fbpx
 

Lieknėjimo psichologija. Ar į teisingus dalykus telkiate savo dėmesį?

27 gegužės, 2013by Ieva



Tikiu, kad vis daugiau yra suvokiančių ir pripažįstančių, kad lieknėjimo sėkmė priklauso nuo to, kas dedasi mūsų galvose. Kaip kitaip paaiškinti faktą, kad net turėdami visą reikiamą informaciją apie sveiką ir saikingą mitybą renkamės prisikimšti „netinkamo” maisto? Arba tai, kad verčiau leidžiam vakarus prie televizoriaus, nors gerai žinom, kaip naudinga būtų pajudėti?


Kartoju kaip prisukta plokštelė ir nebijau to daryti dar kartą: sportas ir sveika mityba yra labai svarbūs ir būtini elementai norint sulieknėti, tačiau pats svarbiausias sėkmingo lieknėjimo elementas yra psichologinė lieknėjimo pusė. Būtent nuo to, kas dedasi mūsų galvose, priklauso tai, kaip mes elgsimės. Ar pasirinksim saikingai maitintis ir aktyviai pajudėti, ar eilinį kartą prisikimšime tingiai leisdami vakarą prie tv ekrano.
Šį kartą noriu pasidalinti visai šviežia savo patirtimi, kuri tik dar kartą parodo ir patvirtina, kaip mūsų ne tik lieknėjimo, bet ir apskritai sėkmei gyvenime, yra svarbu psichologinis nusiteikimas.
Aš niekad nerekomenduoju to, ko nedarau pati. Manau tai būtų nesąžininga. Kai patariu reguliariai judėti, ir pati stengiuosi tai daryti. Atšilus orams mano sportas – trys kartai per savaitę bėgiojimo parke. Kad turėti papildomą motyvaciją tai daryti, su drauge užsirašėme į 5 km bėgimą kovai prieš vėžį. Taip pat prisijungėm prie puikios iniciatyvos „park runs“, kuri vyksta visoje JK. Tereikia susirasti kur ir kada arčiausiai namų įvyks bėgimas ir prisijungti prie gausaus šio sporto entuziastų būrio. Man pasisekė, kad parkas netoli namų, taigi prieš beveik pora savaičių šeštadienį sudalyvavau pirmame 5 km bėgime. Tai buvo puiki proga pabūti tarp bendraminčių ir pasitikrinti ar jau galiu nubėgti distanciją nesustodama. Mano nuostabai tas bėgiojimas buvo tikra kančia! Šitas grupinis bėgimas su kitais daugiau nei dviem šimtais žmonių man visai nepatiko. Kai bėgioju viena, aš tai darau savo tempu, savam malonumui. Būnu paskendusi savo mintyse, vėdinu galvą:) Tačiau bėgant kartu su minia visiškai nepavyko sutelkti minčių. Viskas apie ką galėjau galvoti, tai pats bėgimas. Kai taip atsitinka, negali sulaukti kada jis baigsis. Ar kam pažįstama situacija, kai užlipate ant treniruoklio ir, atrodo pamynus visą amžinybę, pamatote, kad tai darėte vos 5 minutes? Tačiau minant tą patį treniruoklį žiūrint mėgstamą tv laidą, nepastebi kaip prabėga treniruotei numatyta viena valanda. Man tai tikrai pažįstama. Taip ir atsitiko su tuo bėgimu. Kai neliko galimybės būti susitelkus į savo mintis ir liko tik mintys apie patį begimą, užsiėmimas pasirodė visai nemalonus, nuolat žiūrėjau į laikrodį. O dar jei užeidavo mintys, kad gal jau „sunku” ar, neduok Dieve – „nenoriu”, tai tik ir norėdavosi sustoti ir eiti namo:)
Nors procesas buvo ne iš maloniųjų, jausmas po to buvo fantastiškas. Taigi ruošdamasi kito šeštadienio bėgimui norėjau užtikrinti, kad iš proceso patirčiau kuo daugiau teigiamų emocijų. Pamaniau, kad tam labai pasitarnautų kokia linksma, kojas judinanti ir motyvuojanti lėkti su vėjeliu muzika.
Skirtumas buvo akivaizdus! Nors buvo sunkių momentų, tokių kaip bėgimas į kalną, ar paskutiniai metrai iki finišo, aš kaifavau! Jausmas kirtus finišo liniją apskritai nuostabus! Palyginus su pirmuoju bandymu, distanciją nubėgau beveik dviem minutėmis greičiau, o tai tikrai yra nemažai.
Ir aš dar kartą įsitikinau, kaip svarbu tai, į ką telki savo dėmesį. Todėl apie tai pasakoju ir jums. Kai tik pradedi galvoti, kaip sunku, kad gal jau visai to ir nenori, tik silpnini savo motyvaciją ir nori pasiduoti. Taigi, noriu paskatinti ir jus paklausti savęs: į ką telkiu dėmesį kai galvoju apie lieknėjimą? Į tai, ką gausiu ar, atvirkščiai, į tai, ką prarasiu? Turiu galvoje ne galimybę prarasti nereikalingus kilogramus. Dažnai galvojame apie prarastą vakarą prie tv ekrano, apie tai, kad teks mažiau valgyti nesveiko maisto, kad teks atrasti laiko reguliariai pajudėti ir kitus gyvenimo būdo pokyčius, kurie būtini norint sulieknėti visam laikui. Daugeliui sulieknėti nepavyksta būtent dėl to, kad dėmesį telkia ne į tuos dalykus.  Tol kol gyvenimo būdo ir mitybos keitimas kels daugiau diskomforto, siesis su malonių dalykų atsisakymu, tol mes to nesiimsime daryti, nes žmogaus prigimtis – bėgti nuo diskomforto. Tačiau pradėjus fokusuoti dėmesį į tai, ką gausime lieknėdami, situacija visiškai pasikeičia ir motyvacija tampa daug stipresnė. Nes mes, žmogiškos būtybės, visada veikiam bėgdamos nuo diskomforto ir siekdamos malonumo. Kai lieknėjimas ir visi su tuo susiję teigiami pokyčiai jums kels daugiau teigiamų, o ne neigiamų asociacijų, lieknėti taps labai lengva ir malonu. 
Norėdami susieti kuo daugiau malonumo su lieknėjimu, paklauskite savęs: o ką aš gausiu iš viso lieknėjimo proceso? Ką man suteiks saikinga ir sveika mityba? Ką aš gaunu atrasdama laiko reguliariai pajudėti? Toks paprastas fokuso pakeitimas daro stebuklus.
Ir vėl gyvenimiškas pavyzdys susijęs su tuo pačiu bėgiojimu. Kažkurį kartą tikrai nuoširdžiai tingėjau tai daryti. Už lango lynojo, sofa buvo labai minkšta ir mes tingiai leidome vasaros popietę. Taigi dalykų, kurių būtų reikėję atsisakyti dėl numatytos treniruotės, buvo bent trys. Supratau, kad galvodama apie juos, aš tikrai nesusižadinsiu sau motyvacijos sportuoti. Greičiau atvirkščiai. Taigi pasirinkau galvoti, o ką gi aš gausiu visgi išeidama pabėgioti? Visų pirma pasižiūrėjusi į laikrodį suvokiau, kad jei išbėgsiu dabar, už valandos jau būsiu parbėgus, nueisiu į dušą ir išsimaudžiusi toliau galėsiu smagiai leisti laiką su šeima. Ir koks bus geras jausmas, kad nesusigundžiau pasiduoti tinguliui ir laikiausi sau duoto žodžio. Užteko pakreipti mintis kita linkme, ir pasikeitė mano nusiteikimas ir būsena. Iš tingios į aktyvią. Aišku, paskui bėgiojant ne apie minkštą sofą galvoti reikėtų, kitu atveju norėsis ne bėgti, o kuo greičiau ant jos prigult:)
Raginu ir jus nuolat atkreipti dėmesį į ką telkiate savo mintis. Ar į tai, kas jus skatina, ar į tai kas stabdo. Pasirinkti savo mintis yra tik mūsų pačių valioje.
Šviesių minčių jums ir lengvo lieknėjimo! O jis tikrai toks gali būti!
Jeigu šiepatarimaijums pasirodė įdomūs ir naudingi, spauskite PATINKA, klauskite, komentuokite, dalinkitės nuoroda su draugais ir prisijunkite prie mano grupės Facebook’e, kur patarimų ir naudingos informacijos lieknėjimo bei geros savijautos temomis rasite dar daugiau.
Būtinai užsiregistruokite naujienoms ir daugiau niekada nepraleisite naujų blogo įrašų ir kitos naudingos informacijos, kurią gauna tik prenumeratoriai. 




Tinklaraščio įrašai ir video patarimai yra informacinio pobūdžio. Kiekvienu konkrečiu atveju prieš vykdant rekomendacijas atsakingai įvertinkite savo galimybes. Jeigu skundžiatės kokiais nors sveikatos sutrikimais, prieš pradėdami bet kokią lieknėjimo programą, pasitarkite su savo šeimos gydytoju. Jūs suprantate ir sutinkate, kad visa tinklaraščio medžiaga yra informacinio pobūdžio ir tik jūs atsakote už įgytus rezultatus.

Ieva