fbpx
 

Lieknas liemuo po šventinių vaišių? Įmanoma!

20 gruodžio, 2011by Ieva

Jos jau visai visai čia pat. Didžiosios metų šventės. Daugeliui tai proga pabūti kartu su artimiausiais ir brangiausiais, pailsėti nuo prieššventinio šurmulio, pasidžiaugti tuo, kas buvo ir pasvajoti apie tai, kas dar tik bus. Tačiau dažnam, besistengiančiam pasiekti norimą svorį, šis gražusis metų laikas kelia nerimą ir baimę. Bijoma išbandymo, kuris laukia prisėdus prie gausiai nukrauto šventinio stalo. Juk taip nesinori, kad visos įdėtos pastangos tirpinant nereikalingus kilogramus nueinų perniek. Net jeigu visos iki šiol buvusios šventės pasibaigdavo perpildytu skrandžiu ir papildomais kilogramais, nereiškia, kad ir šiemet viskas turi būti taip pat.

Jau keli metai iš eilės man šventės kelia tik teigiamas emocijas. Ir taip yra dėl kelių pagrindinių taisyklių, kuriomis visada vadovaujuosi:


          1. Visų pirma siūlyčiau pakeisti požiūrį į šventes. Pasistenkite nepasiduoti masinei maisto pirkimo manijai. Kai pasižiūri kiek žmonės prieš Kūčias būna prisikrovę maisto į vežimėlius, stebiesi ar apskritai įmanoma tiek suvalgyti. Ne paslaptis, kad po Kūčių ir Kalėdų nenorime nė pažvelgti į silkės ir įvairių mišrainių pusę, o maisto likučius tiesiog išmetame. Geriau jau už tą sumą, kuri buvo išleista išmestam maistui, nupirktume šventinių skanėstų tiems, kurie patys jų negali įsigyti. Man labai patiko Beatos Nicholson pamąstymai apie šventimą su saiku. 

Atpraskime žiūrėti į šventes kaip į pilvo šventę. Verčiau tai tegul būna galimybė pabūti su mums brangiais žmonėmis, parodyti jiems dėmesį ir neskubant, nuoširdžiai pabendrauti.

          2. Išsikelkite realius tikslus. Puikiai suprantu jūsų norą kuo greičiau atsikratyti nereikalingų kilogramų ir pasiekti norimą svorį, tačiau būkime realistai. Šventės tikrai ne kilogramų tirpinimo metas. Noras šiuo metu palieknėti gali duoti visiškai priešingą efektą – iš tos desperacijos, kad nepavyksta laikytis lieknėjimo plano, kyla pavojus tik dar daugiau prisivalgyti. Verčiau išsikelkite tikslą stabilizuoti pasiektą svorį ir tokį jį išlaikyti. Tai jau bus labai didelis laimėjimas, ypač jeigu ankstesniais metais per šventes svorio priaugdavote. Kai vartoju terminą šventės, turiu galvoje tą laikotarpį tarp Kūčių ir Naujųjų metų. Tai tik gera savaitė, po kurios, jeigu neprisikimšite, galėsite sėkmingai tęsti pradėtą lieknėjimo programą, be savigraužos jausmo dėl priaugtų kilogramų.

          3. Turėkite aiškią strategiją. Jokios pagundos nebus baisios, jeigu turėsite numatę veiksmų planą. Sutarkite su savimi iš anksto, kad paragausite (ne prisivalgysite) ne daugiau, kaip penkių patiekalų. Tiek patiekalų paragavę tikrai jausitės sotūs, bet ne persivalgę. Atsisėdę prie stalo nepulkite kirsti pirmo pasitaikiusio skanėsto. Įvertinkite pasirinkimą ir rinkitės ne tai, ko norite, o tai, ko labai labai norite. Nepulkite prie maisto, kurio ir taip galite valgyti bet kada (nebent jo tikrai labai norite), verčiau rinkitės tokį, kuriuo mėgaujatės tik per didžiausias šventes. Pavyzdžiui neužkimškite skrandžio šokoladiniais saldainiais, kurių ir taip bet kada galite nusipirkti, bet pasimėgaukite mėgstama silke, kurią valgote tik per Kūčias.

          4. Nesėskite prie stalo būdami išbadėję. Tai viena pagrindinių klaidų, kurią daro bijantys padauginti prie vaišių stalo. Jeigu ir jūs esate linkę prieš šventinę vakarienę marinti save badu, kad po to galėtumėte laisvai valgyti, darote sau meškos paslaugą. Alkio akys didelės. Taip tik suvalgysite daug daugiau ir sustoti gali būti labai sunku. Šv. Kūčių dieną valgykite ir įprastus pusryčius, ir pietus. Galite pasistengti, kad jie būtų „lengvesni”. Pavyzdžiui kokia košė ar troškintų daržovių patiekalas. Tik jokiu būdu neišbadėkite! Stenkitės, kad paskutinis valgymas būtų likus ne daugiau kaip 3-4 valandoms iki vakarienės. Taip sėsite prie stalo jausdami sveiką alkį, bet ne išbadėjimą ir laikytis strategijos – ne kimšti viską iš eilės, o mėgautis maistu, bus daug lengviau.

          5.  Leiskite sau dar iki Kūčių paragauti kai kurių šventinio stalo patiekalų. Ar ir jums pažįstama situacija, kai šaldytuve šventinio vakaro laukia jau pagamintos silkės, seilės tįsta, o palaiko tik viena mintis: vakare tai jau atsigriebsiu? Tai dar viena priežastis, kodėl taip sunku sustoti valgyti prie Kūčių stalo. Gaminkite dalį maisto iš vakaro ir leiskite sau tos dienos pietums ar vakarienei suvalgyti šventiniam stalui skirto maisto. Kūčių dieną taip pat, pietums suvalgykite porciją mėgstamos silkės ar kokio kito tik per metines šventes valgomo patiekalo. Ši strategija veikia tiesiog tobulai! Sėsdami prie Kūčių stalo jau būsite paragavę kai kurių gausaus stalo patiekalų ir laikytis plano – skanauti tik penkių iš jų bus daug lengviau.

          6. Atsargiai – alkoholis! Alkoholis tik teikia tuščias kalorijas, mažina savikontrolės jausmą ir kelia apetitą. Nesakau, kad jo reikia visiškai atsisakyti, tačiau saiko jausmas čia nepamaišytų. Papildoma vyno taurė gali per daug atpalaiduoti, priversdama pamiršti bet kokius ketinimus mėgautis vaišėmis su saiku. Venkite saldžių alkoholinių gėrimų ir teikite pirmenybę sausam vynui. Baltą vyną skieskite su vandeniu ir pasistenkite apsiriboti vos pora taurių per vakarą. 
Labai tikiuosi, kad šie patarimai jums padės nepersivalgyti per šventes, o joms pasibaigus, toliau sėkmingai lieknėti.
Nuoširdžiai linkiu gražių, jaukių ir saikingų švenčių! 


Jeigu šiepatarimaijums pasirodė įdomūs ir naudingi, spauskite PATINKA, klauskite, komentuokite ir dalinkitės nuoroda su draugais.


Jeigu domitės lieknėjimo ir geros savijautos temomis, prisijunkite prie mano grupės Facebook’e ir pirmi sužinokite apie mano naujus blogo įrašus, kitas šviežiausias naujienas, gaukite dar daugiau naudingos informacijos ir sveikų patiekalų idėjų.




Tinklaraščio įrašai ir video patarimai yra informacinio pobūdžio. Kiekvienu konkrečiu atveju prieš vykdant rekomendacijas atsakingai įvertinkite savo galimybes. Jeigu skundžiatės kokiais nors sveikatos sutrikimais, prieš pradėdami bet kokią lieknėjimo programą, pasitarkite su savo šeimos gydytoju. Jūs suprantate ir sutinkate, kad visa tinklaraščio medžiaga yra informacinio pobūdžio ir tik jūs atsakote už įgytus rezultatus.

Ieva