fbpx
 

Griežta dieta ar esminiai gyvenimo būdo pokyčiai?

4 rugpjūčio, 2011by Ieva
 Sveiki, mielieji! Tai pirmasis įrašas mano bloge. Labai tikiuosi, kad tiek šiame, tiek kituose, būsimuose mano blogo įrašuose rasite tai, kas Jums bus aktualu ir naudinga. Daugiau apie mane ir „Lieknėju Paskutinį Kartą!” lieknėjimo programą galite sužinoti sekdami nuoroda.
Ne atsitiktinai pirmąja tema pasirinkau būtent šią. Žinau su kokia informacijos gausa susiduriame kaskart, ieškodami informacijos lieknėjimo temomis. Labai lengva joje pasiklysti. Tikiuosi, kad mano pamąstymai Jus galutinai įtikins nepasiduoti viliojančioms organizmą žalojančioms dietoms, o paskatins ryžtingai priimti sprendimą, visam laikui keisti savo gyvenimo būdą.
Aš pati esu išbandžiusi abu kelius. Ir nors jau labai seniai nesilaikiau jokios dietos, vis dar gerai prisimenu jų neigiamą poveikį. Nė už ką negrįžčiau atgal ir dabar jau žinau, kad vienintelis būdas sulieknėti visam laikui – tai iš esmės pakeisti savo gyvenimo būdą.
Net ir labai norėdama, negalėčiau prisiminti nieko pozityvaus iš tų laikų, kai laikydavausi žemo kaloringumo dietų. Tačiau labai gerai pamenu nuolatinį alkio jausmą, varginantį energijos trūkumą, problematišką odą. Net ir po vos vieną savaitę trukusios griežtos dietos, aš spėdavau pajusti jos žalojantį poveikį.
Galiu tik įsivaizduoti kokios pasekmės laukia organizmo, kuris taip kankinamas kelias savaites ar net mėnesius.
Jau ne kartą buvo įrodyta, kad mažo kaloringumo dietos mums kenkia ne tik fiziškai, bet ir emociškai. Laikydamiesi griežtos dietos mes tampame irzlesni ir pažeidžiamesni. Juk nelengva save kontroliuoti kai nuolat jautiesi alkanas ir nelaimingas. Šie pojūčiai mus verčia būti ūmiais, mums labai lengva prarasti kantrybę. Nuo to dažnai kenčia patys artimiausiai, niekuo tokio mūsų elgesio nenusipelnę žmonės.
Ilgai užsitęsusi griežta dieta neigiamai veikia mūsų imuninę sistemą. Kai organizmas negauna jam gyvybiškai būtinų medžiagų, jis praranda imunitetą peršalimo ligoms, nesugeba pasipriešinti įvairioms infekcijoms. Maisto trūkumas dažnai blogai veikia mūsų miegą. Aš vis dar prisimenu tą, vidury nakties pažadinantį alkio jausmą, kai gurgiantis skrandis neleisdavo užmigti. Būtinų medžiagų trūkumas veikia mūsų smegenis, ženkliai susilpnėja koncentracija. Man būdavo daug sunkiau susikaupti studijoms ir įsiminti naują informaciją, sunkiai sekdavosi išlaikyti dėmesį. Turbūt nebūtumėte pagalvoję, kad dietos gali sukelti netgi depresijos požymius. Dėl blogos savijautos, besilaikantis dietos, nemato šviesių spalvų ir dažnai jaučiasi vienišas. Tampa sunku mėgautis bičiulių kompanija, nes bendravimas dažniausiai vyksta vakarėlių metu, kur visada yra gardaus maisto. Tampa nepakeliamai sunku jo tiek aplink matyti. Dieta gali suryti daug Jūsų brangaus laiko, kai tenka gaminti dvejus pietus ar vakarienes. Vieną – sau, kitą – šeimai. Tuo gyvenimo etapu kai laikydavausi įvairių dietų, aš dar neturėjau šeimos, tad laiko klausimas man nebuvo toks aktualus. Galiu tik įsisvaizduoti kaip sudėtinga būtų derinti dietą prie šeimyninio gyvenimo. Jausčiausi atsiribojusi ir tarsi gyvenanti atskirą gyvenimą. Ir kokia turėtų būti kančia – gaminti gardų maistą ir žinoti, kad negalėsi jo valgyti!
Dietos – tai vienas dižiausių pasitikėjimo savimi griovėjų. Kadangi beveik neįmanoma sąžiningai laikytis griežtų dietos nurodymų, kas kartą nusidėję, jaučiamės vis blogiau ir blogiau. Dažniausiai visas numestas svoris sugrįžta ir tai tik dar labiau apsunkina situaciją.
Net trumpalaikis griežtas maisto ribojimas sukelia realią riziką išsivystyti mitybos sutrikimui. Iš pradžių Jūs galite galvoti, kad tik savaitę ar mėnesį pasilaikysite dietos ir vėl grįšite prie normalaus savo gyvenimo. Deja, viskas ne taip paprasta. Jūs pradedate maistą ir valgymą matyti visai kitoje šviesoje. Atsiranda baimė suvalgyti per daug ir, netgi, pajusti natūralų sotumo jausmą. Per tą laiką, kol laikėtės dietos, spėjote įprasti prie alkio jausmo.
Galėčiau tęsti be galo…
Verčiau pažiūrėkime ką Jums duoda esminiai gyvenimo būdo pokyčiai ir sveika mityba.
Kai suvokiate, kad vienintelis kelias į sulieknėjimą – gyvenimo būdo keitimas, tarsi atverčiate visiškai naują savo gyvenimo puslapį. Kaip nuostabu pagaliau jaustis savo gyvenimo ir mitybos įpročių šeimininku! Iš pradžių tai gali atrodyti kiek sunkoka, bet tai tik iš pradžių. Juk pradedame daryti tai, ko niekada anksčiau nedarėme. Tačiau jau po kelių dienų pradėsite jaustis geriau ir ta gera savijauta tik stiprės. Jūs trykšte trykšite energija ir Jūsų nuotaika bus puiki. Jūs tampsite daug pozityvesnis, nes pagaliau nereikės nuolat galvoti apie maistą. Gaminti šeimai taps tikru malonumu, nes žinosite, kad su visais kartu mėgausitės pagamintais pietumis ar vakariene. Atsikračiusi priklausomybės nuo dietų, aš atradau tikrą gaminimo malonumą. Džiaugiuosi vis atrandanti sveiko ir skanaus maisto patiekalus, kuriais galiu palepinti savo šeimą, draugus ir pasimėgauti pati.
Kai nusprendžiau ištrūkti iš užpurto dietų laikymosi rato ir pradėti naują gyvenimo etapą, pasijutau nepamatuojamai laimingesnė. Po šitiekos metų aš pagaliau pasijutau laisva! Laisva nuo nuolatinio galvojimo apie maistą. Kuo toliau žengiau savo naujojo sveikesnio gyvenimo keliu, tuo geriau jaučiausi. Šis nuostabus jausmas man tarsi atvėrė naują pasaulio matymą. Mano galva pilna naujų tikslų, norų, siekių, svajonių. Aš tiek daug noriu išmokti, pamatyti, pažinti, nebešvaisau laiko nuolatinėms mintims apie maistą. Tik dabar matau, kiek tam iššvaityta energijos. Negalėčiau prisiminti, kada paskutinį kartą sirgau, nes jaučiuosi nepalyginamai sveikesnė. Taip, aš atsikračiau nepageidaujamo svorio ir nešioju norimą drabužių dydį, bet tai ne geriausia kas man nutiko. Didžiausias laimėjimas – atrastas laisvės jausmas. Laisvė, kai pagaliau nebereikia galvoti apie tai, kaip sulieknėti, atveria naujus horizontus. Visi blogi dalykai liko praeityje ir manęs dar laukia tiek daug neatrasto ir nepatirto! Gyvenimus yra nuostabus!

Jeigu šiepatarimaijums pasirodė įdomūs ir naudingi, spauskite PATINKA, klauskite, komentuokite ir dalinkitės nuoroda su draugais.
Jeigu domitės lieknėjimo ir geros savijautos temomis, prisijunkite prie mano grupės Facebook’e ir pirmi sužinokite apie mano naujus blogo įrašus, kitas šviežiausias naujienas, gaukite dar daugiau naudingos informacijos ir sveikų patiekalų idėjų.

Tinklaraščio įrašai ir video patarimai yra informacinio pobūdžio. Kiekvienu konkrečiu atveju prieš vykdant rekomendacijas atsakingai įvertinkite savo galimybes. Jeigu skundžiatės kokiais nors sveikatos sutrikimais, prieš pradėdami bet kokią lieknėjimo programą, pasitarkite su savo šeimos gydytoju. Jūs suprantate ir sutinkate, kad visa tinklaraščio medžiaga yra informacinio pobūdžio ir tik jūs atsakote už įgytus rezultatus.

Ieva