fbpx
 

Kad sulieknėjimas nebūtų tik laikinas džiaugsmas

10 rugsėjo, 2013by Ieva
Sveikos, mielosios! Džiaugiuosi galėdama vėl su jumis sveikintis po ilgos vasaros pertraukos. Kokia buvo jūsų vasara? Gal malonūs prisiminimai nublanko įsibėgėjus rudeninei rutinai?
Mano vasara buvo nuostabi. Jeigu praėjusios dvi buvo sėslios, kai jaučiausi visiškai pririšta prie namų, tai ši buvo kupina įvairių progų ir išvykų. Teko sudalyvauti dvejose vestuvėse. Vienos iš jų – indiškos. Jautėmės tarsi patekę į kitą pasaulį. Be galo įdomu iš arčiau susipažinti su mums tokia nepažįstama ir egzotiška kultūra. Ceremonija ilga, tačiau tikrai ne nuobodi, kiekvienas ritualas turi tam tikrą reikšmę.
Prie vasaros smagumų labai prisidėjo gražus oras ir tai, kad Izabelei paaugus galim vis daugiau smagių dalykų kartu nuveikti. Beveik visą laisvą laiką praleidom lauke. Namo sugrįždavom tik miegoti. Su artimais šeimos draugais išsileidom į dvi įsimintinas išvykas ir aš supratau, kad JK dar pagyvensim vien tam, kad kuo daugiau jos grožio pamatyti. Mūsų artimiausių pirkinių sąraše atsirado walking shoes, taip vadinami vaikščiojimo batai, neperšlampamos ir vėjo neperpučiamos striukės, kelioninės kuprinės. Turiu pripažinti, kad toks aktyvus poilsis man labai prie širdies ir negaliu sulaukti, kada vėl ką nors naujo ir gražaus atrasim ir pamatysim.

  
                  
                         Įspūdingi pietų Velso kriokliai
Durdle Door

Džiaugiausi ne tik pramogomis, bet ir bendravimu su „Lieknėju paskutinį kartą“ programos dalyvėmis. Kai myli tai, ką darai, darbas su poilsiu nejučia persipina. Taigi, taip laviruojant tarp darbų ir vasaros pramogų, natūraliai neliko laiko blogui. O juk dar ir vairavimo teoriją pasišoviau išmokti. Atėjus rudeniui ir sutrumpėjus dienoms, vėl daugiau laiko praleisiu prie kompiuterio ir pasistengsiu, kad blogas ir FB puslapis nemiegotų.
Šią vasarą dar kartą pasidžiaugiau tuo, kad pagaliau moku mėgautis jos teikiamais malonumais ir geru oru. Tai džiugina ypač todėl, kad taip buvo toli gražu ne visada. Dar gerai prisimenu vasaras, kai džiaugdavausi blogu oru ir galimybe pasislėpti po storesniu rūbų sluoksniu. Geras oras man nesukeldavo teigiamų emocijų, jis tarsi neatitikdavo mano vidinės būsenos. 
Nė už ką nenorėčiau grįžti į tuos laikus, kai tikrąja to žodžio prasme egzistavau. Mane supras tik tos, kurioms yra tekę patirti, ką reiškia nevaldyti savo valgymo, gyventi su papildomais kilogramais, nuolat kankinamoms kaltės ir nepasitenkinimo savimi jausmo.
Berašydama šias eilutes  suvokiau, kiek daug esu nutolusi nuo tų laikų. Šiandien aš visa krūtine geriu gyvenimą ir kartais noriu garsiai šaukti savo likimo draugėms apie paprastus atradimus, kuriuos padariau kopdama iš savosios duobės.
Ar dažnai klausiate savęs: kodėl ir vėl prisivalgiau šokolado, nors buvau sau pažadėjus valgyti salotas? Kodėl ir vėl sunkiai prarasti kilogramai sugrįžo atgal? Gal man nelemta būti lieknai… 
Yra keletas priežasčių, kodėl mums vis nepavyksta. Šį kartą norėčiau paliesti dvi iš jų.

 Netinkama motyvacija 

 Bet kokie pokyčiai prasideda nuo motyvacijos. Kitaip tariant žinojimo, kodėl mums taip svarbu pagaliau pradėti keistis. Jeigu nebus motyvacijos, nebus ir veiksmo. Tačiau motyvacija turi būti tinkama. Kad ir kaip paradoksaliai skambėtų: kad sulieknėtume visam laikui, noras tai padaryti neturi būti pagrindinis motyvas. Pakartosiu dar kartą: norint sulieknėti visam laikui, noras tai padaryti neturi būti pagrindinis motyvas.
Taip yra dėl labai paprastos priežasties. Jeigu stengiamės keisti savo įpročius tik tam, kad sulieknėti, dažnai į pokyčius žiūrime kaip į laikiną etapą. Tai darom tik tol, kol turim nereikalingų kilogramų. Mes galvojam: privalau atsisakyti X produktų kad numesčiau šiuos kilogramus. Arba: tam, kad sulieknėčiau, privalau X kartų per savaitę sportuoti. Toks požiūris duoda mažai naudos, nes pasiekus norimą tikslą, motyvacijos nebelieka ir net nepajuntam, kaip grįžtam prie senų įpročių, kurie ir užaugino nereikalingus kilogramus. 
Tikrai labai gerai suprantu jūsų norą jų atsikratyti, tačiau jei keičiate savo įpročius tik tam, kad juos nutirpintumėt, dažnai tai nėra pakankama motyvacija ilgą laiką laikytis sau duotų įsipareigojimų. 
Kalbant apie mitybos įpročių keitimą, labai praverstų nuolat sau priminti, ką dar be sulieknėjimo man duos sveika ir saikinga mityba. Pasigilinę pamatysite, kad lieknėjimas – tai tik viena iš daugelio naudų. Tarkim man labai svarbu turėti daug energijos. Kaip dirbančiai ir daug visokių planų turinčiai mamai, man tai yra pakankama motyvacija sekti ką dedu į burną. Perpildžiusi skrandį sunkiu maistu iš karto pajuntu pasekmes. Nakties miegas pasidaro ilgesnis, o pabudus vistiek sunku praplėšti akis. Ir atvirkščiai. Susidraugavus su saiku ir kuo sveikesniu maistu, miego reikia mažiau, o energijos yra daugiau. Tai tik vienas iš pavyzdžių, kas mane motyvuoja rūpintis savo mityba. Man taip pat svarbu kuo ilgiau išlikti sveikai ir net sulaukus brandaus amžiaus gyventi kokybišką aktyvų gyvenimą. 
Būtinai atraskite savo papildomus motyvus ir nuolat sau apie juos priminkite. Kuo daugiau atrasite dalykų, dėl kurių norite keisti savo mitybą, tuo tai daryti bus lengviau. 
Taip pat ir su sportu. Nuolat sau priminkite kodėl dar be noro sulieknėti turėtumėt reguliariai pajudėti. 
Straipsnyje „Tirpstantys kilogramai – tai tik mažytis atlygis už aktyvų gyvenimo būdą” pateikiu visą sarašą priežasčių, kodėl turėtume atrasti laiko reguliariai pajudėti. Tikiu, kad tarp jų atrasite tokias, kurios sumotyvuos ir jus.

Nerealūs lūkesčiai
Jeigu lūkesčiai bus nerealūs, nepadės net ir tinkama motyvacija. Pokyčiai neturėtų būti radikalūs ir privalo būti realiai įgyvendinami. Tik taip galėsim jų laikytis visą likusį gyvenimą. Jeigu griebsimės dietos, per kurią privalėsim visiškai atsisakyti kažkokių produktų ar net visos jų grupės, anksčiau ar vėliau palūšim. Jau pats draudimas yra vienas didžiausių lieknėjimo priešų. Apie tai būtinai artimiausiu metu parašysiu daugiau. Jeigu nesirenkam jokių alternatyvių mitybos šakų ir laikomės visuotinai priimtų mitybos rekomendacijų, tai sveika mityba atrodo gana paprastai. Šiuo metu yra daugybė įvairių sveikos mitybos patarimų. Dagiau apie tai, kokį maistą reikėtų rinktis norint sveikai lieknėti, rašiau šiame blogo įraše.
Ir, žinoma, kad ir ką valgytume labai svarbu saikas. Jeigu be saiko kimšim, kad ir patį sveikiausią maistą, nei geros savijautos, nei norimos išvaizdos tikrai nepasieksim.
Pažadėkit sau, kad rūpinsitės savimi visą likusį gyvenimą. Tokio pažado laikymasis jus nuves prie nuostabios savijautos, energijos ir norimo svorio. Nesižavėkit laikinais lieknėjimo būdais. Nuspręskite keistis kartą ir visam laikui!
Tikiuosi, kad šie pamąstymai jums buvo naudingi. Jeigu taip, spauskite PATINKA, klauskite, komentuokite, dalinkitės nuoroda su draugais ir prisijunkite prie mano grupės Facebook’ekur patarimų ir naudingos informacijos lieknėjimo bei geros savijautos temomis rasite dar daugiau.
Būtinai užsiregistruokite naujienoms ir daugiau niekada nepraleisite naujų blogo įrašų ir kitos naudingos informacijos, kurią gauna tik prenumeratoriai.
Tinklaraščio įrašai ir video patarimai yra informacinio pobūdžio. Kiekvienu konkrečiu atveju prieš vykdant rekomendacijas atsakingai įvertinkite savo galimybes. Jeigu skundžiatės kokiais nors sveikatos sutrikimais, prieš pradėdami bet kokią lieknėjimo programą, pasitarkite su savo šeimos gydytoju. Jūs suprantate ir sutinkate, kad visa tinklaraščio medžiaga yra informacinio pobūdžio ir tik jūs atsakote už įgytus rezultatus.

Ieva