fbpx
 

Mažiau valgyk ir daugiau judėk. Paprasta, bet kodėl nepavyksta?

12 lapkričio, 2014by Ieva0
Foto iš: http://www.rejuvmedical.com/

Kiek kartų yra tekę girdėti šį patarimą: „Nori sulieknėti? Kokia problema! Tik mažiau valgyk ir daugiau judėk”. Ir tikrai, jeigu viskas taip paprasta, kodėl vis nepavyksta?

Jeigu jau kuris laikas sekate mano blogo ir Facebook’o įrašus, greičiausiai pastebėjote kaip stipriai aš akcentuoju psichologijos ar mąstymo svarbą sėkmingam lieknėjimui. Aš tvirtai tikiu, kad nepasikeitus iš vidaus, tikrai neverta tikėtis permainų išorėje. Tvirtas tikėjimas šia tiesa atsirado dar tada, kai pati galutinai sulieknėjau tik atsikračiusi to, kas mano viduje mane stabdė. Tas žinojimas tik stiprėja kiekvieną kartą individualiai dirbant su sulieknėti norinčiomis moterimis, kurioms iki šiol ne vienerius metus vsi nepavykdavo to padaryti.

Ne kartą esu sulaukusi klausimo: kas gi įeina į tą sėkmingo lieknėjimo psichologiją? Ką būtent savo viduje reikia pakeisti, kad ne tik sulieknėti, bet ir visą laiką džiaugtis pasiektais rezultatais?

Kaip tik apie tai aš šį kartą ir rašau. Manau tema tikrai verta atskiro blogo įrašo ir yra labai aktuali. Mano įsitikinimu, didžiajai daugumai norinčių sulieknėti, trukdo būtent tai, kas dedasi jų viduje.

Į tą psichologijos savoką įeina gana daug dalykų. Pirmiausia paminėsiu tokius lyg ir akivaizdžius: tinkamas nusiteikimas, stipri motyvacija, mokėjimas ramiai reaguoti į mažas nesėkmes. Sėkmingam lieknėjimui labai svarbus atkaklumas ir užsispyrimas. Tiesa, kad visi šie išvardinti faktoriai veiktų, labai svarbu ir tinkamas lieknėjimo būdas. Tai turi būti tokios mitybos ir treniruočių rekomendacijos, kurių lengva būtų laikytis kasdieniame gyvenime, kad nesijaustumėte su savo lieknėjimu atsiskyrusios nuo šeimos narių ar draugų. Taip pat svarbu, kad tų rekomendacijų būtų paprasta laikytis visą likusį gyvenimą.
Nemažai daliai moterų, kad jos sėkmingai lieknėtų, kaip tik to ir užtenka: tinkamo lieknėjimo būdo, stiprios motyvacijos ir tvirto charakterio.

Tačiau didžiajai daugumai to negana. Ar jums pažįstama situacija, kai elgiatės, rodos, visiškai prieš savo valią? Kai iš ryto esate nusiteikusios sveikai ir saikingai maitintis, o dieną pabaigiate eiliniu persivalgymu? Man tai tikrai pažįstama ir taip aš gyvenau ne vienerius metus. Ir tvirtą charakterį aš turėjau, ir sportuoti netingėjau, bet nuolat visos pastangos sulieknėti nueidavo perniek. Tol, kol nepradėjau kapstytis davo viduje.

Taigi, kokios gali būti vidinės lieknėti trukdančios priežastys?Tai ir mūsų nuostatos, įsitikinimai, baimės, įvairūs vidiniai blokai. Mes būtinai turime koreguoti tai, kaip maitinamės ir įtraukti reguliarią fizinę veiklą į savo dienotvarkę, tačiau, kad visus tuos pakeitimus vykdytume, mums labai svarbu susitvarkyti su tuo, kas dedasi mūsų galvose. Ir čia kalba eina ne tik apie tai, kaip priversti save sportuoti ar sveikai maitintis. Kai mes išsprendžiam vidinius savo konfliktus,versti savęs nebereikia. Mums patinka sportuoti, mums smagu sveikai ir saikingai maitintis. Visas lieknėjimo procesas tampa ne kančia, o malonumu. Ką gi konkrečiai turiu galvoj minėdama vidinius konfliktus?

Lieknėti jums gali trukdyti ribojantys įsitikinimai. Pvz., jeigu aš tikiu, kad stambūs žmonės yra linksmi ir faini, aš pasąmoningai save laikysiu stambaus žmogaus kūne. Man bus sunku laikytis sau duoto pažado keisti savo mitybą ir sportuoti, nes pasąmoningai aš neleidžiu sau sulieknėt. Nors sąmoningai to tikrai labaitrokštu. Ir tų įsitikinimų gali būti pačių įvairiausių. Tai ir įsitikinimas, kad lieknos moterys greičiau raukšlėjasi, ir tikėjimas, kad maistas – vienintelis gyvenimo malonumas. Apie kokį lieknėjimą mes galim kalbėti, jei mes tikim, kad maistas – vienintelis gyvenimo džiaugsmas? Tų ribojančių įsitikinimų galėčiau vardinti dešimtim, tačiau net ir visi išvardinti gali netikti jums. Jūsų bus dar kitoks ar kitokie. Daugiau apie ribojančiusįsitikinimus rašau savo knygoje „Lieknėju Paskutinį Kartą!“

Taip pat mums lieknėti gali trukdyti ir įvairios baimės. Čia jau giliai kapstau, bet pvz., moterį, kuri yra patyrusi seksualinį smurtą, antsvoris pasąmoningai saugo nuo nenorimo vyrų dėmesio. Arba moteris labai nori sulieknėti, bet jos vyrui patinka apvalesnių formų gražuolės. Sąmoningai ji labai nori būti liekna, tačiau tuo pačiu labai nori patikti savo vyrui ir bijo, kad jos sulieknėjimas gali pakenkti jų santykiams. Ir vėlgi, čia tik pavyzdžiai. Kiekvienas atvejis gali būti individualus ir būdingas tik tam žmogui. Svarbu suvokti štai ką, jeigu mes bandome lieknėti neatsikratę savo vidinių trukdžių, tai lygiai tas pats, kas norėti pajudėti iš vietos vienu metu spaudžiant stabdžio ir akseleratoriaus pedalus. Viena koja spaudžiam akseleratorių – labai norim sulieknėti, kita – stabdį, nes pasąmoningai kažko bijom, vengiam ir tikim tuo, kas mums trukdo. Turbūt aišku kaip toli taip nuvažiuosim.

Aš paminėjau vos keletą pavyzdžių, kokie tie galimi vidiniai trukdžiai. Asmeninių konsultacijų metu nustemba ne tik klientės, bet ir aš, kokių dalykų atrandam, kurie gali trukdyti lieknėti. Savo darbe jaučiuosi kaip lobių ieškotoja. Padėjusi klientei atrasti ją stabdantį trukdį, džiaugiuosi ir raginu ją tą patį daryti. Mes jau žinome kur problema, belieka dabar tik kartu ją spręsti.

Tikiuosi, kad dabar šiek tiek aiškiau, ką aš vis turiu galvoj minėdama vidines lieknėti trukdančias priežastis. Dažnai mes įvairių vidinių problemų nesusiejam su antsvoriu, o vietoj to tik bandom vieną mitybos ar sporto programą po kitos. Susimąstykim:jei vien tik sportas ir mityba lemtų lieknėjimą, visos būtume lieknos. Tačiau kažkodėl laikais, kai informacijos apie tai, kas sveika ir ne yra daugiau nei bet kada, antsvoris tebelieka vis didėjančia problema. Būtent dėl to ir sakau, kad jokia mitybos ar sporto programa nepadės, jei neišspręsim vidinio konfilkto.

Linkiu jums šviesių dienų! Būkit sveikos, gražios, lieknos ir laimingos!

Jei straipsnis pasirodė įdomus ir naudingas, spauskite PATINKA ir dalinkitės nuoroda su draugėmis. Dėkoju!

Daugiau informacijos apie asmenines konsultacijas su manimi

Ieva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *