fbpx
 

Pagaliau Kalėdos be persivalgymų! II – a dalis

21 gruodžio, 2018by Ieva0

Drąsiai teigiu, kad net jei kiekvienais metais per šventes persivalgydavai ir priaugdavai svorio, šiais metais tikrai gali švęsti su saiku ir nepriaugdama papildomų kilogramų.

Praėjusią savaitę rašiau, kad siekiant bet kokių pokyčių, svarbu veikti dviem kryptimis: žiūrėti kokį vidinį darbą reikia nudirbti ir tik tada, kokių veiksmų imtis išorėje ir, kad tas pats galioja ir norint mėgautis saikingomis Kalėdomis.

Savo rekomendacijas padalinau į dvi dalis: pirmoji – praėjusios savaitės straipsnis, kuriame kaip tik ir kalbėjau apie vidinį darbą, kurį privalu nudirbti, norint, kad šios šventės praeitų be perpildyto skrandžio ir antroji – šis įrašas, kuriame dalinuosi konkrečiais praktiniais patarimais, kaip elgtis prie gausiai nukrautų stalų, kad nepamesti galvos ir neprarasti saiko.

Jeigu neskaitei praėjusios savaitės straipsnio, kviečiu tai būtinai padaryti, nes vidinis darbas privalo eiti kartu su išoriniu. Praėjusios savaitės straipsnį perskaityti gali čia.

Dalinuosi vos trim tikrai labai veiksmingais patarimais, kurie man jau kelinti metai padeda švęsti saikingai, tuo pačiu neatimant iš savęs valgymo malonumo.

1. Ragauk šventinius patiekalus dar iki švenčių.

Tai bene geriausias patarimas, kurį galėčiau Tau duoti. Viena iš priežasčių, kodėl per šventes prarandame saiką yra ta, kad Kalėdoms ruošiamas maistas būna toks, kurį dažnu atveju valgome tik kartą per metus, o ir pasirinkimas būna tikrai gausus. Žinant, kad tai vienintelis kartas metuose kai gali paragauti vieno ar kito patiekalo, sukuria norą valgyti net kai skrandis gerokai per pilnas.
Todėl jau kelinti metai dar artėjant šventėms pradedu valgyti Kūčių ir/ar Kalėdų valgius. Pasidarau mėgstamos silkės, išsikepu žuvies ar nusiperku kūčiukų. Paprastai Kūčioms maistą pradedadme ruošti bent iš vakaro, tad jau 23 d. vakarienei suvalgau vienokios silkės, 24 d. pusryčiams kažko kito, kas buvo ruošta Kūčių stalui, o pietums dar kažko. Tuomet atėjus vakarienės metui, tiek patiekalai, kuriuos jau valgiau nebegundo ir tokiu būdu suvalgau daug mažiau nei ragaudama viską vienu prisėdimu. Nuoširdžiai kviečiu pasinaudoti šiuo patarimu. Mano klientės sako, kad jis  – jų mėgstamiausias.

2. Valgyk  ne tai, ko nori, o tai, ko tikrai labai nori.

Paprastai kai pamatome gausiai nukrautą stalą, atrodo norisi visko, tačiau aš kviečiu stabtelėti ir savęs paklausti: ko norėčiau labiausiai? Ir pradėti valgyti būtent nuo tų patiekalų. Kai pajuntame sotumą nuo mėgstamų valgių, ne taip gundo visi kiti. O jei dar laikysiesi pirmojo patarimo, sustoti pajutus sotumą bus dar lengviau.

3. Nepamiršk fizinės veiklos.

Judėjimas yra svarbus visada, o ypač tada kai gręsia suvartoti daugiau nei įprasta maisto. Judėti svarbu ne tik tam, kad sudegintum papildomas kalorijas. Kai mes judame, pagreitėja medžiagų apykaita, pagerėja nuotaika, natūraliai jaučiamės geriau ir norisi suvalgyti mažiau. Tuo tarpu jei tik pasyviai kemšame į save maistą, tik dar labiau grimztame į tingią būseną. Kad ir kada nuspręsi judėti: tik pabudus ryte ar išeisite visi pasivaikščioti po Kūčių vakarienės ar Kalėdų pietų, neabejotinai pajusi judesio teikiamą naudą. Neslėpsiu, net žinodama apie judėjimo naudą, dėl kalėdinių reikalų gausos, paskutinėmis dienomis beveik nesportavau, todėl negaliu sulaukti kol atvyks į svečius mama ir galėsiu išbėgti bet kada nesukdama galvos ar turėsiu su kuo palikti Izabelę. Jau nuo 23 d. per visą tarpušventį planuoju judėti net daugiau nei įprastai, nes man labai patinka ta būsena kai nesijauti sustingusi, tingi ir apsnūdusi, o tokioj būsenoje mažiausiai norisi iki viršaus prikimšti skrandį.


Tai tiek iš manęs patarimų, mieloji. Tikiuosi, kad jie padės Tau šventes atšvęsti saikingiau nei kada nors anksčiau.

Noriu Tau palinkėti ne tik saikingų, bet ir jaukių Šv. Kūčių ir Kalėdų, gražaus buvimo su savo artimaisiais. Kviečiu, kad šiais metais šie žodžiai būtų Tavo mantra: „Aš renkuosi save užpildyti geromis emocijomis ir bendravimu, o ne maistu“.


Su meile,
Ieva ♥

Ieva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *