Tik 4 patarimai kaip sveikai maitintis šalčiausiu ir tamsiausiu metų laiku

1 lapkričio, 2018by Ieva0

 

 

 

 

 

 

Nežinau, kaip Tau, bet man sveikos mitybos klausimas rudenį ir žiemą yra daug aktualesnis nei pavasarį – vasarą. Gaunasi paradoksas: laikas, kai mums reikia labiausiai stiprinti organizmą, kad būtume atsparūs peršalimo ligoms, kaip tik yra metas, kai mažiausiai norisi paties sveikiausio maisto. O toks yra žalias, termiškai neapdorotas maistas, kuris savy maksimaliai išsaugo vitaminų ir mineralų. Vasarą mes natūraliai tokio valgome daugiau. Daržai pilni salotų, agurkų, pomidorų, uogų ir kitų gėrybių, mažiau norisi šilto virto maisto.

Visai kitaip vėlų rudenį ir žiemą. Ranka nekyla pjaustyti salotų, o tik ir norisi suvalgyti dubenėlį karštos sočios sriubos.

Nors dažnai rašau apie lieknėjimą ir persivalgymų temas, man labai aktualus ir sveikatos klausimas. Turiu tvirtą nuomonę, kad liekna figūra neteiks jokio džiaugsmo, jeigu nuolat jausimės pavargę ir sirgsime. Man lieknas kūnas – tai visų pirma sveikas ir energingas kūnas. Be to, rūpindamiesi sveikata, mes rūpinamės ir savo kūno formomis. Sveikas maistas paprastai yra toks, kuris padeda lieknėti, o ir energijos jį valgydami turime daugiau. JI be abejo labai svarbi ne tik tam, kad nudirbtume kasdienius darbus, bet ir tam, kad reguliariai pasportuotume. Beje, reguliari fizinė veikla taip pat ženkliai prisideda prie imuniteto stiprinimo, energijos lygio ir puikios savijautos.

Labai tikiuosi, kad ir Tau svarbu turėti ne tik liekną, bet ir sveiką kūną. Žemiau pateikti patarimai padės užtikrinti, kad ir atėjus šalčiausiam bei tamsiausiam metų laikui, mūsų mityba būtų vertingesnė ir sveikesnė.

Šaltuoju metu iš maisto gauti kuo daugiau naudingų medžiagų galime šiais būdais:

1. Valgykime kuo daugiau sezoninių vaisių ir daržovių. Nors ir žiemą kartais patenkiname norą suvalgyti pomidorų ar braškių, jų tikrasis laikas yra vasara. Tuomet jie gausiausi vitaminų, šviežiausi ir skaniausi. Tačiau rudenį ir žiemą taip pat yra iš ko rinktis. Burokėliai, morkos, kopūstai, raudonieji kopūstai, žiediniai kopūstai, salierai, pastarnokai, obuoliai, kriaušės. Šių gėrybių tikrai užteks iki žiemos vidurio. Antroje žiemos pusėje jau po truputį jų atsargos senka, bet dabar apie tai negalvokime. Pasimėgaukime iki soties šiomis gėrybėmis tol, kol jų yra.

2. Stenkimės kuo mažiau maistą apdoroti. Verdant, kepant ar troškinant daržoves, jos praranda dalį savo maistingųjų medžiagų. Todėl būtų idealu, kad valgytume jas žalias. Iš mano aukščiau išvardintų daržovių kombinacijų galima pasigaminti tikrai labai skanių salotų. Tereikia nepatingėti paieškoti receptų. Jeigu verdame daržovių sriubas ar troškinius, būtų idealu gaminti tik vienam kartui, kad nereikėtų antrą kartą šildyti. Kiekvieną kartą šildant maistą, jis praranda vis daugiau maistingųjų medžiagų.

3. Gerkime natūralias šviežiai spaustas sultis. Tai vienas geresnių būdų gauti didelę koncentraciją vitaminų iš maisto. Įjunkite visą savo kūrybiškumą ir nebijokite eksperimentuoti. Sultis spauskite iš sezoninių vaisių ir daržovių. Sveikatai ir kūno linijoms geriau būtų rinktis daržovių sultis, o vaisių sulčių pridėti tik skoniui pagerinti.
Sutinku, kad kai skubame nėra taip paprasta ruošti ir spausti sultis kasdieną. Tačiau jeigu tai pavyktų padaryti bent kelis kartus per savaitę, sveikatos sau tikrai pridėtume.

4.Tegul vadinamasis “comfort food” būna sveika alternatyva. Dažnai šiuo terminu yra apibūdinamas nesveikas maistas, kuriuo mes tarsi guodžiamės bei tenkiname kitus savo emocinius poreikius. Dažnai tokio maisto kaip tik ir norisi tamsiais ilgais vakarais. Tačiau kuo puikiausias „komforto maistas” gali būti ir dubenėlis karštos tirštos sriubos, daržovių troškinio ar sveikuoliško apkepo. Sveika „komforto” maisto alternatyva ne tik patenkins komforto poreikį, bet dar ir pamaitins kūną, vietoj to, kad jį tik užpildytų tuščiomis kalorijomis.

Patarimų galima būtų surašyti kur kas daugiau, tačiau aš tvirtai tikiu, kad kuo jų mažiau, tuo būsime labiau linkusios juos įgyvendinti praktikoje.

Tai tiek šiam kartui. Iki kitos savaitės!

Su meile,
Ieva ♥

Ieva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *