fbpx
 

Blynai? Nematau nieko blogo! Receptai

2 kovo, 2014by Ieva0
 
Praėjusi savaitė mano šeimai buvo blynų savaitė. Paprastai blynus kepu tik savaitgalį, ir tai ne kiekvieną. Na o praėjusią savaitę juos valgėm bent tris kartus. Aš kepiau ir fotografavau, nes artėjant Užgavėnėms, man labai norėjosi su Jumis pasidalinti tokiais blynų receptais, kurie tikrai nesugriaus jokio lieknėjimo plano.
Blynai dažnai yra laikomi netinkami lieknėjant, dėl savo per didelio riebumo ir kaloringumo. Tačiau tikrai nebūtinai. Blynai ir lieknėjimas tikrai gali būti suderinami!
Tikra tiesa, kad tradiciniai blynai dažnai plaukia aliejuje ir dar yra gardinami riebiais bei saldžiais padažais. Tokie tikrai neprideda nei grožio, nei sveikatos. Tačiau blynai gali būti ir kitokie ir, svarbiausia, ne mažiau skanūs! 
 

 

Lietiniai ar paprasti blynai?

Lietiniai blynai yra geri tuo, kad juos galima iškepti su minimaliu kiekiu aliejaus. Tiesą sakant aš juo patepu keptuvės dugną tik pirmam blynui, o visus kitus blynus kepu nedėdama jokio papildomo aliejaus. Vienintelis šių blynų minusas – balti miltai, be kurių lietinių blynų nelabai iškepsime. Tačiau dėl mažo aliejaus kiekio, blynai yra nekaloringi, todėl bala nematė tų baltų miltų 🙂 Tiesa, daugelis pasakys, kad įdėjus įdarą reikia daug aliejaus blynams paskui apkepti. Tačiau aš savo blynų antrą kartą nekepu! Lietinius dedu šiltai, tada šiltus vynioju ir suvyniotus tik palaikau ant šiltos keptuvės, kad įdaras sušiltų. Man ir taip labai skanu. Pabandykit ir jūs.

Paprastus blynus galima iškepti ir iš pilno grūdo miltų. Taigi, jie bus vertingesni už lietinius ir nevers šokinėti cukraus lygio kraujyje. Tokiems aliejaus reikia gal kiek daugiau, bet aš jo naudoju labai labai minimaliai. Keptuvė, kurioje blynai gali iškepti ir be aliejaus taip pat labai praverčia. Kaip tik tokią turiu. Tiesa, visai be aliejaus kepti blynai neskanūs. Išbandyta praktikoje. Tačiau geram skoniui užtenka aliejaus pilti tik vienai blynų pusei apkepti ir tikrai ne tiek, kad bala būtų. Taip labai labai saikingai.

Taigi, Jūsų pasirinkimas, kuriuos blynus rinksitės kepti. Man skanūs ir tokie, ir tokie. Per Užgavėnes blynus galima valgyti visą dieną: vienus pusryčiams, kitus pietums, o dar kitus vakarienei:) 

 
 
 
Pilno grūdo miltų ir avižinių dribsnių blynai

 
 


Reikės:

–120g pilno grūdo miltų                                                 
100g avižinių dribsnių
– žiupsnelio druskos
2 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. malto cinamono
– 1 didelis kiaušinis
250ml neriebauspieno
– 1 v.š. rudojo cukraus
– 2 kupini v.š. lieso natūralaus jogurto
1 a.š. vanilės ekstrakto

Eiga:

  1. Sumaišyti miltus, kepimo miltelius, avižinius dribsnius, druską, cinamoną.
  2. Kitame inde išplakti kiaušinį su cukrumi ir pienu, įmaišyti jogurtą ir vanilės ekstraktą. Sumaišyti iki vientisos masės.
  3. Į miltų mišinį pilti skytą masę ir palaipsniui viską sumaišyti. Tik nemaišyti per ilgai. Jeigu masė atrodo kiek skystoka, palikti 15-20 min., kad dribsniai kiek pabrinktų.
  4. Keptuvėje įkaitinti nedidelį kiekį aliejaus ir kepti blynus.

    Mes valgėme su klevų sirupu ir netrintomis uogomis.

    Lietiniai blynai su bananų ir varškės kremu


Šis receptas gavosi visai netikėtai. Apskritai, pastebėjau, kad geriausios idėjos ateina tada, kai reikia pasukti galvą, kaip iš kirvio išvirti košę. Kitaip tariant, kaip su tuo, kas liko šaldytuve ir spintelėse pagaminti šeimai pietus ar vakarienę. Kol neatradau ko nors dar geresnio, man šie blynai, mėgstamiausių sąraše, po pirmoje vietoje esančių keptų varškėčių.

Reikės:

– Pagal mėgstamą receptą iškeptų lietinių blynų. Aš anksčiau kepdavau kaip išmanydavau, kol neišbandžiau Beatos lietinių blynų recepto iš jos knygos „Metai Beatos virtuvėje“. Nuo tada kepu vien tik juos.
– Pakelio
(200g) neriebausPhiladephia” tipo tepamo sūrelio ar kreminės varškės.
– Trijų gerai sunokusių bananų.

Eiga:
1.
Varškę su bananais sutriname maisto smulkintuvu iki vientisos kreminės masės.

2. Paruoštą masę dedame ant lietinio ir jį lankstome. Paruoštus blynus pašildome keptuvėje.

Be galo skanu su trintomis šaldytomis uogomis, į kurias įmaišyta visai nedaug saldumo. Aš dėjau tik šiek tiek klevų sirupo, kad uogų rūgštelė nebūtų tokia stipri.

Lietiniai blynai su lašišos ir varškės sūrelio įdaru
 
 
 

Reikės:

– Pagal mėgstamą receptą keptų lietinių blynų.
– Pakelio (200g) neriebausPhiladephia” tipo tepamo sūrelio ar kreminės varškės.
– 120g smulkintos r
ūkytos lašišos
2 v.š. smulkintų krapų
– druskos, pipirų
1 a.š. krienų

Eiga:

1. Sūrelį, lašišą, krapus, druską, pipirus, krienus sumaišyti.
2.
Paruoštą masę dedame ant lietinio ir jį lankstome. Paruoštus blynus pašildome keptuvėje.

Mums šie blynai labai patiko su agurkų, jogurto ir krapų padažu. Tereikia smulkintus agurkus, jogurtą ir krapus sumaišyti norimu santykiu ir pagardinti druska bei pipirais.
Taip pat šiuos blynus skanu valgyti su bet kuriomis kitomis mėgstamomis salotomis. Valgydamos blynus su daržovėmis jų suvalgysim mažiau, juo labiau, kad jie ir be jų tikrai labai sotūs.

Dalindamasi receptų idėjomis tenorėjau parodyti, kaip pasitelkus fantaziją, galima įprastai laikytus nesveikus ir mūsų linijoms nedraugiškus patiekalus, paversti skaniu ir ne tokiu kaloringu maistu.

Skanaus ir gero blynų baliaus!

Ieva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *