fbpx
 

Visa tiesa apie lieknus žmones

16 lapkričio, 2017by Ieva0

Dirbdama su savo klientėmis tiek asmeninių sesijų, tiek grupinės programos metu, dažnai siūlau pasimokyti elgesio iš „natūraliai lieknų“ pažįstamų. Kurios atrodo nedaro nieko, kad tokios būtų, tačiau atidžiau įsižiūrėjus tikai būtų ko pasimokyti. Praėjusią savaitę per anglišką televiziją pradėjo rodyti laidą pavadinimu: „Visa tiesa apie lieknus žmones“ (“The truth about slim people”). Peržiūrėjusi ją panorau pastebėjimais pasidalinti ir su jumis.

Kiekvienos laidos dalyviai – du liekni žmonės, kurie patys nežino kodėl jie yra liekni. Pasak jų pačių, jie nesilaiko jokios stebuklingos dietos ir ypatingai nesportuoja, o aplinkiniai jiems pavydi tokios „laimės“. Jau seniai įsitikinau, kad stebuklų nebūna ir, jei net lieknam žmogui atrodo, kad jis nieko specialiai nedaro, jog toks būtų, jis daro tinkamus dalykus nesąmoningai.

Pirmosios laidos herojai: 37m. Yummy (vyras) ir 41m. du mažamečius vaikus auginanti Anne Marie. Laidos organizatoriai stebi jų elgesį visą savaitę 24 val, per parą, kad galėtų suprasti, ar jie liekni dėl to, kad gimė po laiminga žvaigžde, ar dėl konkrečių, puikiai paaiškinamų priežasčių.

Neaprašinėsiu visos laidos eigos, verčiau keliaukim tiesiai prie esmės, kad sužinoti kaip gi čia yra, kad valgantys viską ką tik nori laidos herojai, daugelio akimis yra pavydėtinai liekni.

Apie pusryčius.

Anne Marie nemėgsta saldžių pusryčių. Geriau renkasi sumuštinius ar kiaušinius.
Yummy mėgsta dribsnius su pienu, tačiau dažnai renkasi sveikesnes, mažiau cukraus turinčias alternatyvas.

Įprotis, kurį verta pasiskolinti:

Daugybė šaltinių teigia, kad nesaldūs ar minimalų cukraus kiekį turintys pusryčiai, yra daug tinkamesnis pasirinkimas, nei gausūs perdirbto cukraus.

Apie fizinį aktyvumą.

Anne Marie nors vadina save tingia ir kur tik gali važiuoja automobiliu, du kartus per savaitę veda valandos trukmės šokių pamokas vaikams. Kaip pati sako, per jas atiduoda visą savo energiją, nes jei to nedarai, vaikai tai labai jaučia ir juos tuomet sunku išjudinti ir įtraukti į veiksmą. Taip pat laidoje dalyvavę ekspertai pastebėjo, kad net dirbdama sėdimą darbą, ji nenusėdi vietoje, nuolat juda. Tai gali pasirodyti kaip smulkmena, tačiau toks neramumas jai padeda deginti papildomas kalorijas.

Yummy sako, kad taip pat specialiai nesportuoja, tačiau kartą per savaitę eina į dviejų valandų trukmės savigynos treniruotes. Paklaustas pripažįsta, jog nors ankstyvoje jaunystėje daug sportuodavo, niekda nėra daręs nieko intensyvesnio nei šios savigynos treniruotės. Iš šono atrodytų, kad tai vienintelė jo aktyvi veikla, tačiau yra dar kai kas, į ką būtinai reikėtų atkreipti dėmesį. Yummy kasdien iki metro stoties ir atgal nemažą atstumą eina pėsčiomis. Taip pat pastebėta, kad jis tai daro labai greitai. Akivaizdžiai matyti, kaip žmogus, kuris folmuoja jį einantį, vos spėja iš paskos. Metro stotyje Yummy nesinaudoja liftu ir kasdien keliaudamas į darbą ir iš jo įveikia daugybę laiptų pakopų. Kaip ir Anne Marie, jis dirba sėdimą darbą.

Nors abu laidos herojai teigia specialiai nesportuojantys, paskaičiavus pastebėta, jog jie patenkina rekomenduojamą fizinės veiklos valandų kiekį per savaitę. Abu aktyviai juda 2 val. per savaitę bei pajuda kasdien. Tiesa nei vienas nesirenka nemėgstamos fizinės veiklos. Yummy labai patinka jo savigynos treniruotės, kurias lanko jau keturis metus. Anne Marie jaučia džiaugsmą vesdama šokių pamokas vaikams.

Įprotis, kurį verta pasiskolinti:

Pasirink mėgstamą fizinę veiklą ir niekada nejausi, kad „sportuoji”. Darant kas patinka, nereikia savęs versti ar ieškoti pasiteisinimų, kad to išvengti. Taip pat verta paieškoti kaip kasdien, neskiriant papildomo laiko kuo daugiau pajudėti. Pavyzdžiui daugiau vaikščioji pėstute, nesinaudoti liftu ir daryti pertraukas nuo sėdimo darbo.

Apie savireguliaciją.

Pastebėta, kad abu laidos herojai po sočios vėlyvos vakarienės, kitą dieną suvartojo mažiau kalorijų. To nedarė specialiai, jiems tiesiog norėjosi mažiau valgyti. Tokiu būdu jiems puikiai pavyksta išlaikyti tokį savaitės suvartojamų kalorijų vidurkį, kad išlaikytų esamą kūno svorį.


Įprotis, kurį verta pasiskolinti:

Pabudus ryte po vakarinio pasisėdėjimo prie vaišių stalo, nepulti pusryčiauti iš įpročio. Verčiau savęs paklausti: ar aš jau esu tikrai alkana, ar apie maistą galvoju, nes pusryčiai yra mano rutinos dalis? Labai didelė tikimybė, kad tai tik įprotis. Ir jei atidžiai klausysite savo kūno siunčiamo alkio bei sotumo, natūraliai suvartosite mažiau kalorijų, nepatirdamos jokios „žalos“ dėl vėlyvos vakarienės.

Apie stebuklingąjį lieknųjų metabolizmą.

Sklando mitas, kad liekni žmonės yra tokie dėl greitos medžiagų apykaitos. Tiesą sakant daugelis jų ir patyts tuo tiki. Ši tiesa nepasitvirtino mūsų laidos herojų atveju. Pamatavus jų kalorijų poreikį ramybės būsenoje paaiškėjo, kad jis niekuo nesiskiria nuo vidinio vyro ar vidutinės moters. Kitaip tariant: jei turite antsvorio ir teisinatės lėta medžiagų apykaita, greičiausiai save tik apgaudinėjate (neskaitant retų atvejų), nes dažnai lieknųjų medžiagų apykaita niekuo nesiskiria nuo jūsų. Ir jei jie turėtų jūsų netinkamus kilogramus auginančius įpročius, greičiausiai nepastebimai užsiaugintų papildomo svorio.

Štai pavyzdžiui Yummy, patekęs į bufeto tipo restoraną, per vieną valgymą suvartojo apie 3500 kcal. Tačiau toks laiko leidimas veikiau išimtis nei taisyklė, todėl tai neikaip neįtakoja jo svorio. Tačiau jei jis pradėtų valgyti tokią vakarienę kasdien, ko gero greitai tektų nustoti galvoti, kad yra lieknas, nes gimė po laiminga žaigžde. Priaugti svorio galime labai nepastebimai. Tereikia suvartoti vos 100 papildomų kalorijų per dieną ir po 70 dienų, turėsime 1 kg papildomo svorio.

Įprotis, kurį verta pasiskolinti:

Šventines gausias vakarienes ir palikime šventėms. Tegul jos netampa kasdienybe. Beje, tiek Yummy, tiek Anne Marie, dažniausiai maitinasi namie gamintu maistu, kurį ruošia, kaip anglai sako „from scratch”. Patyrinėjus jų spinteles bei šaldytuvus pastebėta, kad nors jie valgo viską, namuose gausu sveiko maisto, iš kurio ir ruošiami patiekalai.

Kas dar būdinga abiem liekniesiems laidos herojams.

Pakankamai miego. Tai labai svarbi sąlyga norint išlaikyti sveiką kūno svorį. Anne Marie giliai miega apie 9 val, kasnakt. Yummy – apie 7 val. Teigiama, kad vidutiniam žmogui kyla rizika priaugti svorio dėl miego trūkumo tuomet, kai nuolat miegama mažiau nei 6 val. per parą ir miegas nėra kokybiškas.

Alkoholis. Yummy alkoholio nevartoja, nes jam tai nepatinka. Anne Marie tai daro labai retai. Ko gero seniai visiems žinoma, kad alkoholio vartojimas tikrai neprisideda prie lieknumo. Jis ne tik teikia nereikalingas kalorijas, bet ir gerokai mus išbalansuoja bei žadina aptetitą.

Užkandžiai. Abiems laidos herojams nebūdinga užkandžiauti. Jie paprastai valgo tik pagrindinius valgymus ir tai daro ne prabėgomis, o atsisėdę prie stalo. Pavyzdžiui Yummy darbe buvo pavaišintas šokokaladiniu keksiuku, tačiau nepuolė jo valgyti iš karto, o tai padarė tik po to kai suvalgė savo atsineštus pietus.

Ir dar vienas smagus ir įdomus pastebėjimas: abu laidos herojai yra laimingi 🙂

Surašius visa tai man labai smalsu jums užduoti du klausimus:

1. Kokia stipriausia įžvalga paskaičius apie „natūraliai lieknus“ žmones?

2. Ar norite tęsinio? Neslėpsiu, tokia laidos apžvalga, kai reikia ją žiūrint stabdyti, rašytis pastabas ir paskui viską sudėti į tekstą, trunka gerokai ilgiau nei parašyti įprastą blog’o straipsnį, todėl prieš apžvelgdama būsimas laidas, norėčiau žinoti ar tai jums įdomu bei naudinga. Komentare tereikia parašyti žodelį „taip” ir jei tų „taip” bus bent keletas, tęsinys tikrai bus 🙂 Ačiū!

Taigi šiam kartui tiek. Iki kitos savaitės!

Su meile,
Ieva ♥

Ieva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *