Kad žiema būtų geros savijautos ir lieknėjimo metas

7 lapkričio, 2012by Ieva



Sveiki! Nežinau, kaip Jums, bet man sveikos mitybos klausimas rudenį ir žiemą yra daug aktualesnis nei pavasarį – vasarą. Gaunasi paradoksas: laikas, kai mums reikia labiausiai stiprinti organizmą, kad būtume atsparūs peršalimo ligoms, kaip tik yra metas, kai mažiausiai norisi paties sveikiausio maisto. O toks yra žalias, termiškai neapdorotas maistas, kuris savy maksimaliai išsaugo vitaminų ir mineralų. Vasarą mes natūraliai tokio valgome daugiau. Daržai pilni salotų, agurkų, pomidorų, uogų ir kitų gėrybių, mažiau norisi šilto virto maisto.
Visai kitaip vėlų rudenį ir žiemą. Ranka nekyla pjaustyti salotų, o tik ir norisi suvalgyti dubenėlį karštos sočios sriubos.
Nors dažniausiai rašau apie lieknėjimą, man labai aktualus ir sveikatos klausimas. Turiu tvirtą nuomonę, kad liekna figūra neteiks jokio džiaugsmo, jeigu nuolat jausimės pavargę ir sirgsime. Man lieknas kūnas – tai visų pirma sveikas ir energingas kūnas. Be to, rūpindamiesi sveikata, mes rūpinamės ir savo kūno formomis. Sveikas maistas paprastai yra toks, kuris padeda lieknėti, o ir energijos jį valgydami turime daugiau, kuri labai svarbi ne tik tam, kad nudirbtume kasdienius darbus, bet ir tam, kad reguliariai pasportuotume. Beje, reguliari fizinė veikla taip pat ženkliai prisideda prie imuniteto stiprinimo, energijos lygio ir puikios savijautos.
Labai tikiuosi, kad ir Jums svarbu turėti ne tik liekną, bet ir sveiką kūną. Žemiau pateikti patarimai padės užtikrinti, kad ir atėjus šalčiausiam bei tamsiausiam metų laikui, mūsų mityba būtų vertingesnė ir sveikesnė. Stenkitės, kad iš maisto gautumėte kuo daugiau naudingų medžiagų. Tai padaryti galime šiais būdais:
  • Valgykime kuo daugiau sezoninių vaisių ir daržovių. Nors ir žiemą kartais patenkiname norą suvalgyti pomidorų ar braškių, jų tikrasis laikas yra vasara. Tuomet jie gausiausi vitaminų, šviežiausi ir skaniausi. Tačiau rudenį ir žiemą taip pat yra iš ko rinktis. Burokėliai, morkos, kopūstai, raudonieji kopūstai, žiediniai kopūstai, salierai, pastarnokai, obuoliai, kriaušės. Šių gėrybių tikrai užteks iki žiemos vidurio. Antroje žiemos pusėje jau po truputį jų atsargos senka, bet dabar apie tai negalvokime. Pasimėgaukime iki soties šiomis gėrybėmis tol, kol jų yra.
  • Stenkimės kuo mažiau maistą apdoroti. Verdant, kepant ar troškinant daržoves, jos praranda dalį savo maistingųjų medžiagų. Todėl būtų idealu, kad valgytume jas žalias. Iš mano aukščiau išvardintų daržovių kombinacijų galima pasigaminti tikrai labai skanių salotų. Tereikia nepatingėti paieškoti receptų. Jeigu verdame daržovių sriubas ar troškinius, būtų idealu gaminti tik vienam kartui, kad nereikėtų antrą kartą šildyti. Kiekvieną kartą šildant maistą, jis praranda vis daugiau maistingųjų medžiagų.
  • Gerkite natūralias šviežiai spaustas sultis. Tai vienas geresnių būdų gauti didelę koncentraciją vitaminų iš maisto. Įjunkite visą savo kūrybiškumą ir nebijoite ekspserimentuoti. Sultis spauskite iš sezoninių vaisių ir daržovių. Sveikatai ir kūno linijoms geriau būtų rinktis daržovių sultis, o vaisių sulčių pridėti tik skoniui pagerinti. 
    Sutinku, kad kai skubame nėra taip paprasta ruošti ir spausti sultis kasdieną. Tačiau jeigu tai pavyktų padaryti bent tris kartus per savaitę, sveikatos sau tikrai pridėtume.
  • Prisiminkime kruopų košes. Mes dažnai pamirštame kokį turime didelį pasirinkimą įvairių sveikatai naudingų kruopų, iš kurių galime išsivirti pačių skaniausių košių. Jos nepamainomos, kai norisi šilto, bet sveiko maisto. Grikiai, rudieji arba basmati ryžiai, kinva, perlinės, avižų kruopos. Jei labai skubate, užvirkite kruopas, o kol jos virs, pasigaminkite salotų iš sezoninių daržovių. Turėsite greitus ir sveikus pietus ar vakarienę. Jeigu turite daugiau laiko, galite į kruopas įmaišyti įvairių priedų. Pakepintų svogūnų, baklažanų, cukinijų, morkų, moliūgo. Prieš kelias dienas viriau tikrai nuostabaus skonio košę. Kol virė kinva kruopos, pakepinau svogūnus, morkas ir moliūgą. Kai košė išvirė, viską sumaišiau, pagardinau druska ir trupučiu ghi sviesto. Labai skanu, greita, ir sveika!
Pasinaudokite šiais patarimais ir tegul šaltasis metas būna ne ligų ir kilogramų auginimo, o sveikatos, geros savijautos ir lieknėjimo laikas!
Jeigu šie patarimaijums pasirodė įdomūs ir naudingi, spauskite PATINKA, klauskite, komentuokite ir pasidalinkite nuoroda su draugais.
Jeigu domitės lieknėjimo ir geros savijautos temomis, prisijunkite prie mano grupės Facebook’e ir pirmi sužinokite apie mano naujus blogo įrašus, kitas šviežiausias naujienas, gaukite dar daugiau naudingos informacijos ir sveikų patiekalų idėjų.

Tinklaraščioįrašai ir video patarimai yra informacinio pobūdžio. Kiekvienu konkrečiu atveju prieš vykdant rekomendacijas atsakingai įvertinkite savo galimybes. Jeigu skundžiatės kokiais nors sveikatos sutrikimais, prieš pradėdami bet kokią lieknėjimo programą, pasitarkite su savo šeimos gydytoju. Jūs suprantate ir sutinkate, kad visa tinklaraščio medžiaga yra informacinio pobūdžio ir tik jūs atsakote už įgytus rezultatus.

Ieva


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/ieiene/domains/ievagerciene.lt/public_html/wp-content/themes/celeste/views/prev_next.php on line 10
previous
Niekada nebus kito "DABAR"

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/ieiene/domains/ievagerciene.lt/public_html/wp-content/themes/celeste/views/prev_next.php on line 36
next
Lieknas liemuo po šventinių vaišių? Įmanoma!