fbpx
 

Niekada nebus kito „DABAR”

17 spalio, 2012by Ieva

Sveiki, mielieji! Šį kartą dalinuosi straipsniu, kuris buvo spausdintas pernai metų „Londonietės” rudens numeryje. Manau, kad jis šiuo metu labai aktualus. Nežinau kaip jums, bet man tai tikrai rudenį ir žiemą reikia įdėti dvigubai daugiau vidinių pastangų, kad reguliariai judėti, valgyti žalių daržovių ir galutinai neapkerpėti:))) Taigi, metam į šalį visus pasiteisinimus ir toliau rūpinamės savimi ištisus metus!
                          ———————————————————
Didžioji dauguma moterų, paklaustos ką norėtų keisti savo išvaizdoje, atsakytų, kad labiausiai norėtų bent šiek tiek sulieknėti. Kartais atrodo, kad tik apie dietas ir svorio metimą rašo moteriški žurnalai. Nejaugi norint atsikratyti antsvorio galioja posakis: „Lengva pasakyti, sunku padaryti”? O gal tai tik pasiteisinimas? Juk daug patogiau laižyti ledus žiūrint mėgstamą filmą ir galvoti, kad tai „misija neįmanoma“. Kol vieni teisinasi, kiti ima ir padaro. Ir tai galioja visose gyvenimo srityse. Štai pažvelkime, kad ir į visai neseniai praūžusią didžiąją finansų krizę. Daugeliui tai buvo baimės ir nerimo metas, kai norėjosi tyliai sėdėti ir laukti kol visa tai praeis. Tačiau buvo tokių, kurie būtent tuo metu nusprendė imti vadžias į savo rankas ir pasirūpinti savo bei savo šeimos finansine gerove. Juk daug lengviau būtų buvę naudoti jau lozungu tapusį pasiteisinimą„juk dabar krizė“. 
Tokie pat dėsniai galioja ir lieknėjant. Tuo metu, kol vieni tiki, kad atsikratyti antsvorio beveik neįmanomai sunku, kiti sėkmingai lieknėja. Ar žinote gerą nugalėtojų vartojamą posakį: „Arba pasiteisinimai, arba rezultatas”? Atkakliai siekiančiam rezultato pasiteisinimai neegzistuoja. Jeigu jis jų ieškotų, rezultato niekada nebūtų. Galiu drąsiai teigti, kad daugelis gyvena įkalinti nepageidaujamų kilogramų vergovėje tik dėl to, kad randa kuo juos pateisinti. Kokie gi pasiteisinimai trukdo jums sulieknėti?
  • Blogi genai. Šis yra vienas pačių populiariausių. Kol mokslininkai ginčijasi dėl nutukimo geno egzistavimo, pažvelkime į viską blaiviu žvilgsniu. Ar pažįstate bent vieną antsvorio turintį žmogų, kuris ypatingai sveikai maitintųsi? O tokį, kuris būtų aktyvaus poilsio mėgėjas? Deja, tokių labai reta. Asmeniškai man neteko sutikti. Tikra tiesa, kad antsvorį turintys tėvai dažniausiai augina tokių pat bėdų turinčius vaikus. Tik ar dėl to tikrai kalti genai? Kažkada teko stebėti laidą apie nutukusius vaikus bei apie tai, kaip antsvoris žaloja jų gyvenimą. Buvo bendraujama ir su jų tėvais, lankomasi namuose, tyrinėjamas šaldytuvo bei spintelių turinys. Tai, ką užfiksavo televizijos kameros, tik patvirtina nutukimo geno mitą. Ypatingai išskirtinais atvejais, tam tikri sveikatos sutrikimai gali trukdyti lieknėti. Jeigu turite abejonių, nuodugniai pasitikrinkite sveikatą.

  • Neturiu valios. Panašu, kad per daug galios suteikiama Poniai Valiai. Esu tikra, kad valios jūs turite. Kai motyvai pakankamai stiprūs, valios beveik nebereikia. Netikite? Jeigu patenkate tarp daugiau nei 90% nemėgstančiųjų savo darbo, bet vistiek kasdien lipate iš lovos ir vykstate į darbo vietą, valios turite! Juk daug smagiau būtų likti namie ir užsiimti tuo, kas tikrai labai patinka. Tačiau jus greičiausiai gąsdina galimos pasekmės nenuvykus į darbą. Jeigu teisinatės valios stoka, jūsų motyvai nėra pakankamai stiprūs. Ramiai atsisėskite ir apgalvokite, kodėl jums svarbu pasiekti norimą svorį. Dar geriau užsirašykite ką jums duos pasiektas tikslas. Kaip jausitės? Ką apie save galvosite? Kaip tai paveiks jūsų pasitikėjimą savimi? O kuo rizikuojate jei ir toliau atidėliosite taip norimą sulieknėjimą? Visi motyvai slypi tik jumyse, iš jų išplaukianti valia taip pat.

  • Aš taip mažai valgau! Daugybę kartų esu girdėjusi šį pasiteisinimą. Ar ir jums atrodo, kad kilogramai auga įkvėpus oro ar vos pažvelgus į skanesnį kąsnį? Tiesa paprasta – jeigu kamuoja antsvoris ir to neįtakoja jokie sveikatos sutrikimai, akivaizdu, jog valgote per daug. Jeigu vis dar su tuo nesutinkate, pabandykite užsirašyti kiekvieną savo kąsnį. Galėčiau garantuoti, kad liksite nustebinti. Besiskundžiantieji papildomais kilogramais kartais nė neįsivaizduoja, kiek jie iš tikrųjų suvalgo. Dažnai valgo nesąmoningai, tarsi auto pilotu. Kiekvieno kąsnio rašymas padės jums juodu ant balto pamatyti, kad iš tiesų valgote gerokai daugiau nei reikia. Taip ir pasiteisinimo neliks.
  • Netinkamas metas. Visada atsiras svarbesnių argumentų: „dabar žiema, laukiu pavasario“. Atėjus pavasariui, suvokiama, kad jau vistiek nespėsim iki vasaros „ai, tiek to“. Vasara tai jau visiškai blogas metas. Juk tai kepsnių, ledų valgymo ir visokeriopo atsipalaidavimo sezonas. O rudenį taip ir norisi jaukumo. Kas geriau jo suteiks, jei ne karštas šokoladas ar šiltutėlis pyrago gabalas niūriais vakarais. Apsidairai, praėjo visi metai. Gerai, jeigu pavyko išlikti nepakitusio svorio. Juk kaip dažnai būna, kad vasaros kepsniai, rudeniniai pyragai ir žieminis tingumas ar „lieknėsiu nuo pirmadienio“ prideda dar kelis papildomus kilogramus. Nežinau, ar gali būti geresnis metas už „čia ir dabar“. Net jeigu “dabar” yra geriausio draugo gimtadienis, pats laikas pradėti daryti kažką kitaip nei įprasta. Saikingai pasimėgauti skanėstais, nevalgyti antro gabalo torto ir daug daug šokti!
  • Man jau per vėlu. Kiek daug nuostabių vidutio amžiaus moterų ir vyrų nuolat kartoja šį pasiteisinimą. Man žavingiausias pavyzdys pasaulinių bestselerių autorė yra Louise Hay. Jai jau per 80 metų. Keisti savo gyvenimą ji pradėjo būdama netoli penkiasdešimties. Ar tikrai nevertėjo imtis ryžtingų veiksmų tam, kad laimingai ir prasmingai nugyventi tuos daugiau nei trisdešimt metų?!
    Sakykime, kad antsvorio turite tiek, kad jam atsikratyti prireiks gerų metų. Paklauskite savęs koks bus jūsų amžius po vienerių metų. Ar imsitės keisti savo gyvenimo būdą ar ne, jums bus tiek pat. Tačiau koks nuostabus bus likęs jūsų gyvenimas pagaliau ėmusis veiksmų!
Pagalvokite kokie pasiteisinimai stabdo jus. Kas jus sulaiko nuo geros savijautos, lengvumo, laisvės pojūčio? Pirmas žingsnis į išsilaisvinimą – pripažinti, kad visos priežastys, tai tik pasiteisinimai, kuriais jūs patys pasirinkote tikėti. 
Lygiai taip pat galite nuspręsti, kad turite lieknėjimo genus, kad valios jums užtenka visur ir visada. Tik jūs galite nustoti save apgauninėti ir nuspręsti, kad dabar pats metas keisti savo gyvenimą ir, kad jūsų amžius tam pats tinkamiausias!
Jeigu šiepatarimaijums pasirodė įdomūs ir naudingi, spauskite PATINKA, klauskite, komentuokite ir dalinkitės su draugais, spausdami DALINTIS.
Jeigu domitės lieknėjimo ir geros savijautos temomis, prisijunkite prie mano grupės Facebook’e ir pirmi sužinokite apie mano naujus blogo įrašus, kitas šviežiausias naujienas, gaukite dar daugiau naudingos informacijos ir sveikų patiekalų idėjų.

Tinklaraščioįrašai ir video patarimai yra informacinio pobūdžio. Kiekvienu konkrečiu atveju prieš vykdant rekomendacijas atsakingai įvertinkite savo galimybes. Jeigu skundžiatės kokiais nors sveikatos sutrikimais, prieš pradėdami bet kokią lieknėjimo programą, pasitarkite su savo šeimos gydytoju. Jūs suprantate ir sutinkate, kad visa tinklaraščio medžiaga yra informacinio pobūdžio ir tik jūs atsakote už įgytus rezultatus.

Ieva


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/ieiene/domains/ievagerciene.lt/public_html/wp-content/themes/celeste/views/prev_next.php on line 10
previous
Patikrinti, psichologiniais tyrimais paremti patarimai padėsiantys suvalgyti mažiau

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/ieiene/domains/ievagerciene.lt/public_html/wp-content/themes/celeste/views/prev_next.php on line 36
next
Kad žiema būtų geros savijautos ir lieknėjimo metas