fbpx
 

Kaip pašalinti šventinio besaikio valgymo pasekmes

4 sausio, 2017by Ieva0

Nežinau kaip Tu, bet aš jaučiu pošventinį palengvėjimą. Eglutė nupuošta, parduotuvės vėl ištuštėjo ir pagaliau galima grįžti į įprastą gyvenimo ir mitybos ritmą. Kalbant apie mitybą, sugrįžti į ritmą nėra taip paprasta, jei visas šventinis laikotarpis buvo vienas didelis, gausus, nenutrūkstamas valgymas. Dažniausiai nėra taip lengva išaušus Naujiems metas vėl pradėti maitintis saikingai lyg nieko nebūtų buvę. Tikiuosi mano patarimai Tau padės geriau pasijusti ir gana lengvai atsisveikinti su šventinio persivalgymo pasekmėmis.

1. Pamiršk apie savigraužą. Tikrai žinau kaip jautiesi. Kol neišmokau maitintis kitaip, metai iš metų po švenčių „atsibusdavau” su begaliniu kaltės jausmu, kad ir vėl visai paleidau vadžias, kimšau be sustojimo bei dar daugiau priaugau svorio. Savigrauža būdavo vienas iš veiksnių, kurie trukdydavo kuo greičiau sugrįžti į vėžes. Kai kuriems žmonėms pyktis ant savęs veikia kaip akstinas imtis pokyčių, man jis turėdavo priešingą poveikį – iš to beviltiškumo aš tik dar labiau kimšdavau. Jei ir Tave savigrauža verčia tik dar daugiau valgyti, nustok save graužti! Įvyko tai, kas įvyko. To kas buvo jau nepakeisi, tačiau nustojusi save plakti ir ėmusis tinkamų veiksmų, gali užtikrinti, kad kuo greičiau grįžtum prie saikingos mitybos ir turi visus metus pasirūpinti, kad kitos šventės būtų saikingos.

2. Leisk skrandžiui pailsėti. To jam dabar reikia labiausiai. Gerk kuo daugiau vandens ir pagardink jį citrinų sultimis. Parūgštintas vanduo gerina virškinimą ir padeda pasišalinti toksinams iš kūno. Pradėk dieną nuo didelio puodelio šilto vandens su citrina, jei per rūgštu, pasigardink gėrimą trupučiu medaus. Būtų labai naudinga, jei galėtum iki pietų tik daug gerti, taip leisdama savo skrandžiui ir kitiems organams atsipūsti nuo kelias dienas trukusio intensyvaus darbo. Jei ne per sunku, būtų puiku taip praleisti visą dieną. Esu tikra, kad apie pasninko naudą esi girdėjusi, o jei ne, būtinai apie tai ateity parašysiu.

Ar nevalgei tik iki pietų, ar visą dieną, bet kuriuo atveju labai svarbu koks pirmiausia į Tavo skrandį pateks maistas. Tu ką tik jam leidai pailsėti, todėl vėl iš karto jo neužkrauk sunkiai virškinamu maistu. Valgyti pradėk nuo vaisių, daržovių ar susiplak žaliąjį kokteilį ir tik tada, kažkiek palaukus, valgyk ką nors stipresnio. Pasistenk įsiklausyti į savo organizmą ir sustok valgyti vos pajutus sotumą, o kitą kartą valgyk tik tada, kai vėl jausi alkį. Per šventes turbūt visai ignoravai savo alkio ir sotumo jaumus – jie yra puikūs patarėjai kada ir kiek reikėtų valgyti. Pats laikas pradėti vėl jų klausytis.

3. Jau dabar pradėk ruoštis kitoms šventėms. Turbūt ne kartą esi girdėjus posakį „Roges ruošk vasarą“? Jis puikiai tinka ir Tau, jei nori, kad praėjusios šventės būtų paskutinės, per kurias vėl nutrūkai“. Todėl pamažu, savaitė po savaitės pradėk įvedinėti pokyčius. Pabrėžiu: pokyčius įvesk iš lėto, nepulk stačia galva nuo ryjimo visko iš eilės, prie vadinamosios švarios mitybos. Devyniais atvejais iš dešimties, Tavęs laukia perdegimas kai viską meti net gerai nepradėjusi. Todėl pasidaryk nuoseklų pokyčių planą ir pradėk jo laikytis. Pati nuspręsk ar po naują pokytį įvesi kas savaitę, kas dvi ar kas mėnesį. Man optimaliausias laikas – kas dvi savaites. Savaitė lyg ir per trumpas, o mėnuo jau per ilgas laiko tarpas, kad vis prijungti po naują mitybos ir gyvenimo būdo pakeitimą. Nuo ko pradėti keistis priklauso nuo Tavęs ir nuo Tavo dabartinių įpročių. Jei mažai geri, nejudi, nuolat persivalgai, valgai mažai vaisių ir daržovių, vartoji per daug cukraus ir baltų miltų gaminių, Tavo pokyčių planas galėtų atrodyti maždaug taip:

Pirmos dvi savaitės : Pradėti gerti daugiau vandens. Pradedu tai daryti išsiugdydama įprotį kas rytą išgerti po pusė litro šilto vandens su citrina ir išgerdama po stiklinę vandens prieš kiekvieną valgį.

Sekančios dvi savaitės: Ir toliau geriu daugiau vandens, tik dabar dar pradedu valgyti daugiau daržovių. Tai darau valgydama žalias ar troškintas daržoves su kiekvienu patiekalu, stengdamasi, kad jos užimtų pusė lėkštės.

Sekančios dvi savaitės: Mokausi sustoti valgyti vos pajutus sotumą. Kad ir kiek lėkštėje liko maisto, jei jaučiu sotumą, kylu nuo stalo. Žinoma ir toliau geriu daugiau vandens ir valgau daugiau daržovių.

Ir taip toliau. Taip ramiai, iš lėto įvesdama po vieną pakeitimą kas dvi savaites, per metus būsi visiškai transformavusi savo mitybos ir gyvenimo būdo įpročius. Būsi sukūrusi 26 naujus Tau tarnaujančius įpročius! Tad negaišk laiko ir pradėk jau šiandien. Jei taip padarysi, iki kitų švenčių būsi palieknėjusi ar net pasiekusi savo norimą svorį, įpratusi maitintis kitaip ir greičiausiai, tikrai nesinorės visa tai sugadinti eiliniu šventiniu maisto į save kimšimu. O artėjant jau šių metų didžiosioms šventėms, aš būtinai dar pateiksiu papildomų patarimų kaip užtikrinti, kad taip tikrai nenutiktų.

IR SVARBIAUSIA: mano aukščiau pateiktais patarimais vadovaukis su tinkamu požiūriu. Nežiūrėk į juos kaip į eilinį prievartos prieš save planą ar savęs kankinimo įrankius. Nuolat sau primink, kad keisdama savo įpročius, Tu rūpiniesi savimi ir savo kūnu, o tai viena geriausių dovanų, kurias tik gali sau pasidovanoti.

Sėkmės ir iki kito karto!

Su meile,
Ieva ♥

———————————————————————————————————————————-

Jau vasario 13 dieną prasidės internetinė video programa skirta toms moterims, kurios kenčia nuo emocinio valgymo ir persivalgymų. Sekdama nuoroda gali užsiregistruoti, kad pirmoji sužinotum apie prasidėjusią registraciją. Tai padaryti gali čia

——————————————————————————————————————————-

Nuolat prisivalgai vakarais? Spausk čia, registruokis nemokamai video peržiūrai ir sužinok kaip tai įveikti. 

Ieva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *