fbpx
 

Mėgstate spausti morkų sultis? Išsikepkit ir pyrago!

2 spalio, 2013by Ieva

Šviežutėlis morkų pyragas su mano mėgstamiausia mėtų arbata
iš mylimiausio puodelio
Šviežios daržovių sultys turbūt yra geriausias būdas papildyti organizmą naudingomis medžiagomis, ypač atėjus rudeniui ir žiemai, kai žalių daržovių suvartojame ženkliai mažiau, nei vasarą. 
Aš spaudžiu sultis bent du kartus per savaitę. Išspaudžiu didesnį kiekį, kad užtektų atsigerti bent dviems dienoms. Svarbu ką tik išspaustas sandariai uždaryti ir iš karto padėti į šaldytuvą. Ir, žinoma, būtina išgerti didelę stiklinę ką tik spaustų.

Sultis spausti stengiuosi iš sezoninių daržovių, vaisių pridėdama tik skonio pagerinimui. Paskutiniu metu mano sulčių pagrindą sudaro morkos, apelsinai, saliero kotai, obuoliai. Aš galėčiau gerti vien tik morkas su salierais, bet Izabelė turi matyti, kad į sulčiaspaudę patenka apelsinai, nes tik taip geria “apelsinų sultis“ :)

Na bet šį kartą ne apie sultis, o apie tai, ką daryti su vaisių ir daržovių išspaudomis. Pirmus kartus jas tiesiog išmečiau, bet tai dariau skaudančia širdim. Visgi išmetu maistą.

Taigi kai vėl ruošiausi spausti sultis, pradėjau domėtis, ką galėčiau padaryti iš to, kas lieka jas išspaudus. Tiksliau ką galėčiau pagaminti iš morkų išspaudų, nes būtent jos sudaro mano sulčių pagrindą. Nors didžioji naudingų medžiagų dalis patenka į sultis, kažkiek jų vistiek lieka ir išspaudose. 

Ranka nekyla tokį gerį išmesti

Beieškodama atradau įvairių receptų, kuriuos būtinai išbandysiu ir labiausiai pavykusiais pasidalinsiu su jumis. Kol kas jau du kartus kepiau morkų pyragą ir abu kartus mūsų namuose jis pradingo per dvi dienas. Tikiuosi, kad patiks ir jums. Į pyragą nededam cukraus ir baltų miltų, tad jis puikiai patenkins saldumynų poreikį lieknėjant ir padės palaikyti stabilų cukraus lygį kraujyje. Tai labai svarbu norint išvengti ūmių alkio priepuolių ir nuotaikų svyravimo.

Morkų pyragui, pagamintam iš morkų išspaudų reikės:

  • 80ml aliejaus. Aliejus turėtų būti bekvapis. Labiausiai tam tinka rapsų aliejus.
  • 3v.š. medaus
  • 2 kiaušiniai
  • 150g pilno grūdo miltų
  • 1a.š. kepimo miltelių
  • 1a.š. cinamono
  • 1,5 stiklinės morkų išspaudų ar tiesiog tarkuotų morkų
  • 100g graikinių riešutų
  • 100g džiov. slyvų
Gaminimo eiga:

  1. Jeigu medus kietas, jį pašildome, kad suskystėtų. Sumaišome su aliejumi ir kiaušiniais. Medus, aliejus ir kiaušiniai turi pavirsti į vientisą masę.
  2. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir cinamonu, galime persijoti. Sudedame į medaus, aliejaus ir kiaušinių plakinį, sumaišome.
  3. Į gautą masę dedame morkų išspaudas, smulkintus riešutus, pjaustytas slyvas. Viską gerai išmaišome.
  4. Pyrago tešlą dedame į sviestu ar aliejum išteptą skardą ir kepame maždaug 40min. 180 laipsnių orkaitėje. 
    Papildomos pastabos:

    Medaus galite dėti ir daugiau, tai priklauso nuo to, kaip saldžiai mėgstate. Aš visgi patarčiau palaipsniui pratinti savo skonio receptorius prie mažiau saldaus maisto, nes net ir sveikųjų saldumynų (medaus, džiov. vaisių ir kt.) reikėtų valgyti mažiau.
    Riešutų į miltus nesusmulkinkite, tegul lieka ką pakramtyti. Bent jau man taip skaniau.

    Nors pyragas toks visai dietinis, jį valgant vistiek reikėtų neprarasti saiko. Beje, kad ir ką valgytume, net ir patį sveikiausią maistą, saiką jausti būtina!

    Turite puikių idėjų, kaip dar būtų galima panaudoti vaisių ir daržovių išspaudas? Būtinai jomis pasidalinkite komentaruose! Taip pat nepamirškite parašyti, kaip pavyko pyragas.

    Skanaus!

    Jeigu šis receptas jums patiko, spauskite PATINKA, dalinkitės nuoroda su draugais ir prisijunkite prie mano grupės Facebook’e, kur patarimų ir naudingos informacijos lieknėjimo bei geros savijautos temomis rasite dar daugiau.


    Būtinai užsiregistruokite naujienoms ir daugiau niekada nepraleisite naujų blogo įrašų ir kitos naudingos informacijos, kurią gauna tik prenumeratoriai. 



Ieva


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/ieiene/domains/ievagerciene.lt/public_html/wp-content/themes/celeste/views/prev_next.php on line 10
previous
Ar jums būdingas slaptasis valgymas? (Tęsinys)

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/ieiene/domains/ievagerciene.lt/public_html/wp-content/themes/celeste/views/prev_next.php on line 36
next
Kodėl griežti apribojimai neveikia?