fbpx
 

Ar noras “sveikai” maitintis Tau kiša koją?

17 spalio, 2018by Ieva0

 

 

 

 

 

 

 

 

“Nusprendžiau valgyti „sveikai“! – pareiškia dažnas panoręs keisti savo mitybos įpročius. Kartais ketinimo laikytis pavyksta, tačiau dažniau, entuziazmas būna „nugaravęs“, jei ne po pirmų dienų, tai po pirmų savaičių tikrai.

Yra ne viena priežastis, kodėl taip gali nutikti:

– per staigus perėjimas prie kitokios mitybos, kai reikia iš esmės keisti savo valgiaraštį, o tai kelia daug nepatogumų ir labai greitai „perdegama” bei grįžtama prie seno;

– nesugebėjimas rasti kompromiso tarp „skanu” ir “sveika”, kai stengiantis rinktis sveikesnius produktus, atsisakoma valgymo malonumo. Taip tikrai ilgai netempsime, nes malonumų troškimas anksčiau ar vėliau nugalės;

– visiškas atsisakymas mėgstamų valgių. Jau esu rašiusi, kad griežti draudimai yra tiesiausias kelias į persivalgymus.

Tačiau šiandien noriu plačiau pakalbėti apie formuluotės svarbą.

Aš dažnai sakau, ir ne aš tai sugalvojau, kad tai, kokius mes žodžius vartojame yra labai svarbu ir neretai vien nuo formuluotės priklauso ar imsimės vienokių ar kitokių veiksmų. Net jei nėra jokių kitų trukdžių, vien netinkama formuluotė gali nulemti, kad ir vėl netęsėsime sau duotų pažadų.

Kalbant apie ketinimą „sveikai maitintis“ – kokias asociacijas kelia šis žodžių junginys?

Jeigu jis nuteikia džiaugsmingai ir pozityviai, puiku, ko gero Tau nebus sudėtinga rinktis „sveiką“ maistą. Tačiau atlikusi nedidelę apklausą savo uždaroje FB grupėje pastebėjau, kad „sveika mityba” daugeliui siejasi su disciplinos laikymusi, o tuo tarpu žodis“disciplina” kelia neigiamas asociacijas. Mes visada vengsime to, kas mums kelia neigiamus jausmus. VISADA!

Beveik kiekvienas dalykas turi keletą vardų ir formuluočių, o pasirinkta formuluotė kelia skirtingas asociacijas.

Pavyzdžiui lėtas ėjimas. Visiems aišku kas tai yra, tačiau šiam veiksmui aš galiu parinkti ir kitus žodžius: nerangus ėjimas, kėblinimas, ėjimas koja už kojos, ėjimas užsisvajojus, pasivaikščiojimas, ramus ėjimas. Esu tikra, kad skirtingų visiškai to paties veiksmo apibūdinimų skaitymas kelia skirtingus jausmus.  

Tai, kokias asociacijas mums kels vieni ar kiti žodžiai bei jų junginiai, dažnai priklauso ir nuo mūsų praeityje išgyventų patirčių. Jeigu man mama vaikystėje piktai kartojo, kad nustočiau vaikščioti užsisvajojęs, šis žodžių junginys man greičiausiai kels neigiamas asociacijas. Tačiau kitam žmogui ėjimas užsisvajojus nieko nereikš arba nuteiks pozityviai. „Juk svajoti gera!“ – pasakys jis.

Grįžkime prie mūsų noro „sveikai maitintis”. Jei praeityje kai bandėme tai daryti, išgyvenome diskomfortą, jautėme, kad save prievartaujame, verčiame, kankinamės, šio žodžių junginio vartojimas tikrai nepadės įgyvendinti ketinimo keisti savo mitybos įpročius. Patys geriausi norai čia nepadės – nugalės neigiama asociacija, mes tiesiog to nedarysime arba pradėję gana greitai mesime.

Taigi jeigu Tavo kliūtis į sveikesnę mitybą yra neigiamas asociacijas kelianti formuluotė, kviečiu ją keisti.
Man asmeniškai visada patiko „maistingi produktai ar patiekalai”. Man tai siejasi su pozityviu noru pamaitinti savo kūną, o ne kažkaip save riboti.

Visai neseniai draugė Daiva pasiūlė dabar mano mėgstamiausią formuluotę – „energijos teikiantis maistas”. Tikiu, kad man ji tinka todėl, kad man svarbu turėti daug energijos, tuomet aš su džiaugsmu renkuosi maistą, kuris man jos galimai suteiks, visiškai nejausdama, kad verčiu save kažką daryti ar laikytis kažkokių taisyklių.

Taigi peršasi išvada:

jeigu norime laikytis savo plano ar  ketinimo gerinti mitybos įpročius, svarbu rinktis formuluotę, kuri kelia teigiamas asociacijas bei siejasi su tuo, kas mums išties svarbu.

Na ir žinoma svarbu atkreipti dėmesį į straipsnio pradžioje paminėtus dalykus:

– nesiimti radikalių pokyčių, o juos įvedinėti pamažu;
– rasti mums tinkantį balansą tarp „sveika” ir “skanu”;
– neatsisakyti mėgstamų nors ir ne pačių sveikiausių valgių, o išmokti juos valgyti saikingai derinant su energijos teikiančiu maistu.

Ir pabaigai noriu paklausti: kaip manai kokia formuluotė Tau padėtų įvesti teigiamus pokyčius Tavo mityboje?

Šiam kartui tiek. Iki kitos savaitės!


Su meile,
Ieva ♥

P.S. Jeigu dar nesi prisijungusi prie nemokamos bendraminčių grupės, kur aš nuolat dalinuosi naudingais patarimais persivalgymų ir holistinio lieknėjimo temomis, tai padaryti gali čia

Ieva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *