fbpx
 

Ar jums būdingas slaptasis valgymas?

19 rugsėjo, 2012by Ieva



Nesu labai didelė televizoriaus žiūrėtoja. Kartais su vyru pajuokaujam, kad be reikalo sumokėjom už TV licenziją. Tačiau kartais, kai nuo visko pavargstu ir nusprendžiu paskirti laiko sau, visai mėgstu ką nors įdomaus pažiūrinėti. Negaliu atsidžiaugti galimybe žiūrėti tiek TV laidas, tiek serialus internetu. Kai turi laiko, susirandi kokią įdomią laidą ir žiūri tau patogiu metu! O dar jei tai visa laidų serija ir randi sudėtas iš karto kokias keturias laidas! Taip man prieš porą mėnesių atsitiko su paskutiniu Nusivylusių namų šeimininkių“ sezonu. Nežiūrėdama TV ir anonsų nematau. Bet kažkaip prisiminiau, kad lyg jau „šeimininkes“ mano mylimas turėtų rodyti. Pasižiūriu, o ten gal šešios serijos sudėtos!!! Spėkit kada tą vakarą nuėjau miegoti? Gerokai po vidurnakčio. Būtinai turėjau visas peržiūrėti:)
Lygiai taip pat vieną vakarą užtikau visai įdomių laidų ciklą pavadinimu „Secret Eaters”. Lietuviškai turbūt reikėtų versti „Slaptieji valgytojai”.
Laida sugalvota realybės dokumentikos formate. Dokumentikos dalyviai – dažniausiai šeimos, kurių visi nariai turi antsvorio. Beveik visi laidos dalyviai galvoja, kad jie sveikai maitinasi ir niekaip nesupranta iš kur tie nereikalingi kilogramai.
Taigi, kiekviena laida skirta tyrinėti vis kitos šeimos narių mitybos įpročiams. Dalyviai sutinka, kad jų namuose būtų pristatyta kamerų, kurios filmuos kiekvieną jų žingsnį ir kąsnį tam, kad paaiškėtų, kodėl gi jie iš tiesų metai iš metų tik storėja. Tačiau yra kai kas, ko jie nežino. Privačių detektyvų komanda juos akylai seka ir už namų ribų. Juk valgome mes ne tik namuose. Pamatytumėte visų veidų išraiškas, kai tai paaiškėja:))) Pasibaigus eksperimento dalyvių stebėjimui, jie susirenka dideliam kambary su masyviu veidrodžiu. Tik po kelių akimirkų jie sužino, kad masyvus veidrodis – tai paslėptos durys į kitą patalpą, kurioje jų laukia akistata su realybe. Ten paruoštas ilgas stalas, ant kurio sukrautos krūvos jų per savaitę suvartoto maisto. Ant sienų kabo nuotraukos, kuriose privatūs dedektyvai užfiksavo kiekvieną kąsnį už namų ribų.
Pasakysiu atvirai, žiūrint į tai ko ir kiek tie žmonės valgo, sunku patikėti, jog jie tikrai nesuvokia nuo ko tie nereikalingi kilogramai. Man peršasi vienintelė mintis, kad taip tiesiog patogiau gyventi. Tarsi apgauni pats save ir gyveni sau be sąžinės graužimo nors ir įkalintas pavojingai nutukusiame kūne. Tačiau pažiūrėjus į jų nustebusius veidus, lengva patikėti, kad emocijos tikros. Galbūt…
Daugeliui iš jų visai nieko nereiškia per vieną valgymą įveikti 2500kcal ar net 7000kcal per dieną! Kalorjų užtektų pamaitinti daugiau negu trims moteris arba pačiam valgyti daugiau negu tris dienas.
Beveik visiems dalyviams bendra buvo tai, kad jie įsivaizdavo, jog maitinasi tikrai sveikai. Nusipirkdami kelis pomidorus per savaitę, jie galvoja, kad laikosi rekomendacijos valgyti daugiau vaisių ir daržovių.
Kitas visiems būdingas dalykas – jie galvoja, kad valgo nepakankamai. Antsvoris – tai didžiausias įrodymas, kad maisto valgoma gerokai daugiau negu reikia mūsų kūnui. Tačiau jie teigia, kad nesijaučia pavalgę ir mano, kad valgo per mažai. Negi ir taip gali būti?
Taip pat visi realybėje valgė daug daugiau negu nurodė pildydami pirminį mitybos dienoraštį.
Pasibaigus laidų ciklui man pasidarė smalsu, ar daug slaptųjų valgytojų tarp mūsų? Slaptasis valgytojas yra ne tik tas, kuris valgo pasislėpęs nuo kitų, bet ir tas, kuris pats nuo savęs tyčia ar netyčia slepia kiek ir ko jis valgo. Deja, toks slėpynių žaidimas pačiam su savimi, turi gana skaudžias pasekmes – augantys kilogramai, pyktis ant savęs, žema savivertė, prasta sveikata ir daug kitų.
Iš savo patirties galiu pasakyti, kad pokyčiai prasideda nuo sąžiningo pokalbio pačiam su savimi. Dažnai pažvelgti tiesai į akis ir pripažinti sau kodėl turi antsvorio gali būti tikrai nelengva. Tačiau be to nebus ir norimų pokyčių.
Ar ir jums būdinga save apgaudinėti? Ar bevalgydami kelioliktą sausainį stebitės, kad kilogramai auga vos įkvėpus oro? Ar irgi galvojate, kad kalorijos suvalgytos iš kito lėkštės nesiskaičiuoja?
Dabar patys sau atsakykite į kitą klausimą: kaip stipriai jūs norite permainų? Kaip stipriai norite pagaliau atsikratyti nereikalingų kilogramų ir likusį gyvenimą gyventi lengvai ir su laisvės jausmu?
Jeigu noras tikrai labai stiprus, šiandien pat pažvelkite tiesai į akis. Tokia akistata su realybe daro stebuklus. Jeigu tikrai nežinote iš kur tie kilogramai, stebėkite ir užrašykite kiekvieną savo kąsnį. Kiekvieną paragavimą gaminant, kiekvieną darbe suvalgytą saldainį. Taip atidžiai save stebėdami, galbūt kaip „Secret Eaters” herojai pamatysite, kad begamindami vakarienę prisiragaujate tiek kalorijų, kiek verta pati vakarienė ir sėdate prie stalo jau pilnu skrandžiu. O gal labai mėgstate gaiviuosius gėrimus ir iš jų gaunate tiek energijos, kiek užtektų valgyti pusė dienos. Galbūt save apgaudinėjate kitaip – vengiate traškučių ir šokoladų, tačiau be saiko kemšate „sveikus” užkandžius, tokius kaip riešutai, sėklos, džiovinti vaisiai? Stebėdami save galite pastebėti labai daug. Gal neskaičiuojate alkoholio kalorijų ir žiūrėdami televizorių galite susikimšti visą maišelį sūdytų riešutų? Visi mano išvardinti „galbūt“ buvo būdingi daugeliui laidos „Secret Eaters” herojų.

Laidoje taip pat buvo atliekami eksperimentai, kad patikrinti psihologinius triukus, kurie turėtų padėti suvalgyti mažiau maisto. Buvo demonstruojama, kokios aplinkybės lemia kiek maisto mes suvalgysime ir kaip pasinaudoti šiomis žiniomis kad sėkmingai lieknėtume ar išlaikytume pasiektą norimą svorį. Kitame blogo įraše būtinai papasakosiu apie tai daugiau.
Na o kol kas tapkite patys savo privačiais detektyvais. Stebėkite, analizuokite, darykite išvadas. Ir priimkite tvirtą sprendimą: aš drąsiai žiūriu tiesai į akis ir esu pasiruošęs keistis ČIA ir DABAR!
Jeigu šiepatarimaijums pasirodė įdomūs ir naudingi, spauskite PATINKA, klauskite, komentuokite ir dalinkitės su draugais, spausdami DALINTIS.
Jeigu domitės lieknėjimo ir geros savijautos temomis, prisijunkite prie mano grupės Facebook’e ir pirmi sužinokite apie mano naujus blogo įrašus, kitas šviežiausias naujienas, gaukite dar daugiau naudingos informacijos ir sveikų patiekalų idėjų.


Tinklaraščioįrašai ir video patarimai yra informacinio pobūdžio. Kiekvienu konkrečiu atveju prieš vykdant rekomendacijas atsakingai įvertinkite savo galimybes. Jeigu skundžiatės kokiais nors sveikatos sutrikimais, prieš pradėdami bet kokią lieknėjimo programą, pasitarkite su savo šeimos gydytoju. Jūs suprantate ir sutinkate, kad visa tinklaraščio medžiaga yra informacinio pobūdžio ir tik jūs atsakote už įgytus rezultatus.

Ieva