fbpx
 

Sveikų pusryčių svarba sėkmingam lieknėjimui

15 gruodžio, 2011by Ieva

Pusryčius suvalgyk pats, pietus pasidalink su draugu, o vakarienę atiduok priešui. Taip teigia liaudies išmintis. Tradiciniai sveikos mitybos specialistai taip pat pataria mėgautis sveikais pusryčiais. Teigiama, kad subalansuoti pusryčiai – tai puikus užtaisas visai dienai.

Kita vertus yra atkakliai tvirtinančių, kad reikėtų nieko nevalgyti iki 12val. ar igiau, neva tik tada mūsų organizme prasideda virškinimo procesai.
Mano nuomone, pusryčių valgymas ar jų atsisakymas priklauso nuo žmogaus individualaus dienos ritmo ir gyvenimo būdo. Tačiau iš principo aš pritariu liaudies išminčiai. Tik vakarienės priešui neatiduočiau, suvalgyčiau pati:) Žinoma žiūrėčiau, kad ji būtų lengva ir neapsunkintų skrandžio prieš naktį.
Aš pati darbo dienomis visada valgau pusryčius. Neįsivaizduoju kaip reikėtų atsikėlus 6-7val. išbūti nevalgius iki kai kurių šaltinių rekomenduojamos 12val. Turbūt numirčiau iš bado:) Pažįstu teigiančių, kad jie nevalgo pusryčių, nes jų tiesiog nenori. Pasmalsavus paaiškėja, kad šie žmonės valgo vėlyvą vakarienę. Visiškai natūralu, kad valgyti ryte jiems nesinori. Tik kas geriau: pusryčiai ar vėlyva vakarienė? Kiekvienam rinktis. Kitą rytą po vėlyvos vakarienės aš jaučiuosi apsunkusi, paakiai būna paburkę ir keltis būna labai sunku. Pasitenkinus lengvesne vakariene, diena prasideda jau visai kitaip. Nereikia keltis per prievartą, jauti lengvumą ir jautiesi energingas. Todėl geriau renkuosi lengvą vakarienę ir sveikus pusryčius. Štai dar kelios priežastys, kodėl reikėtų valgyti sveikus, subalansuotus pusryčius:
  • Žmonės atsisakantys pusryčių, yra labiau linkę persivalgyti dienos bėgyje. Jeigu ne per pietus, tai per vakarienę atsigriebia su kaupu. Tai esu ne kartą patyrusi ir pati. Buvo laikas, kai eksperimentavau ir vienu metu nevalgydavau pusryčių. Tikrai vakarais suvalgydavau daug daugiau, nei tomis dienomis, kai pusryčius valgydavau.

  • Pusryčių atsisakymas verčia kristi cukraus kiekį kraujyje. Mūsų organizmas nemėgsta stresų. Tam, kad sėkmingai lieknėtume ir nekankintų nevaldomi alkio priepuoliai, svarbu, kad cukraus lygis kraujyje būtų stabilus. Jeigu nepavalgote per pirmas 2val. po prabudimo, cukraus lygis kraujyje pradeda kristi. Kuo ilgiau laukiam, tuo labiau jis krenta.Tai pasižymi energijos stygiumi ir alkiu. Paprastai tokiais atvejais yra griebiamasi ko nors saldaus, pasąmoningai manant, kad tai padės pataisyti padėtį. Tačiau viskas eina tik blogyn, nes grynas cukrus drastiškai pakelia cukraus kiekį kraujyje, labai greitai numesdamas jį vėl žemyn. Užburtas ratas užsisuka…

  • Tyrimais nustatyta ir aš pati pastebėjau, kad pusryčių valgymas padeda jaustis darbingesniems, labiau susikoncentruoti. Pasirodo, kad pusryčių reikia ne tik mūsų kūnui, bet ir smegenims.
Tačiau neužtenka tiesiog valgyti pusryčius. Svarbu, kad jie būtų sveiki ir maistingi. Labiausiai reikėtų vengti cukraus turinčių produktų. Tai įvairios bandelės, pyragėliai, raguoliai. Taip plačiai kaip sveikų pusryčių alternatyva reklamuojami kukurūzų dribsniai – tikra cukraus bomba. Prieš pirkdami tikrinkite sudėtį. Gal blogai ieškojau, bet man dar neteko rasti kukurūzų dribsnių, kurių sudėtyje nebūtų cukraus. Neapsigaukite ir pirkdami miusli. Dažnai jų sudėtyje taip pat būna didelis kiekis cukraus. Valgydami cukringus pusryčius darote sau meškos paslaugą. Visų pirma staigiai keliate cukraus lygį kraujyje. Kitas momentas – saldžiais produktais sunku pasisotinti. Taip suvalgome daugiau, o sotumą jaučiame palyginus trumpai.
Tačiau visai kitaip organizmas reaguoja į sveikus pusryčius. Tokie pusryčiai turėtų susidėti iš liesų pieno produktų, pilno grūdo angliavandenių ar kruopų košių, vaisių ar daržovių, bei trupučio gerųjų riebalų.
Darbo dienomis mano mėgstamiausi ir greičiausiai pagaminami pusryčiai – avižinių dribsnių košė. Iš vakaro dribsnius užpilu karštu vandeniu, ryte belieka tik pašildyti. Yra įvairaiusių dribsnių košių variacijų, tačiau kažką ypatingesnio paparastai mėgstu pasilikti savaitgalio pusryčiams. Darbo dienomis tiesiog pridedu šaukštelį ghi sviesto, šaukštelį medaus ir gausiai pabarstau cinamonu. Man tai tobuli pusryčiai. Dar kartu suvalgau kokį obuolį ar bananą ir kokioms geroms 3 valandoms ramu. Galima kibti į darbus.
O ką jūs galvojate apie pusryčių valgymą?

Tinklaraščio įrašai ir video patarimai yra informacinio pobūdžio. Kiekvienu konkrečiu atveju prieš vykdant rekomendacijas atsakingai įvertinkite savo galimybes. Jeigu skundžiatės kokiais nors sveikatos sutrikimais, prieš pradėdami bet kokią lieknėjimo programą, pasitarkite su savo šeimos gydytoju. Jūs suprantate ir sutinkate, kad visa tinklaraščio medžiaga yra informacinio pobūdžio ir tik jūs atsakote už įgytus rezultatus.

Ieva