fbpx
 

„Slaptieji valgytojai” – trečiasis sezonas. Eksperimentai, jų išvados ir praktiniai patarimai

11 birželio, 2014by Ieva0
Nuotraukoje laidos vedėja Anna Richardson. Nuotrauka iš channel4.com

Pavasaris – ko gero populiariausias metas lieknėjimui. Ne veltui vos jam išaušus, pasipila kvietimai į sporto klubus, o vos ne kas antra televizijos laida gvildena lieknėjimo temą. Pavasarį per Channel 4 rodė jau trečiąjį „Slaptųjų valgytojų“ sezoną. Aš kantriai laukiau kol jis pasibaigs, kad galėčiau per pora prisėdimų sukonspektuoti tai, kas mano manymu įdomiausia ir aktualiausia jums.

Kiekviena laida vyksta pagal tą patį scenarijų. Žiūrovai supažindinami su pora dalyvių, kurių mitybos įpročiai bus stebimi 24val. per parą. Daugiau apie laidos esmę rašiau čia
Viena iš laidos dalių – eksperimentai. Man tai – pati įdomiausia dalis, todėl iš karto keliauju prie jų. Eksperimentai atliekami remiantis mokslinių tyrimų išvadomis. Tyrimus atliko maisto psichologai. Jie tyrinėja, kaip įvairūs faktoriai įtakoja mūsų mitybos įpročius. Laidoje atliekami eksperimentai tam, kad įsitikinti, ar mokslininkų išvados iš tiesų teisingos.
Žemiau aprašau laidoje atliktus eksperimentus. Tai išties vertinga informacija padėsianti labiau suprasti, kodėl kartais sunku atsispirti vienokiam ar kitokiam maistui ir kaip įvairios situacijos, apie kurias anksčiau nes nesusimąstėte, gali įtakoti jūsų mitybą.





Eksperimentas Nr. 1



Jo tikslas:  išsiaiškinti, ar mokslininkai teisūs teigdami, kad tie žmonės, kurie nepakankamai miega, sveria 30% daugiau, nei tie, kurie miega 8-9val. Taip pat tyrimai sako, kad mažiau miegoję ne tik daugiau suvalgys, bet ir rinksis gausesnį cukraus ir riebesnį maistą.

Eksperimente dalyvauja 8 savanoriai, kurie apgyvendinami viešbutyje. Jie žino tik tiek, kad kitą dieną bus tiriama, kaip miego trūkumas įtakoja jų smegenų veiklą.
Šiuo atveju tyrėjams įdomu tik tai, kaip miego trūkumas įtakos jų valgymą. Dalyviai padalinti į dvi grupes. Vieni miegos netrukdomai, kiti bus prikeliami du kartus per naktį. Vienas žadinimas
1 val., kitas – 4 val nakties. Pažadinti turi nemiegoti 30 min. ir atlikti IQ testą. Kitą dieną bus stebima, kuri grupė suvalgys daugiau.

Kitą rytą abi grupės gavo identiškus maisto maišelius, atlikinėjo įvairius komandos formavimo ir kitus pratimus ir net įtarti negalėjo, kad tiriami jų valgymo įpročius.
Rezultatas:  Mažiau miegoję suvalgė 34% daugiau maisto. Ir tikrai rinkosi riebesnį ir gausų cukraus maistą. Dalyviai negalėjo patikėti, kad jų valgymas galėtų taip priklausyti nuo miego kokybės ir išmiegotų valandų.


Išvada:  norėdamos efektyviau lieknėti, turime miegoti pakankankamai nenutraukto miego valandų.


Praktiniai patarimai:  tačiau jokiais būdais neleiskite, kad miego trūkumas taptų pasiteisinimu valgyti daugiau. Jeigu trūkstant miego nebūtų įmanoma lieknėti, visos naujai iškeptos mamos būtų stambios. Tačiau taip tikrai nėra. Stenkitės miegoti daugiau, o jei būna etapų, kai miego trūksta, tiesiog sąmoningiau rinkitės maistą ir kuo greičiau stenkitės kompensuoti miego trūkumą.

Eksperimentas Nr. 2


Jo tikslas:  įrodyti, kad vaikai yra linkę rinktis sveiką maistą, jei jis jiems tinkamai patiektas. Taktiką, kuri bus naudojama šiame eksperimente, prekybos centrai taiko nuolat. Jie prieinamose vietose sudeda tai, ką nori, kad mes pirktume. Mokslininkai teigia, kad ta pati strategija turėtų veikti ne tik su nesveiku, bet ir su sveiku maistu.

Ekperimente dalyvauja dvi mokyklinio amžiaus vaikų grupės. Vienoje valgyklos pusėje vaikams sveikas maistas padėtas prieinamiau. Kitai grupei, kad jį paimtų, reikia įdėti pastangų ir šiek tiek paeiti. 


Rezultatas:  tie, kuriems sveikas maistas buvo prieinamas lengviau, suvalgė 77% daugiau sveikų užkandžių! 


Išvada:  vaikai valgys vaisius ir daržoves, jei juos jiems tinkamaipatieksim.


Praktiniai patarimai:  nors šis eksperimentas apie vaikų mitybą, vistiek nusprendžiau jį aprašyti. Žinau, kad mano blogą skaito daug mamų ir joms labai svarbi vaikų mityba. Man pačiai ši tema aktuali auginant maistui išrankią trimetę. Stenkimės, kad namie būtų tokio maisto, kokį norėtume, kad mūsų vaikai valgytų ir, kad jis jiems būtų lengvai prieinamas. Tą pačią strategiją galime panaudoti ir su savimi. Žinodamos, koks maistas yra sveikas ir kokio norėtume valgyti daugiau, pasistenkime jo nuolat turėti namuose. 



Eksperimentas Nr. 3



Tikslas:  įrodyti, kad kai blogai jaučiamės, būsime linkę valgyti daugiau saldaus ir riebaus maisto.

Eksperimente dalyvauja regbio gerbėjai. Jie stebi varžybas, po kurių bus pakviesti pietų. Tyrėjai stebės, kuo skirsis pralaimėjusios komandos gerbėjų mityba, nuo laimėjusios. Dalyviai galvoja, kad tiesiog dalyvauja varžybų aptarime ir tuo pačiu pietauja. Nors grupės skirtinguose kambariuose, jiems pateikti identiški bufeto tipo pietūs. 


Rezultatas :  pralaimėjusios komandos sirgaliai suvalgė 2/3 daugiau kcal nei laimėtojai. 


Išvada:  mūsų patiriamos emocijos iš tiesų įtakoja maisto pasirinkimą.


Praktiniai patarimai:  jeigu esate tarp tų, kurie linkę pasiduoti emociniam valgymui, t. y., guosti save maistu, pasistenkite, kad valgymas būtų kuo sąmoningesnis. Neleiskite, kad nuo emocijų priklausytų, koks maistas patenka į burną.

Eksperimentas Nr. 4


Tikslas:  įrodyti, kad jei mes valgydami darome pertraukas ir palaukiame 20min. kol pasisotiname, suvalgysime mažiau.


Eksperimente dalyvauja dvi grupės savanorių. Abiems pateikti identiški pietūs. Viena grupė gali iš karto visą maistą valgyti, kita – turi
palaukti 20min. po pirmo patiekalo atnešimo ir tik tada gali valgyti toliau. 


Rezultatas:  turėję laukti, suvalgė 10% mažiau maisto. Tai gali atrodyti nedaug, tačiau jei per dieną, trys valgymai, o savaitėje septynios dienos, visi sutaupytai kąsniai pliusuojasi. O tai, be abejo, mums padeda lieknėti arba išlaikyti esamą svorį, jei lieknėti ne aktualu.


Išvada:  sotumui pajusti reikia bent 20min. 


Praktiniai patarimai:  stenkitės sąmoningai valgyti lėčiau. Iš asmeninės patirties sakau, kad vien šis pokytis padeda sutaupyti nemažai maisto. Tiesiog nuspręskite, kad jūsų valgymai – tai šventas reikalas ir jam paskirkite 20 min. savo laiko. Valgykite ramiai, sąmonigai, mėgaukitės kiekvienu kąsniu ir sustokite vos pajutusios sotumą.

Eksperimentas Nr. 5


Tikslas:  įrodyti teoriją, kad jei mes paskirsim laiko vakarienei, o ne valgysim priebėgomis, vėliau būsim linkę mažiau užkandžiauti. Kitaip tariant, jei valgom prie stalo, tai mums labiau užsifiksuoja kaip valgymas ir būsim mažiau linkę užkandžiauti vėliau.

Eksperimente dalyvauja dvi šeimos. Vieni valgo prie stalo. Kiti – priešais televizorių. Jeigu teorija pasitvirtins, tai šeima valganti prie stalo, turėtų vėliau mažiau užkandžiauti. Po vakarienės šeimos žaidžia stalo žaidimus, šalia pateikti vienodi užkandžiai.


Rezultatas:  valgę prie TV suvalgė 98% daugiau užkandžių!


Išvada:  jei valgome ne prie stalo ir mus blaško papildomi dirgikliai (televizoris), mes to tarsi neužfiksuojame kaip valgymo ir vėliau būsime linkę toliau užkandžiauti.


Praktiniai patarimai:  valgyti tik prie stalo. Ideliu atveju su visa šeima. Į šitą patarimą aš ypač atkreipčiau dėmesį, nes tyrimo rezultatai tiesiog stulbinantys –žiūrėję TV suvalgė beveik dvigubai daugiau! Jeigu priklausote nuolat užkandžiaujantiems, nuspręskite, kad nuo šiol valgysite tik vienintelėj namų vietoj – virtuvėj ar valgomajam prie stalo. Visos kitos namų vietos – ne valgymui. Pamatysit, kaip pradėsit suvalgyti ženkliai mažiau ir galiausiai net nekils mintis valgyti ne prie stalo.




Eksperimentas Nr. 6


Tikslas:  patvirtinti teoriją, kad alkoholio varojimas valgant, skatina persivalgymą.

Dvi grupės savanorių dalyvauja vynų degustacijoje. Tačiau vieni ragauja alkoholinį vyną, kiti – ne. Po degustacijos abiems grupėms pateikiami identiški bufeto tipo pietūs. 


Rezultatas:  gėrę alkoholį suvalgė 37% daugiau. 


Išvada:  akivaizdu, kad alkoholio vartojimas turi tiesioginę įtaką tam, kiek maisto suvalgysim. Taip yra todėl, kad alkoholyje yra medžiagų slopinančių smegenų dalį, kuri mums praneša apie sotumą. 


Praktiniai patarimai:  taigi, kai kitą kartą vartosite svaigiuosius gėrimus, turėkit galvoj, kad tai gali vesti prie persivalgymo. Aš esu už tai, kad įvairūs draudimai nepadeda, o tik trukdo lieknėjant. Tačiau daryčiau išimtį alkoholiui. Patarčiau sumažinti jo suvartojimą iki minimumo ar net visai atsisakyti. Jei be jo sunku, gal kalba apie rimtą problemą eina?

Eksperimentas Nr. 7


Tkslas:   išsiaiškinti, ar tai, kokioje aplinkoje valgome, įtakoja kiek suvalgysim.

Dalyvauja dvi grupės savanorių. Šį kartą maistas jiems pateiktas skirtingose aplinkose. Viena grupė valgys greito maisto restorane, su ryškiom šviesom ir garsia muzika. Kita – prabangiame restorane, prieblandoj ir su ramia muzika. Tyrimai teigia, kad žmonės būdami greito maisto restorano aplinkoj, bus labiau linkę suvalgyti daugiau. Visa aplinka juos tiesiog skatina daugiau vartoti. 


Rezulatas:   net 46% skirtumas! Greito maisto restorano valgytojai suvalgė net tiek daugiau. Nes ta aplinka tave savaime skatina valgyti greičiau.
Dalyviai dalijosi įspūdžiais, kaip skirtingos aplinkos paveikė jų valgymą. Restorane, dėl ramios aplinkos, jie valgė lėčiau nei įprastai, o greito maisto restorane – greičiau nei įprastai. 



Išvada:  aplinka iš tiesų įtakoja, kokiu greičiu valgysime ir kiek suvartosime maisto.


Praktiniai patarimai:  valgydamos stenkitės sau sukurti ramią aplinką. Garsią trankią muziką pakeiskite ramia. Nesėskite valgyti susinervinusios. Prieš valgydamos būtinai nusiraminkite. Idealiu atveju palikite darbo vietą, kurioje buvo sprendžiami svarbūs, keliantys stresą klausimai. 

Mano kompiuterio klavišai net įkaito, kol viską čia surašiau 🙂 Jeigu nesate skaičiusios ankstesnių „Slaptųjų valgytojų”  sezonų eksperimentų aprašymų, straipsnius galite rasti čia ir čia.

Tikiuosi, kad jums buvo įdomu ir naudinga.

Jei taip, būtinai spauskite PATINKA ir pasidalinkite savo įspūdžiais komentaruose.

Įsigyti mano el. knygą galite čia


Tinklaraščio įrašai ir video patarimai yra informacinio pobūdžio. Kiekvienu konkrečiu atveju prieš vykdant rekomendacijas atsakingai įvertinkite savo galimybes. Jeigu skundžiatės kokiais nors sveikatos sutrikimais, prieš pradėdami bet kokią lieknėjimo programą, pasitarkite su savo šeimos gydytoju. Jūs suprantate ir sutinkate, kad visa tinklaraščio medžiaga yra informacinio pobūdžio ir tik jūs atsakote už įgytus rezultatus.

Ieva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *