fbpx
 

Lieknėti iki Kalėdų verta!

7 gruodžio, 2011by Ieva
Sveiki, mielieji! Visai neseniai prasidėjo paskutinis šių metų mėnuo. Iki šiol pamenu Kalėdų laukimą vaikystėje. Su džiugiu nerimu stengdavausi gerai elgtis, kad tik Kalėdų senis neapsigalvotų ir nepraeitų pro mūsų namus:) O kiek džiaugsmo būdavo po eglute radus taip išsvajotas ir išlauktas dovanas! Mano mažoji dar nesupranta Kalėdų laukimo, tai ir mamai jis nėra toks stebuklingas kaip kažkada. Gal labiau siejasi su sausakimšomis parduotuvėmis ir nusidriekusiomis eilėmis prie kasų. Greičiausiai ten susirinkę nykštukai ir nykštukienės stengiasi išpildyti Kalėdų seniui pateiktus užsakymus:)


Tikiu, kad daugeliui pažįstama ta nuotaika, kai nieko nesinori planuoti, o tik atidėti iki „po švenčių“ arba iki “po Naujų“. Retas kuris besibaigiant metams kimba į naujus darbus ar imasi įgyvendinti svarbius planus. Ne paslaptis, kad ir lieknėjimą atidedame iki „po švenčių“. Juk toks saldus tas jausmas, kai žinai, kad dar gali atsigriebti iki valiai, o jau „nuo sausio 1-os, na gal 2-os, tai jau tikrai tikrai susiimsiu”. Kai iki tos lemiamos datos dar lieka geros dvi trys savaitės viskas atrodo taip lengvai pasiekiama ir įgyvendinama. Tik ar tikrai? Ar tik taip nesistengiame savęs apgauti, kad tik nereikėtų veikti čia ir dabar? Per daugybę kovos su nepageidaujamu svoriu metų, esu tai išgyvenusi ne kartą. Galiu drąsiai teigti, kad tokia atidėliojimo startegija NEVEIKIA. Tai nėra vien mano patirtis. Tokią išvadą darau remdamasi ne tik savo, bet ir artimų draugių bei klienčių išgyvenimais. Gal ir jums pažįstama situacija, kai per šventes leidi sau viską ir dar daugiau, o joms praūžus susivoki, kad pasunkėjai dar pora kilogramų. Ir taip buvai nepatenkitas savimi, o čia štai dar kokia staigmena! Tik ar tikrai staigmena? Gal tai tiesiog sąmoningo pasirinkimo „šiandien sau leidžiu viską“ pasekmė? Blogiausia tai, kad retam pavyksta susiimti išaušus pirmajai metų dienai ir tai lemia kelios priežastys.

Visų pirma iš karto imtis veiksmų trukdo kaltės jausmas dėl priaugtų kilogramų. Kaltė yra vienas destruktyviausių jausmų kokius tik galima jausti. Jis atima motyvaciją, skatina blogą savijautą bei norą nuleisti rankas.
Kita priežastis labiau susijusi su mūsų fiziologija. Be galo sunku iš karto imtis sveikatinimosi ir lieknėjimo programos, prieš tai gerą savaitę kimšus viską iš eilės. Organizmui tiesiog sunku susigaudyti kas vyksta. Jis pradeda protestuoti. Savo nepasitenkinimą rodo galvos skausmais, bloga savijauta, net pykinimu. Mūsų organizmas nemėgsta stresų ir staigių pokyčių. Jis bando gydytis tuo, kuo ir buvo susargdintas – šaukte šaukia patiekalų, kuriais buvo lepinamas dar visai neseniai. Retam pavyksta sutelkti visą savo valią ir atsispirti šiems organizmo įgeidžiams. Taip nė nepastebime kaip praeina žiema, ateina pavasaris, vasara. Gerai jeigu per tą laiką nepriaugome dar daugiau svorio. Ar teko kada “atsibusti” gruodžio mėnesį (visai kaip dabar) ir suvokti, kad nuo praėjusių metų niekas taip ir nepasikeitė. Tiesa… nusivylimo savimi kiek daugiau…
Tikrai nuoširdžiai siūlau šiais metais būti nepopuliariems ir elgtis kitaip. Raginu pradėti lieknėti DABAR. Taip taip, likus vos porai savaičių iki švenčių.
Aš nekalbu apie griežtos dietos laikymąsi. Savo nuomonę apie dietas jau ne kartą išsakiau. Kalba eina apie tai, kad tikrai neverta atidėti įpročių keitimo kitiems metams, kitam pirmadieniui ar kitam mėnesiui. Pradėkite jau dabar, nes dėka šio sprendimo šių metų šventės bus kitokios nei prieš tai buvusios. Nebeliks to migloto vilties jausmo, kad su Naujaisiais metais prasidės ir naujas gyvenimas. Jis niekada neprasidės. Jį reikia pradėti. Net jei skaitote šį įrašą Kalėdų išvakarėse, pasiūlymas vistiek galioja. Tiesiog pirmą kartą per daugelį metų šventes sutikite kitaip. Niekas nesako, kad reikia sėdėti prie vaišėmis nukrauto stalo ir varvinti seilę. Tačiau ar būtina tiek prisikimšti, kad vos gali pajudėti? Bet juk būtent taip ir elgiasi nepatenkinti savo svoriu. Ar ne todėl jie ir yra juo nepatenkinti? Taip drąsiai kalbu, nes pati esu šimtus kartų tai išgyvenus ir patyrus. Viskas pasikeitė (o tiksliau, aš pati tai pakeičiau), kai po eilinių gausių švenčių susivokiau, kad situacija kartojasi jau ne vienus metus. Galėjau rinktis: ar ir kitais metais tą patį išgyventi, ar nustoti save apgaudinėti ir viską keisti iš esmės DABAR. Sakoma, kad žmogus imasi keisti savo gyvenimą įtakojamas dviejų priežasčių. Viena – tai siekimas pozityvių išgyvenimų. Kita – kai pasieki būseną, kai jau visko gana. Taip nutiko ir man. Tiesiog suvokiau, kad pradėti veikti DABAR yra daug lengviau, nei „atsibusti” dar po metų jaučiant dar didesnį apmaudą, kaltę bei nepasitenkinimą savimi. Jeigu ir jums pažįstami panašūs išgyvenimai, nuoširdžiai raginu neužlipti ant to paties grėblio jau kelintą kartą ir žengti pirmuosius žingsnius lieknesnio ir sveikesnio savęs link jau DABAR. Tegul tai būna geriausia dovana, kokią tik galite sau pasidovanoti artėjančių švenčių proga. Kaip dabar prisimenu tas šventes, kai valgiau saikingai, negalvodama, kad naują gyvenimą pradėsiu nuo sausio 1-osios. Nenusakomai geras jausmas nemeluoti sau ir negyventi saldžioje iliuzijoje. Linkiu, kad kuo daugiau jūsų šiais metais jį patirtų. Gražaus ir jaukaus švenčių laukimo!
Jeigu šiepatarimaijums pasirodė įdomūs ir naudingi, spauskite PATINKA, klauskite, komentuokite ir dalinkitės nuoroda su draugais.
Jeigu domitės lieknėjimo ir geros savijautos temomis, prisijunkite prie mano grupės Facebook’e ir pirmi sužinokite apie mano naujus blogo įrašus, kitas šviežiausias naujienas, gaukite dar daugiau naudingos informacijos ir sveikų patiekalų idėjų.

Tinklaraščio įrašai ir video patarimai yra informacinio pobūdžio. Kiekvienu konkrečiu atveju prieš vykdant rekomendacijas atsakingai įvertinkite savo galimybes. Jeigu skundžiatės kokiais nors sveikatos sutrikimais, prieš pradėdami bet kokią lieknėjimo programą, pasitarkite su savo šeimos gydytoju. Jūs suprantate ir sutinkate, kad visa tinklaraščio medžiaga yra informacinio pobūdžio ir tik jūs atsakote už įgytus rezultatus.

Ieva