fbpx
 

Turėti antsvorio – reiškia greičiau pasenti. Kaip čia taip?

17 gegužės, 2013by Ieva




Daugelis galvoja, kad antsvoris yra estetinė problema. Mums nepatinka kaip atrodome veidrodyje, susinerviname jei negalime tilpti į mėgstamiausius drabužius. Sulaukus tam tikro amžiaus pajuntame, kad papildomi kilogramai kenkia ne tik grožiui, bet ir sveikatai. Dažnas tai pajunta pats, kitiems apie tai primena gydytojai vis gąsdindami gresiančiomis ligomis.
Neretai noras įtilpti į mėgstamus džinsus nėra pakankama motyvacija laikytis sveikos mitybos ir fizinės veiklos plano. Net ir sveikatos problemos susijusios su antsvoriu, deja, gąsdina ne visus. Tačiau kai išgirstame, kad papildomi kilogramai gali lemti ankstyvesnį senėjimą, suklūstame atidžiau. Ypač tai būdinga mums moterims. Būtent apie tai ir yra šis įrašas. Apie dar vieną priežastį, kuri galėtų padėti atrasti daugiau motyvacijos pagaliau sulieknėti.

Vis ilgėjant gyvenimo trukmei, mes norime kuo ilgiau ne tik gerai jaustis, bet ir atrodyti. Ne viena moteris prisipažins, kad jei padėtume ant vienos svartyklių lėkštelės galimybę turėti idealią figūrą, o ant kitos lygią veido odą, pastaroji tikrai nusvertų. Kuo ilgiau išlikti jaunoms šiais laikais daugeliui yra labai svarbu. Daug svarbiau, nei turėti liekną kūną.
Turiu jums naujienų. Svajonė apie jaunatvišką išvaizdą net sulaukus brandaus amžiaus ir liks tik svajone, jei nepasirūpinsime atsikratyti nereikalingais kilogramais. Čia nekalbu apie manekenišką liesumą. Turiu galvoje antsvorio neturėjimą. Moksliniais tyrimais yra įrodyta, kad būtent atsvorio turintys ir nuolat persivalgantys žmonės sensta greičiau. Tam kad suvirškintų didelius maisto kiekius, organizmas yra priverstas eikvoti daug gyvybinės energijos, stipriai apkraunami vidaus organai.
JAV ir JK mokslininkai nustatė, kad antsvorio turėjimas sulaukus 40m. sutrumpina gyvenimą beveik dešimtmečiu! Kiti moksliniai tyrimai teigia, kad antsvoris sendina labiau nei rūkymas.
Dar kiti pateikia išvadas įrodančias, kad turinčių antsvorio ir smegenys sensta greičiau, neatitinka žmogaus biologinio amžiaus.
Tačiau norint tiek jaustis, tiek atrodyti jaunatviškai, neužtenka bet kokia kaina palaikyti sveiką svorį. Svarbu, kad to būtų pasiekta sveikai maitinantis ir aktyviai gyvenant. Deja, bet yra gana nemažai atvejų, kai lieknėjama kenkiant sau. Vietoje valgio rūkoma, geriama kava ar dietiniai gėrimai, dėl tikslo sulieknėti atsisakoma būtinų maisto medžiagų. Taip lieknėjant ir mitas, kad lieknėdamas susiraukšlėsi, tampa tiesa. Tačiau iš tiesų sendina ne svorio praradimas, o netinkamas lieknėjimo metodas ir per greitas svorio kritimas. Labai mažai tikėtina, kad raukšlėta oda gresia lieknėjant ramiai, be streso, saikingai maitinantis, reguliariai pasportuojant ir nesiekiant manekeniškų grožio standartų.
Lieknėjant būtina pasirūpinti, kad racione būtų gerųjų riebalų, kurie tokie svarbūs odos elastingumui. Jų šaltiniai: šalto spaudimo aliejai, riešutai, sėklos, avokadai. Riebalus akcentuoju todėl, kad dažnai lieknėjant jų visiškai atsisakoma, o jie labai svarbūs tiek mūsų odai, tiek tam, kad organizmas galėtų normaliai funkcionuoti. Taip pat nepamirškite odos drėkinti iš vidaus, gerdamos pakankamai vandens.
Šį kartą nevardinsiu maisto produktų, kurie skatina senėjimą ar tų, kurie padeda išsaugoti jaunystę. Tai būtinai padarysiu artimoje ateityje. Tik trumpai užsiminsiu, kad mityba, kurią tradiciškai laikome sveika, kaip tik ir yra tokia, kuri padės lėtinant senėjimo procesus. Bet apie tai būtinai pažadu dar parašyti. 
Man ir pačiai senėjimo tema tampa vis aktualesnė. Šiandien man sukanka trisdešimt dveji. Dar pamenu laikus, kai džiaugdavausi, jog kažkas pamanydavo, kad esu vyresnė. Beveik alpdavau iš laimės, kai man penkiolikmetei ar šešiolikmetei kas pasakydavo, kad atrodau kaip aštuoniolikos. Dabar gi komplimentas yra išgirsti, kad atrodai jauniau:) Brangių kremų nuo raukšlių dar nepirkau, tačiau rinkdamasi kiek ir ko dėtis į burną, turiu ir dar vieną motyvą maitintis sveikai ir saikingai. 
Tikiuosi, kad tai daryti paskatinau ir jus. Būtent to ir siekiau šiuo įrašu. Juo norėjau parodyti, kad yra dar viena priežastis stengtis sveikai saikingai maitintis ir išlaikyti sveiką svorį. Kuo tų priežasčių daugiau ir kuo jos jums svarbesnės, tuo didesnė tikimybė, kad jums pavyks pasiekti savo užsibrėžtus lieknėjimo tikslus.
O aš keliauju torto kepti:) Pernai per savo gimtadienį išbandžiau, o dabar jau jis tapo beveik mano firminiu. Net draugo gimtadieniui paprašyta kepiau. O ir šiemet jau buvau paklausta: ar bus to skaniojo torto? Receptas čia.

Komentaruose pasidalinkite ar siekiamybė kuo ilgiau jaunatviškai jaustis ir atrodyti jums yra papildoma motyvacija sveikai gyventi ir išlaikyti sveiką svorį. Padiskutuokime!
Jeigu šiepatarimaijums pasirodė įdomūs ir naudingi, spauskite PATINKA, klauskite, komentuokite, dalinkitės nuoroda su draugais ir prisijunkite prie mano grupės Facebook’e, kur patarimų ir naudingos informacijos lieknėjimo bei geros savijautos temomis rasite dar daugiau.
Būtinai užsiregistruokite naujienoms ir daugiau niekada nepraleiskite naujų blogo įrašų ir kitos naudingos informacijos, kurią gauna tik prenumeratoriai. Tai padaryti galite suvedę savo duomenis dešinėje šio puslapio pusėje.



Tinklaraščio įrašai ir video patarimai yra informacinio pobūdžio. Kiekvienu konkrečiu atveju prieš vykdant rekomendacijas atsakingai įvertinkite savo galimybes. Jeigu skundžiatės kokiais nors sveikatos sutrikimais, prieš pradėdami bet kokią lieknėjimo programą, pasitarkite su savo šeimos gydytoju. Jūs suprantate ir sutinkate, kad visa tinklaraščio medžiaga yra informacinio pobūdžio ir tik jūs atsakote už įgytus rezultatus.

Ieva