fbpx
 

Norite sulieknėti? Privalote valgyti skaniai!

9 gegužės, 2012by Ieva

Auginant mažą vaiką labai gerai supranti posakio „kaip diena, taip naujiena” prasmę. Taigi mūsų namuose šviežiausia naujiena – maisto slėptuvė! Tai tokia slapta spintelė, kur dedami visokie skanėstai, kurių mažam vaikui negalima valgyti visai arba galima labai nedaug. Taigi, eini link tos spintelės paslapčia, gerai apsidairydamas, kad ginkdie nepastebėtų mažoji tyrinėtoja. Tokiu atveju tektų vėl ilgai galvoti kur viską slėpti, nes jau kai žino kas kur padėta, kantrybės prašyti tikrai užteks. Ir, svarbiausia, tai daroma taip garsiai, kad sunku nepasiduoti.
Taigi, prie ko aš čia vedu. Sakoma: „kas skanu, tai visiems skanu”. Ar tu visai mažas, ar jau labai didelis, mėgstamo maisto jokiais būdais nenori atsisakyti.

Tačiau taip, deja, daro daugelis tų, kurie vis nesėkmingai bando sulieknėti. Svarbu prisiminti kartą ir visiems laikams: norint sulieknėti, maistas ne tik gali, bet ir PRIVALO būti skanus!Žinau, kad bus tokių, kuriems šie mano žodžiai nuskambės kaip visiškas absurdas, tačiau tik valgydami skanų maistą galite ne tik sulieknėti, bet ir išlaikyti pasiektą svorį visą laiką.
Logika labai paprasta. Ką dažniausiai darome nusprendę, kad laikas lieknėti? Uždraudžiame sau tam tikrus produktus! Kai kas net ištuština spinteles nuo bet kokio “neleistino” maisto.
Nors iš pat pradžių ketinimai yra kuo geriausi ir pasižadėjimas nevalgyti „to ar ano“ yra labai stiprus, laikui bėgant kaupiasi įtampa. Ir nenuostabu. Juk neleisdami sau mėgautis skaniu maistu, mes jaučiamės tarsi save ribotume ir skriaustume. Laikui bėgant įtampa tik stiprėja, kol galiausiai mes jos neatlaikome ir pradedame kimšte kimšti griežtai sau draustą maistą. Nespėjame susivokti, kaip ir vėl priaugame svorio. Deja, retas pasimoko iš tokios savo patirties. Didžioji dauguma lieknėjančių, tam, kad numesti ataugtus kilogramus ir vėl iš naujo griebiasi sau griežtai drausti tam tikrą, dažniausiai labai mėgstamą maistą. Taip įsisukama į uždarą ratą.
Pati tokiame rate sukausi ne vienerius metus, todėl niekam nepatariu to daryti. Kaip iš jo ištrūkti? Valgyti tik tai, ką mėgstate ir tai, kas skanu jums.
O ką daryti, jeigu mėgstamų patiekalų sąrašas apsiriboja cepelinais su riebiu padažu, kugeliu, kiaulės koja ar kitu riebiu ir tradiciškai laikomu nesveiku maistu? Ogi mėgautis tuo maistu kartais. Tik jokiu būdu visiškai sau jo neuždrausti! Prisiminkite: stambėjame mes ne nuo to, ką valgome kartais, o nuo to, ką valgome kasdien. Tačiau ir kasdien reikėtų rinktis skanų maistą. Jeigu neturite mėgstamų sveikų, neriebių ir jums skanių valgių, pats laikas tokių paieškoti. Pažadėkite sau, kad kas savaitę išbandysite po vieną sveiko maisto receptą. Taip per metus būsite išbandę net 52 naujus valgius! Esu tikra, kad iš jų išsirinksite jums patinkančius ir pamatysite, kad ir sveikas maistas tikrai gali būti skanus. Tiesą sakant aš tikiu, kad mes visi mėgstame įvairų maistą, tik dėl neprotingų draudimų mums atrodo, kad būtent to, „draudžiamo“ mes labiausiai ir norime. Vos tik nustojame sau drausti ir išmokstame mėgautis visokiu maistu, nebelieka tos beprotiškos traukos ir pastebime, kad valgome viską ir sau sėkmingai lieknėjame!
Ir pabaigai pasidalinsiu vienu paprastu receptu. Gal tai jums bus pirmasis iš tų 52 naujų sveikų valgių.
Aš esu didelė makaronų mėgėja. Mėgstu juos dėl to, kad tai labai greitas, paprastas ir nebrangus maistas. Svarbiausia, kad kaitaliojant padažus atrodo, kad kaskart valgai vis kitą patiekalą. Jeigu tik galiu rinktis, visada teikiu pirmenybę rudiesiems makaronams. Tokie pasotina greičiau, nei baltieji ir taip suvalgoma mažiau. Taip pat jie padeda palaikyti stabilų cukraus lygį kraujyje, kas yra svarbu sėkmingam lieknėjimui. Ir tiesiog jie yra sveikesni.
Taigi, makaronai su daržovių padažu:


Reikės:
  • 300g rudų makaronų (jeigu didesnis pulkas valgančių, galit ir visus 500g virti)
  • 1v.š. aliejaus
  • dviejų svogūnų
  • baklažano
  • raudonos paprikos
  • 200ml daržovių sultinio
  • 4 skiltelių česnako
  • poros saujų žalių konservuotų alyvuogių be kauliukų
  • skardinės konservuotų smulkintų pomidorų
  • prieskonių: druskos, pipirų, raudonėlių, džiov. bazilikų ar kitų megstamų pieskonių.
Gaminimas super paprastas:
  1. Įkaitiname aliejų, sumažiname ugnį ir pakepiname pjaustytus svogūnus kol suminkštės.
  2. Dedame pjaustytus papriką ir baklažanus, užpilame daržovių sultiniu. Paverdame apie 10min. arba iki tol, kol skysčio beveik nebeliks.
  3. Sudedame smulkintą česnaką, pjaustytas alyvuoges, konservuotus pomidorus, prieskonius ir dar apie 10min. patroškiname. Paragaujame ar nieko netrūksta.
  4. Per tą laiką išverdame makaronus.
  5. Kai makaronai išverda, padažą verčiame ant jų ir viską išmaišome. Taip galime su tuo pačiu kiekiu padažo išvirti didesnį kiekį makaronų ir daugiau žmonių pamaitinti:)
Skanaus ir malonaus lieknėjimo!
Jeigu ši informacija jums pasirodė įdomi ir naudinga, spauskite PATINKA. Taip pat savo nuomone pasidalinkite komentaruose.
Jeigu domitės lieknėjimo ir geros savijautos temomis, prisijunkite prie mano grupės Facebook’e ir pirmi sužinokite apie mano naujus blogo įrašus ir kitas šviežiausias naujienas.  

Tinklaraščio įrašai ir video patarimai yra informacinio pobūdžio. Kiekvienu konkrečiu atveju prieš vykdant rekomendacijas atsakingai įvertinkite savo galimybes. Jeigu skundžiatės kokiais nors sveikatos sutrikimais, prieš pradėdami bet kokią lieknėjimo programą, pasitarkite su savo šeimos gydytoju. Jūs suprantate ir sutinkate, kad visa tinklaraščio medžiaga yra informacinio pobūdžio ir tik jūs atsakote už įgytus rezultatus.

Ieva