fbpx
 

Pagaliau Kalėdos be persivalgymų! Praktiniai patarimai. I – oji dalis

12 gruodžio, 2018by Ieva2

Praėjusios savaitės straipsnyje rašiau kaip išvengti to, kad visas gruodis netaptų vienu dideliu persivalgymu. Šį kartą, likus vos dviems savaitėms iki Kalėdų, pats laikas pakalbėti apie tai, kaip užtikrinti, kad ir pačios šventės nepavirstų į eilinę besaikio valgymo ir nusivylimo savimi „šventę“.

Jau esu minėjusi, kad siekiant bet kokių pokyčių, svarbu veikti dviem kryptimis: žiūrėti kokį vidinį darbą reikia nudirbti ir tik tada, kokių veiksmų imtis išorėje. Tas pats galioja ir norint mėgautis saikingomis Kalėdomis (beje, kaip tik taip vadinasi mano dešimties dienų palaikymo programa, apie kurią daugiau papasakosiu straipsnio gale): mums neužtenka gauti patarimus kaip elgtis, kad ir vėl švenčių metu nepersivalgytume. Ne mažiau, o gal ir daugiau svarbu pradėti nuo vidinių pokyčių.

Savo rekomendacijas padalinsiu į dvi dalis: pirmoji – šis straipsnis, kuriame kaip tik ir kalbėsime apie vidinį darbą, kurį privalu nudirbti, norint, kad šios šventės praeitų be perpildyto skrandžio ir antroji – kitos savaitės straipsnis, kuriame pasidalinsiu konkrečiais praktiniais patarimais kaip elgtis prie gausiai nukrautų stalų, kad nepamesti galvos ir neprarasti saiko.

Taigi pradėkime. Kalbant apie vidinį darbą, svarbūs yra šie dalykai:

1. Keisti požiūrį į šventes. Ir apskritai valgymą ir maistą. Kas pasakė, kad švęsti – tai besaikiškai prikimšti skrandį? Tai ne jokia ne šventė, o atvirkščiai – didžiausia bausmė sau ir savo kūnui. Kad ir iš kur atėjo ši perpildytų ir vėliau streikuojančių skrandžių kalėdinė tradicija, mes dabar galime ją pakeisti. Taip kaip anksčiau be krūvos skirtingų valgių negalėjau įsivaizduoti Šv. Kūčių ar Kalėdų, taip dabar to stengiuosi kuo labiau išvengti. Kad keisti požiūrį būtų lengviau, reiktų

2. Telkti dėmesį ne į tai, ką prarasime, o į tai, ką gausime. Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl žmonės nesiima bet kokių pokyčių yra ta, jog juos sustabdo tai, ką jie galimai praras. Pavyzdžiui bijome investuoti į naujos profesijos įgijimą, nes iš karto kyla mintys: o kas jei nieko iš to nebus? O kas jei tik prarasiu pinigus? O kas jei galiausiai suprasiu, kad man tai visai nepatinka? Jeigu visi taip galvotų, nevyktų joks progresas. Gyventume niūriame ir nuobodžiame pasaulyje. Tačiau galime sau užduoti ir kitus klausimus: o kas jei tai bus geriausiam mano padarytas sprendimas? O kas jei tai mano šansas pagaliau gyventi taip, kaip tikrai noriu? Ir jei net nebus to idealaus varianto, esu tikras, kad daugiau gausiu, išmoksiu, patirsiu, nei prarasiu. Jaučiate skirtumą?
Pamenu kaip prieš porą metų mano vyro Laimio draugas sprendė asmeninių santykių dilemą. Keliaudamas po Indoneziją susipažino su vietine mergina ir įsimylėjo. Meilė per atstumą, matantis kas kelis mėnesius tęsėsi ne vienerius metus, kol galiausiai reikėjo priimti svarbų sprendimą – rasti būdą būti kartu. Iš vienos pusės jis labai norėjo vykti į Balio salą ir ten gyventi su savo meile, iš kitos, bijojo palikti mėgstamą ir tuo metu atrodžiusį perspektyvų darbą vienoje žinomiausių pasaulio kompanijų. Po eilinio vyriško pokalbio, kuris atrodė ir vėl baigsis nežinojimu ką daryti, Laimis jo paklausė: kuo tu rizikuoji? Tu rizikuoji tik vienu – tapti laimingiausiu vyru žemėje. Draugas jau daugiau nei metai laimingai gyvena su savo mylima moterimi ir visai ką tik jiems gimė gražuolė tamsiaplaukė mergytė. Kai vasarą keliaudami po Balio salą praleidome porą dienų kartu, buvo gera stebėti koks jis laimingas. Užteko tik vieno – pagalvoti ką pasikeitimas man duos, o ne ką galimai atims.
Pasirinkti švęsti saikingai nėra taip dramatiška kaip išsikraustyti į kitą pasaulio kraštą dėl meilės, tačiau jei to iki šiol nedarei, greičiausiai gaili to, ką galimai prarasi. Bent jau viena iš priežasčių yra tikrai ši. Gal tau būdavo smagu iki viršaus prikimšti skrandį ir su visais prasisegus kelnių sagas išvirtus ant sofų puškuoti? Gal būtent vaišių gausa Tau ir reiškė šventes ir bendrumą? Pats laikas pagalvoti ką gausi pasirinkusi švęsti kitaip. Gamindamos ir suvalgydamos mažiau mes tik išlošiame: mažiau vartojame, saugome savo ir savo artimųjų sveikatą, vietoj gulėjimo prisivalgius, esame kupini energijos veikti kažką smagaus, rodome puikų pavyzdį savo vaikams, bei be vargo išsaugome dailias formas ir sveiką svorį ištisus metus.

3. Keisti tai, kaip save matai. Požiūrio keitimas – tai ne valios pastangos. Kad pakeistume požiūrį į šventes, mes privalome ir save matyti kitaip. Pabandyk prisiminti visų praėjusių metų Kalėdas ir paklausk savęs ar Tau ir toliau patiktų būti moterimi, kuri pamačiusi maistą negali sulaukti kada prie jo puls, kemša taip, lyg tai būtų paskutinė galimybė pavalgyti, paskui jaučiasi ištisusi, išsipūtusi, nepatenkinta savimi? Nujaučiu, kad nebenori daugiau taip tęsti, todėl dar turi laiko padirbėti su savimi, kad susikurtum naują savęs vaizdą.

Tu gali būti tokia moterimi, kuriai maistas – tai tik maistas. Lyg koks plaktukas ar dulkių siurblys  – tiesiog daiktas, kurį naudoji pagal paskirtį. Tu gali būti ta moterimi, kuri prie stalo sėda ramiai, lygiai taip pat ramiai nusprendžia ko labiausiai norėtų paragauti, o pajutusi, kad skrandis prisipildė sustoja. Dar turi laiko savo vaizduotėje parepetuoti savo norimą elgesį. Vizualizavimas – labai veiksmingas metodas įpročiams keisti. Vargu ar be jo būčiau išsilaisvinusi iš persivalgymų priklausomybės. Tiesa, niekas nesako, kad reikia atsisakyti mėgavimosi maistu, tačiau labai kviečiu atskirti sveiką saikingą mėgavimąsi, nuo narkomaninio besaikio kimšimo.

Tai tiek, patarimų šiai savaitei, kaip jau minėjau, kitą savaitęs pratęsime.

———————————————————————–

Jeigu esi pasiruošusi keisti savo šventimo įpročius, bet nujauti, kad gali ir vėl nepavykti, labai kviečiu jungtis prie dešimties dienų palaikymo programos „Saikingos Kalėdos“, kurią kaip tik ir sukūriau toms moterims, kurios nori pagaliau švęsti kitaip, bet jaučia, kad vienoms ir vėl nepavyks. Mes pradėsime jau šį penktadienį (14 d.) ir bendrausime kasdien dešimt dienų iki Kalėdų. Per tą laiką gausi ne tik dar daugiau naudingos praktinės informacijos, bet ir visą palaikymą, atsakymus į klausimus, namų darbus. Visa tai Tau padės pasiruošti švęsti Kalėdas kitaip. Visai taip, kaip jas švęstų naujoji Tu iš mano aprašytos vizijos.
Investicija į programą, ko gero, mažiau nei, kad pravalgytum praradusi saiką – 37 eur. O kas jeigu tai geriausia kalėdinė dovana, kurią galėtum sau padovanoti?  Jungtis gali čia. Jei kiltų klausimų, drąsiai rašyk man į info@lieknejupaskutinikarta.lt

————————————————————————

Tai tiek šiam kartui, mieloji. Iki kitos savaitės!

Su meile,
Ieva ♥

Ieva

2 comments

  • Nijole

    12 gruodžio, 2018 at 6:47 pm

    Puikus straipsnis 🙂

    Reply

    • Ieva

      21 gruodžio, 2018 at 9:45 am

      Džiaugiuosi jei buvo naudinga, miela Nijole.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *