fbpx
 

Kai gerus ketinimus sužlugdo… persivalgymas

10 sausio, 2012by Ieva
Foto iš http://www.dietsinreview.com/

Didžiuotis savimi turime ne dėl to, kad niekada neparkritome. Labiausiai pagarbos esame verti, kai parkritę sugebame atsikelti“. Taip arba labai panašiai yra pasakęs didysis kinų filosofas Konfucijus.

Jau praėjo beveik dešimt šių – Naujųjų metų dienų. Nežinau, kaip jums, bet man jau seniai išgaravo šventinė nuotaika ir užsimiršo naujametinių fejerverkų grožis. Daugelis grįžome į savo darbus ir įprastą rutiną. Deja, būtent grįžimas į realybę ir nublankina dar prieš gerą savaitę turėtą tvirtą ketinimą pagaliau kažką keisti savo gyvenime. Jeigu tikslai nebuvo užrašyti, gal jau net visų jų ir neprisimename. Prieš porą dienų per anglišką radiją girdėjau, kad pasižadėjimai lieknėti baigiasi per pirmus sekmadieninius pietus. Vadinamuosius „Sunday roast“.
Nuoširdžiai sveikinu jeigu esate tarp tų, kuriems pavyko sėkmingai atlaikyti pirmąjį metų svaitgalį. Toliau, turėtų skaityti tie, kuriems nesiseka taip šauniai vykdyti savo užsibrėžto lieknėjimo plano ir jau aplankė didysis visų lieknėjančių siaubas – persivalgymas. Tikiuosi, kad mano patirtis ir patarimai padės sugrįžti į vėžias ir užtikrinti, kad vienos dienos paslydimas nepavirstų į keletą dienų ar net savaičių besitęsiančią skrandžio šventę. O gal turėčiau sakyti – nelaimę? Turbūt suprantate apie ką aš? Ar esate išgyvenę situacijų, kai po kelių sėkmingų lieknėjimo programos dienų, suklupote? Ar aplankė jausmas, kad jau nebekontroliuojate situacijos ir tiesiog nebegalite sustoti valgyti? Baisiausia, kad kitą dieną taip blogai jaučiatės, kad net nebežinote kaip suimti save į rankas. Iš tos nevilties visiškai atsisakote valgyti arba vėl puolate prie maisto. Nė vienas iš šių kraštutinumų nėra teisingas sprendimas. Aš pati ne kartą išgyvenau mano paminėtas emocijas ir dar daugiau. Kad ir kokia beviltiška jums atrodytų situacija, keletas paprastų patarimų padės suimti save į rankas:
  • Nepasiduokite apatijai. Tikrai žinau, kaip jaučiatės. Jeigu jau ne pirmą kartą atsiduriate panašioje situacijoje, greičiausiai jaučiate kaltę, kad ir vėl pasidavėte pagundai, pykstate ant savęs dėl prarastos savikontrolės. Prie blogos emocinės savijautos dar prisideda ir tas varginantis pilnumo ar net blogumo jausmas. Dažnam dėl tokios blogos savijautos norisi tik likti lovoje ir nieko neveikti. Blogiau nė nesugalvosi! Toks sprendimas tik paskatins toliau prisikimšti. Privalote elgtis atvirkščiai. Lipkite iš lovos, keliaukite į dušą ir nusiteikite naujai, sėkmingesnei dienai. Jums labai svarbu ištraukti save iš tos emocinės būsenos. Aktyvi dienos pradžia tam tikrai padės.

  • Pasimankštinkite. Suprantu, kad kai jaučiatės pilnas ir nerangus, sportas rūpi mažiausiai. Tam neturite nei entuziazmo, nei jėgų. Aš ir nekalbu apie maratono bėgimą. Pasiražykite, pratempkite visus raumenis, įsijunkite mėgstamą muziką ir padarykite elementarią „mokyklinę“ rytinę mankštelę. Tokia, apie 10minučių trunkanti fizinė veikla, padės geriau pasijusti ir pažadins kūną. Net tokia trumpa mankšta, pakeis jūsų emocinę būseną.

  • Venkite svarstyklių. Nors atrodo, kad priaugote svorio, tai tik susikaupę skysčiai. Svarstyklių parodymai gali jus suklaidinti ir priversti dar blogiau pasijusti. Prisiminkite, kad jūsų tikslas – ištraukti save iš blogos emocinės būsenos! Dažnas svėrimasis yra viena didžiausių klaidų, trukdanti sėkmingai lieknėti. 

  • Pašalinkite skysčius. Jūs jaučiatės pilni ne tik dėl skrandžio turinio, bet ir nuo susikaupusių skysčių. Pradėkite dieną stikline gerokai šilto, beveik karšto vandens su trupučiu citrinos sulčių. Tada stebėkite savo savijautą. Jeigu dar vis jaučiatės pilnas ir nenorite nė pažiūrėti į maisto pusę, po kokios valandos vėl išgerkite vandens. Dienos eigoje stenkitės gerti kuo daugiau vandens ir žolelių arbatų, bei venkite sūrių produktų. Per dieną skysčiai tikrai pasišalins ir kitą rytą jausitės jau daug geriau. Jeigu valgote padidintą kiekį maisto jau ne vieną dieną, skysčiai pasišalins per porą dienų. Pakartokite pirmosios dienos rytinį karšto vandens gėrimo ritualą, taip pat daug gerkite dienos eigoje ir rinkitės prėskesnį maistą.

  • Valgykite. Privalote tai daryti, jei nenorite sulaukti alkio priepuolio. Per daug išalkus, cukraus lygis kraujyje nukris ir jums bus labai sunku kontroliuoti suvalgomo maisto kiekį. Labai didelė tikimybė, kad dar viena diena pasibaigs taip pat, o kaip tai jus verčia jaustis, jau žinote. Niekas nesako, kad reikia iš karto pulti prie stalo. Išgėrę stiklinę karšto vandens truputį palaukite ir įvertinkite savo alkanumo lygį. Jeigu vis dar nesate alkanas, kas valandą gerkite ir vis įvertinkite savo alkį. Jokiu būdu nemarinkite savęs badu iš kaltės jausmo. Vienintelė priežastis, kodėl neturėtumėte valgyti – alkio nejautimas. Vos tik atsiranda pirmieji požymiai, kad valgyti norisi, iš karto reaguokite.

  • Rinkitės tinkamą maistą. Labai svarbu kokį maistą rinksitės kitą dieną. Tikrai nereikėtų apsiriboti vien salotomis ar vaisiais. Dažniausiai žmonės linkę persivalgyti blogųjų angliavandenių turinčio maisto. Tai įvairūs saldumynai, baltų miltų gaminiai, bulvių traškučiai. Būtent tokio maisto turite vengti rytojaus dieną. Rinkitės jums patinkantį, gausesnį baltymų ir turtingą gerųjų angliavandenių maistą su daug žalių daržovių. Labai svarbu, kad išlaikytumėte kuo stabilesnį cukraus lygį kraujyje. Nuo to tiesiogiai priklauso jūsų savikontrolė. Todėl nedarykite didesnių nei 4val. pertraukų tarp valgių ir sustokite pajutę sotumo jausmą.

  • Būkite aktyvūs. Neleiskite dienos pasyviai. Nieko neveikimas – viena iš didžiausių persivalgymo priežasčių. Pasidarykite darbų sąrašą. Pasirūpinkite, kad diena būtų kuo užimtesnė. Stenkitės, kad tai būtų kuo malonesni darbai. Jeigu reikia atliti kažkokius nemalonius neatidėliotinus darbus, jauskitės gerai dėl to, kad juos atlikote. Stenkitės, kad diena būtų kuo produktyvenė. Nukreipkite mintis nuo savigailos ir savigraužos į veiklą.

  • Mėgaukitės lengva vakariene. Pavakarieniaukite likus 2-3 valandoms iki miego. Rinkitės liesą baltyminį maistą su daug daržovių ir neužkandžiaukite po vakarienės. Dažniausiai persivalgymo priepuoliams pasiduodama būtent po vakarienės. Susigalvokite kokios nors veiklos, kuri jus laikytų kuo toliau nuo maisto. Idealu jeigu tai būtų veikla užimanti rankas ir teikianti malonumo. Tai gali būti ir rankdarbiai, gulėjimas aromatinėje vonioje ar kita maloni veikla. Nevakarokite, nueikite laiku miegoti. Rytojaus dieną pabusite daug geresnės savijautos ir pasiruošę vėl grįžti prie sveikos mitybos ir aktyvaus gyvenimo būdo.
Tikiuosi, kad šie patarimai jums buvo vertingi. Jeigu dar norite ką nors pridėti, pasidalinti savo patirtimi ar tiesiog pareikšti savo nuomonę, būtinai palikite komentarą.

Prisijunkite prie mano grupės Facebook’e ir pirmi sužinokite apie kitą blogo įrašą, kuris atskleis, kaip išvengti persivalgymų arba pasiekti, kad jų būtų kuo mažiau.

Įsigyti mano el. knygą galite čia



Tinklaraščio įrašai ir video patarimai yra informacinio pobūdžio. Kiekvienu konkrečiu atveju prieš vykdant rekomendacijas atsakingai įvertinkite savo galimybes. Jeigu skundžiatės kokiais nors sveikatos sutrikimais, prieš pradėdami bet kokią lieknėjimo programą, pasitarkite su savo šeimos gydytoju. Jūs suprantate ir sutinkate, kad visa tinklaraščio medžiaga yra informacinio pobūdžio ir tik jūs atsakote už įgytus rezultatus.

Ieva


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/ieiene/domains/ievagerciene.lt/public_html/wp-content/themes/celeste/views/prev_next.php on line 10
previous
Nauji metai - nauja pradžia!

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/ieiene/domains/ievagerciene.lt/public_html/wp-content/themes/celeste/views/prev_next.php on line 36
next
Išmokite užkirsti kelią persivalgymams