. Man tai tarsi geras užtaisas visai dienai. Kokteilis taip pat gali tapti puikiu užkandžiu praalkus tarp pagrindinių valgymų. Jį galite nusinešti ir į darbą. Šaldytuve jis nepasens dar pora dienų, o be šaldytuvo gali išgyventi keletą valandų.
  • Su pagrindiniu patiekalu stenkitės valgyti kuo daugiau žalių daržovių.
Tai geriausias būdas neatsisakyti savo mėgstamo maisto ir toliau sėkmingai lieknėti. Kad ir ką valgytumėte – makaronus, plovą, mėsos kepsnį, paprasčiausius kotletus ar net picą, nuo šiol į lėkštę dėkite pusė įprastos porcijos, o kitą pusę tegul sudaro šviežios daržovės. Jums tikrai labai patiks ši rekomendacija! Suvalgydami pusė įprasto patiekalo porcijos, sutaupysite nemažai kalorijų. Taip pat bet koks maistas valgomas su žaliomis daržovėmis yra daug lengviau virškinamas. Jūsų organizmui nereikės nukreipti didžiosios dalies gyvybinės energijos maisto virškinimui ir jūs jausitės daug energingesni. Tačiau, svarbiausia – jūs ir toliau valgote savo įprastą mėgstamą maistą be baimės, kad jis pakenks kūno formoms.
Dažnai, kai kalba pasisuka apie salotas, mes nesugalvojame nieko geriau už salota+agurkas+pomidoras derinį. Neapsiribokite vien juo. Yra daugybė kitų žalių daržovių, kurias galite tarpusavyje maištyti ir išgauti nuostabiausius skonius! Rinkitės įvairovę, nes kitaip tos pačios salotos tiesiog nusibos. Prisiminkite morkas, kopūstą, raudonąjį kopūstą, žiedinį kopūstą, salierą, špinatus ir daugybę kitų. Atraskite naujus skonius ir mėgaukitės!
  • Užkandžiams tarp pagrindinių valgymų rinkitės žalią maistą.
Natūralu, kad ilgomis darbo dienomis praalkstame tarp pagrindinių valgymų. Blogiausia ką galime padaryti tiek savo savijautai, tiek kūno formoms – griebtis šokoladinio batonėlio, traškučių ar kito nesveiko, organizmą išbalansuojančio maisto.
Verčiau pirmenybę teikite vaisiams, saujai riešutų, daržovėms. Taip ne tik numarinsite alkį, bet ir pamaitinsite organizmą naudingomis medžiagomis, išvengsite staigių cukraus lygio šuolių kraujyje, kurie sukelia nevaldomo alkio ir iš to sekančio persivalgymo protrūkius.
  • Pakeiskite įprastus saldumynus žaliais.
Tai mano mylimiausia dalis:) Kai pradėjusi domėtis žaliavalgyste ir ieškodama įvairių receptų pamačiau desertų nuotraukas, seilė taip ir nutįso. Valgai saldumynus ir iš jų gauni vien tik naudingas nedžiagas. Kažkoks kosmosas! Fantastikos pasaulis! Ledai, sausainiai, įvairių rūšių pyragai ir kiti saldumynai, visa tai įeina į žaliavalgių meniu. Ir mes galime iš ten pasiskolinti puikių idėjų. Kiek bandžiau gaminti pagal atrastus receptus, nė vienas nenuvylė. Atvirkšiai – buvau labai maloniai nustebinta. Drąsiai galiu pasakyti, kad tarp mano kulinarinių šedevrų bus vis mažiau keptų pyragų ir atsiras daugiau žaliavalgiškų. Bent jau kol viską išbandysiu:)
Žinoma, kaip ir su įprastiniais, taip ir su žaliavalgiškais desertais, reikėtų jausti saiką. Daugelis pagaminti iš gana kaloringų riešutų ir džiovintų vaisių. Tačiau net nėra ką diskutuoti apie tai, kas naudingiau mūsų kūnams: cukraus, sviesto, miltų, kiaušinių derinys ar augaliniai riebalų ir saldumo šaltiniai.
Tačiau visada prisiminkite: kad ir kokį sveiką maistą renkatės, būtina jausti saiką. Net ir salotos nepadės lieknėti, jeigu jas valgysimes iš nuobodulio, o ne tada kai jaučiame alkį.
 
 
 
 
Ir pabaigai, kaip ir žadėjau praėjusį kartą, dalinuosi pirmą kartą išbandytu nekeptu šokoladiniu pyragu. Pirmas blynas išėjo visai neprisvilęs, gal dėl to, kad nekeptas:))) Skonį giriu ne tik aš, bet ir visi ragavusieji. Žinau, kad dar ne kartą mano svečiai bus vaišinami šiuo skanumymu. Išbandykite būtinai ir jūs ir, svarbiausia, nepamirškite pasidalinti įspūdžiais!
Reikės:
  • Puodelio graikinių riešutų
  • Puodelio pekano riešutų
  • Puodelio datulių
  • Puodelio razinų
  • 6v.š. tamsios becukrės kakavos
  • 2a.š. vanilės ekstrakto
Aš naudojau standartinį 250ml puodelį. Tikri žaliavalgiai rinktųsi kuo aukštesnės kokybės sudėtines dalis, žalią kakavą ir vanilę. Jeigu labai norite, taip galite daryti ir jūs. Aš, kaip pradedančioji kol kas pasitenkinu tuo, ką galima rasti įprastoje maisto prekių parduotuvėje.
 
Eiga:
  1. Riešutus vienai valandai pamerkite į vandenį. Praėjus tam laikui gerai perplaukite ir nukoškite.
  2. Išmirkintus ir nuplautus riešutus sudėkite į maisto smulkintuvą. Jie tampa beveik miltais, tačiau su dar matomais mažyčiais gabalėliais
  3. Tada palaipsniui sudėkite likusius ingridientus ir dar kartą viską gerai smulkinkite iki vientisos masės.
  4. Šlapiomis rankomis padarykite iš masės didelį kamuolį ir iš jo į norimą lėkštę suformuokite torčiuką. Taip, kaip matote mano nuotraukoje. Padėkite į šaldytuvą kelioms valandoms. Aš dariau iš vakaro. Puoškite sezoniniais vaisiais ir uogomis prieš pat patiekiant.
Pagaminti super paparasta ir labai greita. Jeigu turite maisto smulkintuvą, visam procesui užtruksite vos 15min. Kadangi mano smulkintuvas miniatiūrinis, turėjau viską malti per kelis kartus. Bet oi kaip buvo verta!
SKANAUS!!!
Jeigu šie patarimai jums pasirodė įdomūs ir naudingi, būtinai pasidalinkite su savo draugais. Ačiū!
Jeigu domitės lieknėjimo ir geros savijautos temomis, prisijunkite prie uždaros nemokamos grupės FB. Tai padaryti galite čia

Ieva

previous
Ar žaliavalgystė gali sutrukdyti lieknėti?

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/ieiene/domains/ievagerciene.lt/public_html/wp-content/themes/celeste/views/prev_next.php on line 36
next
Dar viena priežastis kodėl netirpsta kilogramai