fbpx
 

4 klaidos, kurios tik gilina emocinio persivalgymo problemas

13 birželio, 2018by Ieva0

 

 

 

 

 

Šios savaitės pirmadienį prasidėjo paskutinė šią vasarą „Liekna ir Laisva Aš” grupė. Kaip žinia tris savaites iki jos aš kasdien prisijungdavau gyvai mano uždaroje grupėje Facebook’e su įvairiais patarimais, todėl per tą laiką nerašiau blog’o.
Dabar džiaugiuosi, ne tik lydėdama naujos grupės nares link jų lieknumo ir laisvės, bet ir grįžusi prie kassavaitinio blog’o rašymo.

Šį kartą norėčiau pakalbėti apie 4 klaidas, kurias daro beveik visos moterys, kurioms būdingi emociniai, impulsyvūs, destruktyvūs prisivalgymai.

1. Desperatiškas noras sulieknėti. Jis būdingas visoms moterims, kurias be destruktyvių persivalgymų dar kankina ir antsvoris. Jos kasdien galvoja apie tai, kaip paspartinti lieknėjimo procesą, kaip kuo greičiau atsikratyti gėdingo antsvorio ir net nenujaučia, kad būtent ši desperacija jas tik dar labiau stumia vis pasiduoti nekontroliuojamiems prisivalgymams.

2. Nesugebėjimas priimti savo kūno. Aukščiau minėta desperacija kaip tik ir kyla iš nesugebėjimo priimti savo kūno. Kviesdama priimti savo antsvorio turintį kūną, aš nesiūlau susitaikyti su juo. Aš labiau kviečiu nekelti vidinės audros ir vidinio konflikto. Destruktyvios mintys ir jausmai savo kūno atžvilgiu, mus ir vėl veda ramybės ieškoti šaldytuve. Kitaip tariant: destrukcija iššaukia tik dar daugiau destrukcijos. Tavo dabartinis kūnas – tai Tavo realybė. Jos nepakeisi su ja pykdamasi. Tik priimdama ją tokią kokia yra, nespausdama savęs, galėsi pamažu keistis į norimą pusę. Kitu atveju vis išgyvensi nuolatines varginančias vidines kovas, kurios tikrai neves Tavęs nei prie norimo lieknumo, nei prie taip išsiilgtos vidinės laisvės.

3. Ignoravimas tikrosios problemos. Didžioji dauguma nuo persivalgymų kenčiančių ir antsvorio turinčių moterų yra įsitikinusios, kad jų didžioji problema yra papildomi kilogramai. Todėl imasi įvairiais tiek sveikais, tiek nelabai sveikais būdais juos šalinti. Tačiau antsvoris – tai tik pasekmė. O priežastis, kuri jį sukėlė – nekontroliuojami prisivalgymai. Aš nuoširdžiai ir užtikrintai teigiu: net jeigu pasirinksi profesionaliausiai sudarytą valgiaraštį ar kitą sveiką lieknėjimo būdą, rezultatais džiaugsiesi neilgai, nes net nebūsi prisilietus prie tikrosios savo antsvorio priežasties – destruktyvių persivalgymų. Bet kokie mitybos ir lieknėjimo planai ne tik nesprendžia, bet dar ir gilina persivalgymų problemą. Bet apie tai daugiau jau buvau rašiusi straipsnyje „Nori tobulo mitybos plano?“ 

4. Draudimai. Tai metodas, jeigu taip galima pavadinti, kurį renkasi daugelis norinčių sulieknėti moterų. Net jei nesiima griežto mitybos plano, jos vistiek kažkokį maistą sau draudžia arba iki minimumo apriboja jo vartojimą. Tai dar viena klaida. Kaip buvusi apsirijėlė drąsiai sakau, kad draudimai – tai tiesiausias kelias į persivalgymus. Jeigu gerai pagalvotum, tai dažnu atveju būtent nuo jų ir prasideda valgymo problemos. Kai norėdamos sulieknėti mes griebiamės dietos ar draudimų, po kurio laiko net nepajusdamos, kaip tai, rodos, negrįžtamai iškreipia mūsų santykį su maistu. Mes pradedame narkomaniškai norėti draudžiamo maisto, prie jo pripuolusios nesugebame laiku sustoti, o paskui kaip vienintelę išeitį suvaldyti situacijai matome vėl pradėti tą maistą sau drausti. Taip iki kito „nutrūkimo“. Ratas užsisuka.

Todėl norint žengti pirmuosius žingsnius link išsilaisvinimo iš persivalgymų ir antsvorio, svarbu:
– Vidinė taika ir draugystė su savo kūnu;
– Ramus lieknėjimas, kai leidžiame kūnui paleisti svorį jam geriausiu tempu;
– Atsisakymas draudimų ir susidraugavimas su saiku valgant visokį maistą;
– Suvokimas, kad norint sulieknėti visam laikui, svarbu spręsti tikrąją antsvorio problemą, o ne tik vis blaškytis norint suvaldyti pasekmes.

Tai tiek šį kartą. Jeigu patarimai buvo naudingi, būčiau dėkinga už pasidalinimą su bent viena drauge. Ačiū!

Taip pat jei to dar nepadarei, kviečiu prisijungti prie šaunios bendraminčių grupės čia 


Iki kitos savaitės!
Su šiltais linkėjimais,
Ieva ♥

Ieva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *